Back & Forth Festival

Door
20 augustus 2013
Reacties (6)

‘Dordrecht festivalstad!’ is een graag gebezigde kreet door de gemeente. Dat is niet onterecht, want hoewel het prachtige Belcanto Festival, ondanks de grote internationale uitstraling, al een paar jaar geleden werd wegbezuinigd en de geldkraan voor Big Rivers aardig wordt teruggedraaid, buitelen de festivals nog steeds bijna over elkaar heen.

 

Van 30 augustus tot en met 1 september is er een festival van geheel eigen, Dordtse bodem. Het Back & Forth Festival. Muziek waar je het heen en weer van krijgt zou je geneigd zijn te denken, maar Back & Forth slaat op het pendelen tussen de verschillende locaties waar het festival zich afspeelt. Dat zijn de cafés Cozmic, Arina en Le Bateau. Dat is lekker dicht bij elkaar, veel heen en weer gedraaf hoeft dus niet veel energie te kosten.

 

Op het festival spelen alleen bands en muzikanten van Dordtse origine, waaronder de inmiddels tot over de grens en vooral in Engeland bekende singer/songwriter Danny Kroonen. De organisatie laat ons weten dat het festival officieel begint op zaterdag 31 augustus om 14.00 uur in Café Cozmic, maar dat het publiek al welkom is op de pre-party op vrijdag 30 augustus, start 19.30 in Cafe Cozmic.

 

De Dordtse muzikant Hans Hommersom is de initiatiefnemer van Back & Forth, dat hij samen met Cozmic, Arina en Le Bateau en de Black Rose Stichting realiseert. Het festival is verder tot stand gekomen dankzij de belangeloze medewerking van de deelnemende bands, The House Of Music, De Smokerie, VND Neon en het Horeca actieplan. Belangeloze medewerking van de deelnemende bands, dat klinkt nobel, maar ik zet daar toch mijn vraagtekens bij. Optredens dienen beloond, ook artistieke arbeid moet betaald worden. Dat hoeven geen enorme bedragen te zijn, maar met werken voor nop bederf je wel de markt voor je collega’s. Omdat alle bands uit de Dordtse muziekscene komen denk ik, vooruit voor een keer, maar voor herhaling vatbaar is zo’n geste naar mijn mening niet.

 

Voor nadere informatie over de bands, de locaties en het programma van Back & Forth kan men terecht op de website: www.backandforthfestival.nl en op www.facebook.com

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Hans Hommersom

  Ik zou graag willen reageren op bovenstaand artikel.

  Het ligt absoluut niet in onze bedoeling om de artistieke markt te bederven, verre van dat! Er zijn nu eenmaal bandjes in Dordrecht die eenvoudigweg de kans niet krijgen om op een podium te mogen spelen, laat staan betaald!
  Hoe moeten zij zich profileren dan?
  Daar komt bij dat alle bands zich vrijwillig aangemeld hebben.

  Dit festival is volledig uit eigen zak betaald, er is een hoop tijd in gestoken en het was een waanzinnig succes!
  Dat was onze doelstelling!

  Hadden wij dan een stichting moeten beginnen en onze handjes op moeten houden bij de gemeente Dordrecht?
  De belastingbetaler was daar dan weer de dupe van geweest (lees subsidie)!
  In deze tijd van bezuinigingen kun je dat echt niet meer verkopen vind ik!

  Wees blij dat er nog gedreven mensen zijn die dit voor niets, noppes, nada gerealiseerd hebben en die er een hoop vrije tijd voor ingeleverd hebben!

  De artistieke arbeid is beloond met een hoop plezier en een leuk weekend!
  De reacties van de bands en publiek waren hartverwarmend, wie doen wij daar kwaad mee!
  Dit laat je toch niet verzieken door subsidies en andere onzin!
  Voor volgend jaar vinden we misschien wel wat sponsors en kunnen we een onkostenvergoeding bieden!
  Maar wij weigeren om gesubsidieerd te werk te gaan!

  En éénmalig??
  Dacht het niet!

  Met vriendelijke groet, Hans Hommersom

  • Rob Hendrikse

   Helemaal mee eens, Hans.
   Wij hebben ook belangeloos meegewerkt aan dit super initiatief. wij treden het hele jaar op tegen betaling van gage, maar als het om een festival gaat in eigen gemeente, doen wij dit met liefde belangeloos. Reclame werkt naar twee kanten. Reclame voor de bands en reclame voor de organisatie. En helemaal belangeloos was het geenszins. de bands kwamen niets te kort als het ging om eten en drinken. ook was alle benodigde apparatuur geheel verzorgd door de organisatie, waarvoor HULDE.
   Wij hebben op meerdere grote festivals gespeeld, waar dit soort zaken slecht of niet geregeld waren.
   Ook hebben alle deelnemende bands zelf de keuze gemaakt om te spelen op dit festival, simpelweg omdat ze dit initiatief van harte steunen. Zien spelen doet spelen en motiveert boekers.
   Vele grote festivals boeken er maar op los en betalen woekerprijzen voor de acts, terwijl de bands uit de regio van die festivals niet aan bod komen en misschien gelijkwaardig of zelfs beter zijn dan de zogenaamde gevestigde namen.
   ook zou de inzet van meer regionale bands het budget meer dan ten goede komen voor de organisatie van diezelfde festivals. Denk persoonlijk dat lokale sponsoring dan ook weer tot grotere waarden zal geraken.
   Dus nogmaals HULDE voor de organisatie en deelnemende partijen van Back & Forth, en wij zullen volgend jaar zeker weer BELANGELOOS mee werken met onze band!!!

 • Sjaak Theesing

  Wees blij dat de Dordtse muzikanten onder elkaar een feestje willen bouwen!!!
  Ik heb zelf ook belangeloos gespeeld en meegeholpen.
  Top weekend gehad en niet minder dan dat.
  En hoop jongen muzikanten gezien die eindelijk een keer de kans hebben gekregen
  te laten zien wat ze kunnen, en ik kan je vertellen ik heb ervan genoten!!!!!
  Wat mij betreft een dikke 10 voor de organisatie, bands, medewerkers en kroegen.

 • Margot

  Heb ik t goed begrepen? Commentaar leveren op een geweldig leuk initiatief met alleen maar dankbare spelers..ja kleine spelers..kleine horecazaakjes..onbekende Dordtsche bandjes..OMDAT er geen geldelijke beloning is voor een artistieke prestatie? Hou op joh…ik heb je hier niet eens gezien..altijd lekker veilig in je eigen favoriete drankgelach horecagelegenheid zitten..kom nou eens die drempel over..dan mag je een mening geven…gr Margot/le Bateau

  • Kees Klok

   Met het festival was niets mis. Het was geslaagd. Dat is mooi en zeker voor herhaling vatbaar. Het zal prettig zijn geweest voor de omzet van de deelnemende cafés. Ook daar is niets mis mee. Jammer alleen dat de muzikanten die
   daarvoor hebben gezorgd er geen graantje van mochten meepikken.

   • Margot

    Beste kees .. heb je enig idee wat de omzetten zijn geweest..?.?… lijkt me geweldig leuk om dat eens met je te bespreken… gr Margot
    Op 12 sep. 2013 00:39 schreef “Disqus” het volgende:

De eerste stap

Geplaatst op 19 februari door
IMAG6680

Tot twee keer toe moest het engeltje dat dit keer op de Dordtse doelpaal zat, ingrijpen om een achterstand te voorkomen. Rillend gingen we de rust in met 0-0 op het scorebord. Even leek het penalty's schieten in de rust het hoogtepunt van de avond te worden, maar in de tweede helft stond er een vechtlustiger FC Dordrecht op het kunstgras.

Lees verder... Reacties (0)