Ben ik, of ben ik niet?

Door
8 maart 2016
Reacties (0)

Op dit moment ben ik bezig in een boek genaamd “Dus ik ben” en dan als ondertitel “een zoektocht naar identiteit”. Ik ben er pas net in begonnen, maar dit werd sowieso geen boekverslag of iets dergelijks, dus dat maakt niet uit.

Dordtse identiteit

Wel besloot ik naar aanleiding daarvan een blogje te typen. Want eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig naar de inhoud en betekenis van dat woord, “identiteit”. Wat betekent het voor jou? Betekent het meerdere dingen op verschillende vlakken? Bestaat de Dordtse identiteit? En zoja, wat valt daaronder volgens jou?

Zoekende

Ik word eind deze maand 19 jaar, en daarmee kan ik mezelf de status “zoekende” geven. Ik zit tussen pubers en volwassenen in. Ja, voor de wet ben ik volwassen. En op sommige gebieden voel ik me volwassen. Op andere gebieden voel ik me een klein kind, en weer op andere gebieden heb ik gewoon geen enkel flauw idee.

Soms weet ik gewoon even niet of ik wel een mening heb over iets. Of denk ik een mening te hebben, maar is die niet doordacht genoeg om uit te spreken. Dan denk ik, is dit echt mijn mening, of is dit een mening gevormd door een bepaald gesprek met iemand of een bepaald gelezen artikel, zonder dat ik daar zelf de nodige denk- en research uurtjes in heb gestoken? Komt die écht overeen met waar ik voor sta en wat ik vind?

“Mijn” identiteit

Op dit moment heb ik soms het gevoel niet echt een eigen identiteit te hebben. Op andere momenten juist wel, ik weet het niet. Ik heb wel het gevoel dat ik mezelf ben, dat ik vecht voor bepaalde dingen, dat ik weet wat ik lief heb en wat niet. Maar aan de andere kant voel ik me ook nog zo zoekende en zo jong. Waarna ik me dan weer af vraag, ben je ooit wel zeker van je identiteit? Is een identiteit iets wat veranderlijk is, naarmate je ouder wordt en je meer levenservaring op doet? Of zit je identiteit in je en is dat iets wat je pas vindt naarmate je ouder wordt? Of heeft dat er weer mee te maken wat je onder identiteit plaatst, en wat niet?

Misschien dat het ook altijd giswerk zal blijven wat identiteit is, of is het voor iedereen verschillend. Niet inhoudelijk (het is logisch dat het inhoudelijk verschillend is), maar letterlijk de betekenis van het woord identiteit. Who knows.

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dikke doei

Geplaatst op 1 maart door
idordt comateus

iDordt is Comateus. Al een tijdje eigenlijk. Sinds juni 2016 posten we niks meer. De energie om zinloze stukjes te tikken over Dordrecht was een beetje op. Misschien komt het nog eens en beleeft iDordt een doorstart. Voorlopig even niet.iDordt was een initiatief van Marco van Schaardenburgh. Meer info vind je op 10Duizend.nl. Vragen, ideeën […]

Lees verder... Reacties (0)