Als de blaadjes vallen…

Door
7 november 2012
Reacties (5)

zelfdoding TimVan de week zag ik een tweet voorbij komen van @Idordt waarin stond dat iemand een foto van een meisje had gemaild. Dat meisje zou aangehouden zijn omdat ze voor de trein wilde springen.

“Als de blaadjes vallen, dan vallen de meldingen zelfdoding ook”. Je merkt dat in de donkere dagen en de herfstmomenten er meer pogingen en voltooide zelfdodingen zijn. Het is kennelijk een tijd waarin het voor personen die het lastig hebben teveel wordt.

De redenen voor zelfdoding zijn heel persoonlijk. In de krant en op facebook zag ik een krantenkop van een 20-jarige jongen die gepest werd. Zijn ouders hadden een stukje uit zijn afscheidsbrief in de krant laten zetten. Heftig en dapper. Vooral knap dat ze met het verlies van hun zoon aan willen geven dat pesten grote gevolgen kan hebben voor iemand.

Jezelf verhangen, een overdosis nemen of van een flat springen. Ik heb meerdere manieren voorbij zien komen de afgelopen jaren. De Papendrechtse brug en het spoor zijn ook hotspots waar velen er voor kiezen om uit het leven te stappen. Elk incident is op een manier triest. Toch kan het voor de betreffende persoon een opluchting zijn. Zo heb ik eens een man gesproken die heel graag een vrouw had willen zijn. Hij heeft jaren hulp gezocht en toch kon hij er niet meer mee leven. Toen hij was gesprongen was heel de buurt opgelucht. Men was blij voor hem dat hij zelf zo dapper was geweest om een einde te maken aan zijn innerlijke strijd. Ik veroordeel deze man niet om zijn keuze. Wie ben ik om iemand te veroordelen?

@PZHZGrootenboer

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • http://basis-uitvaart.nl Staatsie Uitvaart

  RE: Als de blaadjes vallen…
  Het is niet alleen voor de betrokkene triest maar zeker voor de nabestaande Die blijven immers met heel veel waarom vragen zitten en na de tranen het verdriet je ben niet meer verzekerd voor de uitvaart Wie zoekt en denk dat hij/ zij nergens terecht kan is er altijd een gebouw aan de overkampweg waar je zo annoniem binnen kunt lopen Een telefoon nummer 112 of 0900 8844 DAAR vind je wel een luisterend oor Deze hebben ook geheimhoudings plicht Zeg aan de balie dat je iemand uit het korps wil spreken dan hoef je het verhaal niet twee keer te doen Je kan ook je hand op steken naar een auto die stoppen dan ook voor jou ECHT
  Sterkte
  @Rob_van_Bodegom

 • Anja Dijkstra

  RE: Als de blaadjes vallen…
  Ik ben het met je eens Dirk-Jan, we mogen deze mensen niet veroordelen voor hun keuze. Soms is de innerlijke strijd of het verdriet zo groot dat men echt geen andere uitweg ziet. Maar ik vind wel dat men moet proberen zo min mogelijk anderen met deze keuze te belasten. De machinist van die trein bijvoorbeeld houdt zo’n situatie levenslang op zijn netvlies.
  Maar als je bij toeval getuige bent van een dergelijk feit plaats dan geen foto’s in de social media zoals bij dit meisje wel gebeurd is. Ik vind dat zeer respectloos en het voegt ook totaal niets toe qua nieuwswaarde.
  Het meisje in kwestie wens ik veel sterkte, ik hoop dat ze nu, met de juiste hulp, wel weer zin in het leven kan krijgen.
  @anjadijkstra

 • Robbert-Jan

  RE: Als de blaadjes vallen…
  Helemaal mee eens, die mensen hoef je als buitenstaander inderdaad niet te veroordelen. Erg vervelend alleen dat we, door de manier waarop een zelfmoord gepleegd wordt, dat vaak wel doen.
  Ben ik heel radicaal als ik vind dat hulp bij zelfdoding op een nette manier geregeld zou moeten kunnen worden, bijvoorbeeld in de vorm van medicatie na lange sessies in de psychiatrie? Scheelt wellicht in de impact, en de begripsvorming.

 • http://basis-uitvaart.nl Staatsie Uitvaart

  RE: Als de blaadjes vallen…
  Robert-Jan medicatie en lange sessies in de psychiatrie? Scheelt wellicht in de impact, en de begripsvorming.Dat is juist waar deze mensen in vast lopen Bij de meeste liggen de problemen dieper en op een ander vlak. Als ik bij de nabestaande komt (uitvaartverzorger) dan hoor ik andere verhalen De wanhoopdaad word niet impulsief genomen daar gaat een soms een lange periode van stilzwijgen aan voor af Of de omgeving hoort de inpulsen maar die kunnen op een of andere manier niet luisteren, ze worden gestoord door de mobile telefoon of zijn met zich zelf bezig De springer krijg je echt niet in de psychiatrie Ook daar zijn ze aan tijd gebonden 10 minuten of half uur per patient Ze zijn niet gek maar hebben een probleem

 • maandanser

  RE: Als de blaadjes vallen…
  op de website: http://www.mediaenmaatschappij.nl/index.php/onderzoek/publicaties-rondom-social-media-stress , is meer informatie te vinden over het onderwerp “Social Media Sress” bij jongeren, en wordt dieper ingegaan op mogelijke gevolgen (depressies, verslaving, en andere psychische aandoeningen) bij jongeren door Social Media.

Dikke doei

Geplaatst op 1 maart door
idordt comateus

iDordt is Comateus. Al een tijdje eigenlijk. Sinds juni 2016 posten we niks meer. De energie om zinloze stukjes te tikken over Dordrecht was een beetje op. Misschien komt het nog eens en beleeft iDordt een doorstart. Voorlopig even niet.iDordt was een initiatief van Marco van Schaardenburgh. Meer info vind je op 10Duizend.nl. Vragen, ideeën […]

Lees verder... Reacties (0)