Een grijs Drechtsteden

Door
8 juli 2015
Reacties (7)

Nee, deze blog gaat niet over het weer vandaag. Maar over het feit dat Dordt sneller vergrijst en ontgroent vergeleken met andere steden. Een kant die je niet wilt opgaan als stad. Aan de ene kant zie je in vooral cultureel Dordt jongeren opstaan, zie bijvoorbeeld DOOR, Woorden Worden Zinnen, Brandwerk, Do in Dordt, Zomerklanken, Werkplaats Oost, etc. Helaas, een schril contrast met de wat killere zakenkant in de regio.

Als je wat zakenbladen openslaat en besturen bekijkt van ondernemersverenigingen uit de Drechtsteden, is het vooral een bolwerk van grijze mannen in pak. Niks tegen grijs (ook ik heb al wat grijze haren…) en niks tegen pakken (kan best sexy zijn). Maar wat mij betreft moet er veel meer ingezet worden op jong ondernemerschap, start-ups en talentonwikkeling. Zorgen dat de nieuwe generatie hier wil blijven of zich wil vestigen. Investeer in deze groep (is er bijvoorbeeld ooit wel eens een inventarisatie gedaan in de regio wie de jonge toptalenten zijn?), schuif ze naar voren, geef ze voldoende kansen om te groeien. Wees als oudere generatie niet bang om het stokje over te dragen. Mijn suggestie is, doe een stapje terug, coach waar nodig, breng kennis over, en geef ruimte aan vernieuwing en een frisse wind. Het is in mijn ogen gezond – als je al jaren op eenzelfde post zit – om je eigen exit strategie te plannen. Voor zowel de eigen organisatie als het ondernemersklimaat in de regio levert dit meer op dan alsmaar blijven zitten.

Welke zittende directeuren en bestuurders durven het aan?

@FairOnlyThirza
www.facebook.com\faironly

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Robert

  Helemaal mee eens Thirza, al is de kern van het probleem hoofdzakelijk dat Dordrecht, als stad met bijna 120 K inwoners en centrum van een regio met 250.000 inwoners, nauwelijks fatsoenlijk hoger onderwijs heeft. Ja, je kunt naar de Pabo en Da Vinci zal ook wel een paar vage HBO-richtingen hebben, maar verder is er hier helemaal niets. Dus waarom zou je hier als talentvolle 18-19 jarige blijven plakken? Te hopen is vooral dat de jongeren dan maar hun heil zoeken in Rotjeknor wat de studie betreft, wat de weg naar huis een stuk korter maakt.
  Na het sneven van het plan voor een uni college zou het binnenhalen van nieuwe HBO-opleidingen een veel belangrijkere rol moeten spelen voor Sleeking c.s., notabene zelf een (oud-)onderwijsman.

  • PieterWolters

   Ik vrees dat Sleeking liever voor idioot dure prestige projecten als die nieuwe brug bij de Stadswerven gaat (waarvan experts al hebben gezegd dat er technische risico’s zijn) dan dat hij aan de toekomst van de stad denkt.

   • Robert

    Ik vrees dat ik je hierin gelijk moet geven. Overigens ademen de eerste woningen op Stadswerven nogal een gebrek aan ambitie uit, maar das een andere discussie. Of toch niet? Want ambities gaan pas leven als je er op eigentijdse en doeltreffende manier invulling aan geeft. En daar heb je jonge, slimme types voor nodig. Kwalificeer ik allang niet meer voor 😉

 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  Je doet het voorkomen alsof het (succesvol) voortbestaan van een stad als Dordrecht in contrast met de grijze (neoliberale) pakken/ stropdas maffia zou afhangen van jonge ondernemende creatievelingen, die al dan niet met allerlei bestudeerde (marketing) strategieën de stad zouden omtoveren tot….tja wat eigenlijk.,,,..een paradijs?
  Dit lijkt mij een misvatting.

  Zoals altijd en overal hangen draagvlakken voor succes af van de ‘zwakste schakels’ onthoudt dat nu eens. Dus wat er leeft en borrelt in Wielwijk en Krispijn is waarschijnlijk van meer belang voor Dordrecht als geheel dan een paar trendy start ups die in no time weer naar een (groter) afzetgebied zullen verkassen,

  De input en participatie van ouderen en mensen met lage inkomens zou dus de ‘core business’ in het beleid van de gemeente Dordrecht moeten zijn voor nu en de komende jaren.
  De invoering van een basisinkomen kan hierbij helpen bijvoorbeeld, ook om jongeren hier te houden…..

  • Ayn

   Goed verhaal Keuringsdiensd, al draai ik nog niet zo warm voor een basisinkomen. Wat me gelijk brengt bij de vraag ‘Ben ik nog wel rechts genoeg’

   • Keuringsdiensd van Wahrheit

    ‘Gewoon’ rechts of ‘Domrechts?

  • Keuringsdiensd van Wahrheit

   Beterst voor Dordt

Dit is mijn laatste blog…

Geplaatst op 15 juli door

Ik heb m’n zegje gedaan. In december 2011 voor het eerst, en daarna zo’n beetje trouw iedere week voor zo’n ruim 3,5 jaar. Duurzaamheid was mijn hoofdtopic. Van duurzame evenementen, testpanels, energie tot aan eerlijke handel. Daarnaast passeerden Dordtse activiteiten, een kritische noot richting de gemeente en af en toe een persoonlijk verhaal / mening de revue. Regelmatig bagger afgeleverd, af en toe een stukje waarvan ik dacht ‘best goed gedaan’.

Lees verder... Reacties (2)

Een boek lezen, eigenlijk best fijn!

Geplaatst op 1 juli door

Het is bekend, bibliotheken hebben het zwaar. Bezuinigingen en een terugloop in lezers zien we overal in 't land. Maar met de Boekenmarkt in het vooruit schiet, de vakantie die eraan komt en ook met de komende warme dagen, is het eigenlijk best logisch om weer eens een boek open te slaan. En het wordt je steeds gemakkelijker gemaakt.

Lees verder... Reacties (0)