Amateurs

Door
21 december 2015
Reacties (0)

De uitwedstrijd tegen Achilles ’29 stond al maanden in mijn agenda omcirkeld. Hier wilde ik koste wat het kost bij zijn. Net zoals de eerste wedstrijd van het seizoen 2013-2014 toen onze FC de allereerste tegenstander was van Achilles in het betaalde voetbal, wat ook nog door de stadionspeaker van dienst werd vermeld. Toen vond ik het een waar voetbalfeest. Geen zenuwachtige stewards, geen verboden en iedereen stond door elkaar heen. Gewoon lekker een biertje in de kantine drinken en lullen met de supporters van de tegenstander. O ja, en ook nog met 4-1 winnen.

Kortom, ik had er zin in. De busreis verliep voorspoeding. Er waren weinig inschrijvingen dus we konden lekker ruim zitten. Dat het bier halverwege de heenreis op was (wegens de winterstop was er niks meer ingekocht), kon me niet deren. We zouden gezellig een biertje drinken bij aankomst. Zo geschiedde ook. De gastvrije tegenstander, de lekkere broodjes kroket en het koude bier lieten we ons voorafgaand aan de wedstrijd goed smaken. Toen Janga ons binnen 10 minuten al op voorsprong schoot, wisten we het zeker: dit wordt weer een heerlijk voetbalavondje. De keeper van Achilles had het continu gemunt op Joey, een medespeler. Deze werd dan ook hartstochtelijk door ons aangemoedigd. Dit Achilles deed leuk mee, maar die drie punten zijn voor ons natuurlijk. Tenslotte zijn het halve amateurs.

Zonder noemenswaardige incidenten werd de rust bereikt. 0-1, een kroketje en een biertje. Nee, niks kon meer misgaan. Maar toen begon de tweede helft. Ik weet niet wat er in de thee van de FC zat, maar het kon nooit goed zijn geweest. Een slap elftal stapte het veld op en binnen enkele minuten was het weer gelijk. Ook in het vervolg van de tweede helft bakte Dordt er he-le-maal niets van. En langzaamaan bekroop ons het gevoel dat we hier weleens punten konden laten liggen. Toen twee minuten voor tijd de 2-1 voor Achilles viel, waren we eigenlijk niet eens verrast. Wat was er in godsnaam met FC Dordrecht gebeurd?

Wanprestatie, riep de één. Amateurs, riep de ander. De laatste wedstrijd voor de winterstop had ik me iets anders voorgesteld. Niks geen punten. Een wanprestatie was het inderdaad. In plaats van de zevende plaats gaan we de Kerstdagen vieren als elfde op de ranglijst. Er moet in de winterstop echt iets gaan gebeuren, anders dooft dit seizoen als een kerstkaarsje heel snel uit. Feit is wel: volgend jaar zal deze uitwedstrijd weer één van de hoogtepunten gaan worden. Mits we natuurlijk niet stiekem toch promoveren.

Door Rogier ten Berge

Foto: Elisa Kuster

Leuk artikel? Deel het met anderen: