De Schapenhoeder blikt terug met Helly Buursma

Door
23 juni 2015
Reacties (2)

Helly Buursma trekt zich na vijftien maanden terug uit de Dordtse politiek. Ze is het zat. De Schapenhoeder schreef daar een kritisch stuk over nadat Helly terugblikte op haar eerste jaar raadslidmaatschap bij DrechtstadFM. Zowel het stuk van De Schapenhoeder als het interview met DrechtstadFM is hieronder te vinden.

Na vijftien maanden is Helly Buursma de Dordtse politiek beu. Gisteren blikte ze op Drechtstad FM terug op het eerste jaar raadslidmaatschap en vond dat de politiek zich op vele punten kon verbeteren. Er wordt te weinig samengewerkt met de oppositie, partijpolitiek en scoringsdrift is dominant aanwezig en de vergaderingen zijn inefficiënt. Graag leert de Schapenhoeder van ervaren politici, dus blikken wij terug op het eerste jaar van Helly Buursma.

Eigenlijk is die laatste zin al meteen een cheap shot. In het eerste jaar van Helly’s politieke carrière heeft ze namelijk niets noemenswaardigs gedaan. Tussen 20 maart 2014 en 20 maart 2015 heeft Helly Buursma maar liefst nul woordvoeringen gedaan. Sneu maar waar, controleer het maar.

Helly’s eerste woordvoering was op 8 april 2015, waar ze over de vastgoednota babbelde. Haar eerste woordvoering in de gemeenteraad, haar maidenspeech, zou afgelopen raadsvergadering dan komen, maar toen was ze al opgestapt.

Daar blijft het niet bij. Helly Buursma kon haar 32-urige werkweek niet combineren met het raadswerk. Als “dossiermens” kon ze niet alle stukken die over haar uitgestort werden bijhouden. Ze had het zo druk met haar normale werk, dat ze regelmatig niet kwam opdagen bij vergaderingen. Bij raadsvergaderingen verliet zij als enige klokslag 22:30 uur de zaal. Het stemmen gebeurt vaak pas aan het einde van de vergadering, waardoor de coalitie dan een stem miste. Bij haar eigen afscheid in de raad kwam ze ook niet. Wel had Helly Buursma tijd om te borrelen met andere raadsleden. Zij werd regelmatig gespot bij etentjes en leuke feestjes. Daarnaast kon ze, buiten het reces om, een maand op vakantie gaan. Erg veel vrije tijd en weinig raadswerk voor een “perfectionist” die volgens eigen zeggen “alles voor de burger doet”.

Nu kan het mij niet zo veel schelen wat Helly Buursma doet. Het kan mij wél schelen dat ze, achteraf, een grote muil durft op te zetten. Het is respectloos dat iemand als zij durft te roepen dat anderen het werk niet goed uitvoeren.

Ik vraag niet van elk raadslid om een workaholic te zijn, zoals Peter Heijkoop of Dick van Antwerpen. De beste mannen meldden zich -na een vergadering die pas afgelopen was om 03:00 uur-  de volgende ochtend gewoon weer vroeg op het werk. Maar van een nummer zes op de lijst, hoogste nieuwe binnenkomer binnen Beter Voor Dordt, mag wat worden verwacht. Al is het maar omdat je €2000,- bruto per maand krijgt. Fun fact: omgerekend kostte Helly Buursma de Dordtse belastingbetaler gewoon €30.000,- voor één woordvoering.

Helly Buursma doet mij een beetje denken aan een tienermeisje. Het ligt aan heel de wereld, maar niet aan haar. Heel de gemeenteraad doet het fout, waardoor zij niet goed kan functioneren. Maar hoe komt het dan dat andere nieuwelingen werkelijk opbloeien? Neem Ineke de Jager van de SP (of zoals Helly haar noemt: “Ingeborg”, want de naam van je collega’s kennen is lastig als je er nooit bent). Nieuw in de raad, maar weet een geweldige woordvoering weg te zetten. Ze weet altijd waar het over gaat en heeft gewoon netjes haar stukken gelezen. Daarbij heeft ze genoeg naar haar zin om ook wat humor te gebruiken. Naast haar zijn er notabene nog je eigen fractiegenoten, die ook deze periode nieuw zijn. Deze doen gewoon woordvoeringen en discussiëren mee. Als de begeleiding in de raad en je eigen fractie werkelijk zo slecht is, hoe komt het dan dat alle anderen wél goed meedraaien?

Dat de politiek je niet ligt, dat kan gebeuren. Niemand die een verkeerde inschatting je kwalijk neemt. Maar dan niet achteraf opeens je mond open te trekken om al je ex-collega’s zo te schofferen.

Helly, kun je mij nou eens vertellen wat je in die vijftien maanden nu werkelijk voor de Dordtse burger hebt betekend?

Jonathan

P.S.  Een oude rot in het vak zei in het begin van het jaar 2014 al dat deze niet snapte waarom Helly Buursma op nummer zes van de lijst was geplaatst, terwijl er zoveel andere talentvolle mensen zijn. Bij deze, uw gelijk.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • Keuringsdiensd van Wahrheit

    Het symboliseert nog eens de opportunistische poppenkast die de politiek in het algemeen, en bij de BVD in het bijzonder is. De regelmatige stoelendans bij deze club is al jarenlang bekend, WEK je nog…..

    Daarom is het ook een beetje gedramatiseerd huiliehuilie verhaal van die Schapenhoeder, die er vrijwillig voor heeft gekozen zich te wentelen in de wispelturige slangenkuil van de (lokale) politiek, met zijn rijk geschakeerde gezelschap van ijdele opportune typetjes.

    Als het overigens waar is wat die mevrouw Buursma beweert in het prettige radioprogramma Studio de Witt, dan is haar besluit begrijpelijk en legitiem.

  • PieterWolters

    Als een parttimer als deze mevrouw al geen tijd heeft om dit werk te doen, hoe moeten mensen met een echte baan het dan doen?