Wordt Dordt leuker als je ouder wordt?

Door
26 januari 2016
Reacties (8)

Dit weekend was ik weer eens te vinden in het Energiehuis. Eerst een drankje in Khotinsky, daarna een concert in Bibelot (Will and the people dit keer). Hartstikke leuk altijd. En toch mis ik het oude Bibelot. Of nouja, het is allebei geweldig, op hun eigen manier. Het oude Bibelot was zo’n bijzondere locatie, in een oude kerk. Helaas was het geluid niet geweldig, maar ach. Het heeft een soort nostalgische werking van opkomende herinneringen als ik er langs fiets.

Het heeft wel wat

Overigens vind ik het energiehuis dus ook wel wat hebben. Khotinsky vind ik persoonlijk prachtig qua inrichting en ook is de Main Stage van Bibelot fijn. De Popcentrale helemaal beneden heeft ook wel wat. Over de rest kan ik niet zo goed oordelen want ik ken van het Energiehuis verder alleen de kleine zaal van Bibelot en Ketel 2 (welke ik beide ook leuk vind).

Het valt me op dat ik sinds ik terug ben (ik heb drie maanden in Ierland gewoond) pas zie hoeveel leuke nieuwe dingen er in Dordt zijn. Ja, er is ook veel leegstand wat erg zonde is (het oogt ook gewoon lelijk). Maar er zijn ook zoveel leuke plekken! En dan bedoel ik lunch-rooms, cafeetjes en restaurants, maar ook winkels. Hoewel aan de ene kant het online shoppen een hype wordt, komen er aan de andere kant steeds meer pop-up stores tevoorschijn en andere leuke, gezellige winkeltjes.

Van blikjes tot platen

Zo vind ik de Vleeshouwerstraat ontzettend leuk. Schattige winkeltjes waar ze allerlei oude spulletjes verkopen, van blikjes tot platen tot kleding tot armbanden. Tegelijkertijd kan je ook gezellige koffie drinken of een taartje eten bij Mies bijvoorbeeld. Ook heb je nu het rijtje aan de achterkant van het Statenplein, waar café ‘t Peerd zit, maar ook het schattige Theewinkeltje, het leuke No. 38 City Bakery Café en de leuke winkel No. 28 Wonen & Lifestyle. En zo kan ik nog wel even doorgaan met leuke plekjes opnoemen.

Een deel is nieuw en zorgt voor een opleving in de stad, een deel zat er al lang en heb ik gewoon pas later ontdekt, of kom ik al jaren. Ik denk dat ook juist de combi van oudere en nieuwere zaken elkaar in balans houden. Die ene plek waar je al 25 jaar heen gaat blijft leuk, maar iets nieuws ontdekken is ook leuk. Dat vind ik iets positiefs aan Dordt. Nu nog hopen dat er een goede oplossing komt voor de leegstand, al is dat niet alleen in Dordrecht een probleem.

Beetje overbodig

Wat betreft de nieuwe bioscoop ben ik minder tevreden. Of nouja, het maakt me in principe niet uit dat hij er staat, en als het voor een positieve economische boost zorgt in Dordt ben ik er blij mee. Maar naar mijn idee is het een beetje overbodig, vooral omdat ik bang ben dat The Movies nu failliet gaat. Terwijl ik het daar juist zo leuk vindt omdat het zo’n gezellig huiselijk sfeertje heeft. Ik snap het idee van zo’n grote Bioscoop echt wel en heel veel mensen zijn er vast dolgelukkig mee, dus we zullen wel zien hoe het loopt.

Hoe dan ook vind ik dat Dordrecht echt een steeds leukere stad wordt om te wonen. Of dat komt doordat ik ouder word en zelf meer probeer te ontdekken, of dat de stad echt zoveel leuker is geworden, weet ik niet. Maar ik ben trots op Dordt.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • JJPloeg

  Ik heb de afgelopen 50 jaar dezelfde ervaring, het is in die tijd er behoorlijk op vooruit gegaan en zeker niet ongezelliger geworden.

 • Kees Klok

  Ik maak mij ook wel een beetje zorgen over The Movies. Op zo’n megabioscoop en wat daarin wordt vertoond, zit ik niet te wachten.

 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  Nee het blijft hetzelfde, elders schijnt de zon vaak net wat zonniger, maar die ouwe binnenstad mag er nog best zijn, lekker rustig.

 • Hans

  Gelukkig draait de wereld niet om U,heer Klok!

  • Keuringsdiensd van Wahrheit

   Nou dat valt te betwijfelen Hans!
   U zou zijn boek `Brieven aan Stella`eens moeten lezen, Kees Klok lijkt een beschaafde, integere, de benepen eilandmentaliteit van Dordrecht ver overstijgende, wijze man.

   Wat betreft die nieuwe Bios. remember de roemloze ondergang van ´Eurocinema´ een jaar of 10 geleden in de binnenstad van Dordrecht….:

 • PieterWolters

  Waarom zou The Movies failliet gaan? In andere steden bestaan toch ook filmhuizen met een alternatief aanbod naast commercieele bioscopen?

 • pjb

  Effe snacken bij de patatzaak om de hoek is soms best lekker,maar als je lekker wil eten ga je naar een restaurant. Voor een goeie film ga je naar een arthouse (The Movies) en voor een fastfoodmovie ga je naar Kinepolis. Niks mis mee.
  Nu draaien er ook titels bij TheMovies die daar niet thuis horen,maar financieel noodzakelijk.Met het open gaan van Kinepolis zal TheMovies het een stuk moeilijker krijgen.

  • PieterWolters

   Maar dan nog steeds: waarom zou het in andere steden wel kunnen en hier niet?