Gewoon voetbal

Door
20 december 2015
Reacties (0)

Lang stond deze avond in onze agenda’s, Achilles ’29 uit! Eerst op vrijdagavond, maar gelukkig verschoven naar de zaterdag door het bekersucces van de gastheren. Op 10 augustus 2013 was FC Dordrecht de eerste ploeg die op Sportkant de Heikant werd ontvangen voor een wedstrijd in de Jupiler League. Achilles ’29 was al jaren een sterke amateurvereniging en de enige die het daadwerkelijk tot een BVO wilde doorgroeien. Een beetje lacherig reden wij toen naar Groesbeek en de 1-4 zege was een logische in onze ogen. Gastvrije ontvangst, bier uit een glas en echt gras, maar voetballen konden ze niet.

Misschien is het omdat wij er een jaartje tussenuit zijn geknepen, maar inmiddels is Achilles ’29 allang niet meer de gedoodverfde bezetter van de laatste plaats. Na gisteravond is FC Dordrecht daarvan ook op de hoogte. Het oogt misschien nog steeds niet mooi, maar het is een vechtmachine die met veel energie en inzet speelt. Je scoort door een bal over de lijn te schieten, niet met een dubbele schaar of oneindig balbezit. Rangelo Janga gaf FC Dordrecht een reden tot juichen, want al snel schoot hij de openingstreffer van dichtbij binnen. De inzet leek te worden gekeerd, maar dat gebeurde volgens de assistent scheidsrechter van achter de doellijn. Knap dat wij dat op ongeveer 120 centimeter achter het doel nauwelijks konden waarnemen. Lag wellicht aan het feit dat de kantine al ruim voor de aftrap was geopend. Daarna leek er geen vuiltje aan de lucht, aanval na aanval van de Schapekoppen kwam op ons af. Geen treffers, maar dat leek een kwestie van tijd.

Na de rust posteerden wij ons netjes aan de overkant van het veld achter het vijandelijke doel, daar zal het zo dadelijk wel gaan gebeuren. Een verkeerde keuze, want al heel snel viel de gelijkmaker. Een lelijke uiteraard, een schot van afstand werd door Jop van Steen voldoende van richting veranderd om doelman Te Loeke kansloos te laten. De rest van de wedstrijd leek eerlijk gezegd nergens op. Beide ploegen konden de bal niet meer dan 3 keer naar iemand met hetzelfde shirt overspelen, veel overtredingen en als er al een mogelijkheid was om te scoren, was dit voor de thuisploeg. Dat gebeurde ook nog, vlak voor tijd. Een aanval van Achilles ’29 leek meerdere malen te stranden, maar gesputter in de Dordtse defensie gaf Freek Thoone een niet te missen kans.

Dit verlies zal nog wel even nadreunen, helaas is er pas half januari een kans om dit recht te zetten door het aanvangen van de winterstop. Dan mogen onze jongens aan de tweede helft van de competitie beginnen. Geert Arend Roorda zal dat niet meer doen, hij vertrekt per direct naar de tweede divisionist Richmond in Australië. Mooi was dat hij na de wedstrijd nog even de moeite nam om gelukswensen en bedankjes in ontvangst te nemen bij de supporters. Voor de overige spelers was er een plichtmatig applausje, dat plichtmatig in ontvangst genomen werd.

Was het dan helemaal niets gisteravond? Nee hoor, wij hebben wederom genoten van de gastvrijheid van Achilles ’29. Waar koop je voor een uitwedstrijd nog gewoon een kaartje aan de kassa? Waar loop je vervolgens gewoon de kantine in en bestel je een lekker pintje aan de bar? Achilles ’29 is wat dat betreft een pareltje in de Jupiler League. Geen doorgeslagen professionaliteit, maar gewoon voetbal en gezelligheid, lekker normaal doen. Tot volgend jaar, want voor dit FC Dordrecht is promoveren toch echt een te hoog gegrepen doel.

Foto: auteur

 

Leuk artikel? Deel het met anderen: