Beeldenpark Merwestein

Door
8 september 2013
Reacties (2)

Wie kan zich deze gebeurtenis nog herinneren? Het moet ergens in de jaren zeventig zijn geweest, in park Merwestein. Op de kar staat beeldend kunstenaar Ton van Dalen, als beeldgeworden vlees (de alom tegenwoordige levende standbeelden van nu waren nog niet uitgevonden). Hij werd, meen ik, naar een uit beton geconstrueerde schildersezel gereden. Als je door die ezel keek, kreeg je een fraai beeld van het park. Het was een kunsthappening die in die tijd enig stof deed opwaaien. Details herinner ik mij niet, al bevind ik mij in het gezelschap. Ik hield in die dagen nog net geen dagboek bij.

Er staan relatief weinig beelden in park Merwestein. Uiteraard valt het herdenkingsmonument van Hans Petri, de Levensboom, direct op en er is een monument voor burgemeester Wichers, die van 1906 tot 1920 in Dordrecht de scepter zwaaide. Dat beeld is van Eduard Cuypers, een neefje van de beroemde architect. Ik moet alleen heel hard piekeren wil mij nog iets anders te binnen schieten.

Jammer, want het park leent zich bij uitstek voor een beeldenpark. Er zijn in het verleden weleens tijdelijke tentoonstellingen geweest, maar waarom niet denken aan een permanente collectie? Een qua omvang beperkt, toegankelijk en redelijk dicht bij het station gelegen openluchtmuseum, met een bescheiden horecagelegenheid om de kosten te dekken. Waarom niet? Dordt kan altijd nog wel een attractie gebruiken.

Als het er ooit van zou komen, mag wat mij betreft ook die van het Bagijnhof verbannen bollenman, alias Albert Cuyp, er een plekje krijgen. Wel een beetje achteraf, wat verdekt in de bosjes.

Foto: collectie auteur

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:

De eerste stap

Geplaatst op 19 februari door
IMAG6680

Tot twee keer toe moest het engeltje dat dit keer op de Dordtse doelpaal zat, ingrijpen om een achterstand te voorkomen. Rillend gingen we de rust in met 0-0 op het scorebord. Even leek het penalty's schieten in de rust het hoogtepunt van de avond te worden, maar in de tweede helft stond er een vechtlustiger FC Dordrecht op het kunstgras.

Lees verder... Reacties (0)