Politiek en jongeren; een giga kloof

Door
2 februari 2016
Reacties (0)

Jaja, het is zover, Dordrecht heeft weer een Jongerenraad. Ooit is die er al geweest, maar die is tussendoor weer weggeweest en dit is weer een nieuw initiatief. Er wordt nu nog vooral gekeken naar hoe de raad in elkaar zal gaan zitten en wat er precies bereikt kan worden, maar het is hoe dan ook de bedoeling dat er een duidelijk geluid van jongeren komt in politiek Dordrecht.

De meeste jongeren rennen bij het woord “politiek” gillend weg. Maar vaak beseffen zij niet dat vrijwel alles onder politiek valt. Ook, nee, JUIST de dingen die belangrijk zijn voor hen. Als ze bijvoorbeeld zouden willen dat hun favoriete café een uurtje langer open blijft, of ze willen voor elkaar krijgen dat er van een leegstaande ruimte een club wordt gemaakt, of ze zijn ontevreden over van alles en nog wat (bijvoorbeeld het idee om de intercity niet meer in Dordrecht te laten stoppen, of het niet bestaan van een Starbucks in het centrum van Dordrecht), dan zullen ze toch echt de politiek moeten benaderen om iets te veranderen.

Laat je stem horen

En nee, niet alles valt onder de lokale politiek. Jongeren kunnen heel hard protesteren tegen het Leenstelsel bij de Dordtse Gemeenteraad maar die kunnen wat dat betreft niet zoveel voor hen betekenen. Maar toch zijn er genoeg dingen waarvoor een Jongerenraad wel handig is. Het maakt hoe dan ook de kloof tussen jongeren en politiek kleiner, het is voor jongeren een stuk minder eng en ook makkelijker om op een leeftijdsgenoot af te stappen met een idee of probleem, dan dat ze een gemeenteraadslid aanspreken.
Verder zal de Jongerenraad zich hoe dan ook zoveel mogelijk inzetten om Dordrecht zo leuk mogelijk te maken voor jongeren. Om te beginnen zijn ze nu bezig met het thema onderwijs en de rol die de gemeente daarin kan en/of gaat spelen. De Jongerenraad geeft aan later met meer info te komen hierover. Het is in elk geval duidelijk dat de jongeren hun stem kunnen en gaan laten horen vanaf nu.

Zelf ben ik hier een groot voorstander van. Zonder deze raad zal er altijd gedoe blijven omdat jongeren zich niet begrepen voelen en ontevreden zijn, terwijl de gemeenteraad hier bijvoorbeeld niet eens iets vanaf weet. Ook denk ik dat het goed is dat jongeren zelf gaan meedenken over wat er kan veranderen en verbeteren in Dordrecht. Dit is het begin van een Dordrecht waarin jong en oud over belangrijke zaken in gesprek kunnen gaan, waardoor er meer wederzijds begrip kan ontstaan. En dat lijkt me voor iedereen fijner, toch?

Lieve jongeren

Dus, lieve jongeren (en andere geïnteresseerden), zet je af van het idee dat politiek saai en stom is en zie de Jongerenraad als iets waarmee je leuke dingen kan bereiken en dingen die je niet leuk vind kan veranderen. Like de “Jongerenraad Dordrecht” op Facebook en volg “@YOUNGdordt” op twitter.

Leuk artikel? Deel het met anderen: