Adieu Ark

Door
5 december 2014
Reacties (4)

De ark van Noach moet weg uit Dordrecht. De tijdelijke liggingsvergunning loopt af en het is tijd om afscheid te nemen. Halverwege 2015 moet bekend zijn waar de boot naar toe gaat en eind 2016 moet hij weg zijn. Opgeruimd staat netjes.

De ark is al jarenlang een doorn in mijn oog, want het voegt niets toe aan Dordrecht. Het grauwe gevaarte ligt in een verpauperd gedeelte van Dordrecht, dat de gemeente nu eindelijk eens gaat opknappen. Op de locatie worden nieuwe woningen gebouwd. Hierdoor krijgt het braakliggend terrein eindelijk eens de make-over, waar het al jaren stilzwijgend om schreeuwt.

Waarom zo negatief?

Maar Jonathan, de ark de zorgt voor publiciteit en trekt naar toeristen naar Dordrecht. Waarom zo negatief?
Nou, omdat zoveel attracties publiciteit kunnen genereren en beter zijn voor het imago van Dordrecht.  Voor mijn part leggen ze een sprookjesbos aan, waar de hele dag ouders met gillende kinderen doorheen kunnen banjeren. Het cruciale verschil tussen een sprookjesbos en de ark van Noach is dat de ene fantasie-attractie puur vermaak is en de andere wordt ingezet voor propaganda doeleinden.

De ark is propaganda

En dat is precies wat de ark van Noach in mijn ogen is: propaganda. Het moet mensen doen geloven dat een bejaarde man ruim 17.000.000 dieren in een houten bouwwerk propte. Dat het schip kleiner was dan een cruiseschip, dat maximaal 3500 personen kon houden, maakt het een mooie mythe. Vervolgens wordt dit verhaal afgedaan als de waarheid. Dat de gemeente Dordrecht dit soort projecten überhaupt faciliteert, zorgt er voor dat de rest van Nederland Dordrecht als een mentaal achtergesteld gebied ziet. De gemiddelde Nederlander denkt dat Dordrecht onderdeel uitmaakt van de bijbelbelt, wat we geografisch eigenlijk ook doen. Des te meer reden om dat imago te breken.
Als ik mij als Dordtenaar identificeer, wil ik gezien worden als een bewoner van de stad waar Nederland is geboren.  Met die mooie, oudste binnenstad van Holland. Die stad met die beste kerstmarkt van Nederland, Dordt in Stoom, Big Rivers en andere geweldige activiteiten. Als men mij vervolgens aanspreekt op het feit dat wij de ark van Noach hebben, schaam ik mij een beetje.

Maar goed, de ark gaat weg. Dus weg is het probleem.

Bushalte-diefstal

Al heeft de kangoeroe-hatende eigenaar kennelijk een grotere fantasie dan men zou verwachten van een hyper-religieus persoon. De beste man is er van overtuigd dat hij de waterbushalte mee kan nemen, als hij vertrekt. Die is speciaal voor zijn ark aangelegd, namelijk. De halte is alleen eigendom van de waterbus en niet van de ark. Laten we hopen dat de handhaving ook grenzen stelt aan de fantasie van anderen, zodat we niet te maken krijgen met bushalte-diefstal.

Als de datum van vertrek bekend is, zet ik deze in mijn agenda. Ik kom de ark persoonlijk uitzwaaien, als er beloofd wordt dat deze nooit meer terugkomt.

Jonathan

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Martin Neyt

  Dordrecht is één van de hoofdsteden van de Bible Belt, als je het mij vraagt. Maar goed, de Ark is een mooi stukje timmerwerk. Velen ergeren zich een liesbreuk over de aanwezigheid van dat ding, maar eigenlijk beschermt hij ons vanaf het water tegen blikken op de horizonvervuilende Staart. De binnenkant kan natuurlijk beter. Ik zie een hotel op het water. Een sauna op het water. Een oester- en champagne- en Van-Dobben-frikandel- en bierbar op het water. Een winkel in Scandinavisch design op het water. Een bajes op het water, o nee, is al eens gedaan, was geen succes. Hoe dan ook, het Vliegend Spaghettimonster staat wel een andere bestemming toe. Zijn zoon is toch niet meer voorhanden om massagetafels en snijplanken om te smijten.

 • Cylin

  Ik vind die ark eigenlijk wel prima. Totaal geen last van.

 • JJPloeg

  Ik citeer: De gemiddelde Nederlander denkt dat Dordrecht onderdeel uitmaakt van de bijbelbelt, wat we geografisch eigenlijk ook doen.
  Volgens mij begon zelfs de reformatie in Dordrecht, dus of je wil of niet, het is niet alleen geografisch.

 • niels

  Ha, wat fijn, weer een lekker zuur stukje op iDordt! Met dezelfde argumenten (‘propaganda’) kun je ook de Grote Kerk afbreken, want dat is ook verheerlijking van een geloof. Nu heeft iedereen m.i. recht op z’n eigen onzichtbare vriendje, dus daar ga ik niet op in. De Ark is een uniek ding, met liefde gemaakt en een bijzondere attractie in de stad. Ook gelovigen geven geld uit dus helemaal prima voor de lokale economie. Misschien dat we ‘m wel ergens anders in de stad of in de regio kwijt kunnen.