Bestel gewoon een cola

Door
17 januari 2014
Reacties (2)

“Ja, Jezus! Ik kom hier altijd en ze kennen me bij de deur, what the fuck krijg ik opeens geen wijn meer mee?” Het meisje is ziedend en slaat met haar armen in de lucht. “Je kan toch zien dat ik 18 ben!” Ze wordt bozer en bozer. Ik probeer rustig te blijven, maar begin na enkele uren mijn geduld te verliezen. Ik heb er geen zin meer in. Geen zin om aan elke adolescent uit te moeten leggen dat ik de regels niet maak, dat ik alleen maar mijn werk uitvoer en dat ik mijn baan niet op het spel wil zetten voor haar wijntje.

“Sorry,” leg ik uit, “maar als je inderdaad 18 bent, betekent dat ook dat je 14 bent geweest en verplicht bent een legitimatie op zak te dragen. Zo lang je die niet laat zien kan ik niets voor je doen. Daarnaast kan de beveiliging je wel kennen, maar ik ken je niet, dus ik heb je ID nodig.” Het meisje zegt dat ik een zeikerd ben, maar besluit toch thuis haar identiteitsbewijs te gaan halen. Een kwartier later komt ze terug en op de datum zie ik dat ze sinds twee maanden 18 is. Haar woorden spelen zich opnieuw af in mijn hoofd: “Je ziet toch wel dat ik 18 ben?” 

Ik denk dat dit meteen is waarom jongeren kwaad worden als je hen om legitimatie vraagt. Ze hebben het gevoel niet serieus genomen te worden. Twee maanden en een dag geleden was dit meisje nog 17, maar blaft mij af omdat ik haar niet ouder inschat. Deze ik-ben-toch-geen-kleuter-meer-attitude, vind ik juíst getuigen van infantiel gedrag: Realiseer je dat ik de regels niet maak en werk gewoon mee. Aan de ene kant willen meisjes van 17/18 droge witte wijntjes drinken met hun vriendinnen, over potentiële universiteiten praten en op eigen gelegenheid sushi eten, maar aan de andere kant komt het kind in hen naar boven als je hen confronteert met hun leeftijd. Het niet reëel kunnen inschatten van de situatie -want dat is het in mijn optiek- geeft aan dat het inderdaad nog ‘kinderen’ zijn.

Mijn broertje is 15 en zou volgens de oude wetgeving bijna alcohol mogen drinken. Nu moet hij nog 2,5 jaar wachten en hij vindt dat niet erg: “Regels zijn regels, het was misschien anders geweest als ik al 16 was, gewend was bier te drinken en opeens aan de cola moest.” Ik denk dat hij gelijk heeft, het is de kruisgeneratie van 16- en 17-jarigen die er een punt van maken. Ze worden opeens niet meer als volwassen gezien, alsof ze Lego voor hun verjaardag krijgen.

“Twaalf bier.” Ik pak bierglazen van de bar en begin met tappen. Halverwege het dozijn kijk ik de jongen aan trek de tap dicht: “Sorry, mag ik je ID zien?” Het is eigenlijk van de gekke dat ik me excuseer voor het uitvoeren van plicht, maar het blijkt de hele avond al gevoelig te liggen. De jongen antwoordt dat hij die niet bij zich heeft, waarop ik hem vertel dat ik het niet mee kan geven. “Dan haal ik wel even mijn vrienden, die wel 18 zijn.” Ja, joehoeeee! Zo werkt het niet. Vervolgens moet ik weer naar de beveiliging lopen, zeggen dat er een groep van 12 jongens binnenzit waarvan het merendeel minderjarig is en gedronken heeft… Ik ben een kutwijf, moet niet zo zeiken en iets beters met mijn leven gaan doen. Ik ben het zat.

Gelukkig waren er ook mensen die netjes ijstheetjes bestelden. Gelukkig waren er ook mensen die niet meer kwamen, omdat ze dan liever een halfjaartje wachtten. Gelukkig waren er ook mensen die zeiden ‘totaal niet aan gedacht, doe maar een cola’. Het is misschien een kwestie van wennen, maar ik ben er klaar mee dat de verantwoordelijkheid bij mij ligt. Mijn tante gaf mijn nichtje van 15 een Jillz tijdens het eten: “Hier, thuis mag het lekker wel, hoor.” Ik wil niemand vertellen hoe ouders hun kinderen moet opvoeden, maar waarom accepteren we niet dat regels aan verandering onderhevig zijn, dit in de opvoeding doorvoeren en als het kind volwassen is (wat ook pas ná je achttiende is) hun eigen verantwoordelijkheid laten nemen voor dingen waar ze dat nu nog niet voor kunnen. Als ouders hun kind geen avondmaal zouden voorschotelen zou het merendeel ook de kast met chips leegkanen. Je laat iemand van 15 toch ook niet in de auto rijden op de snelweg? Dat mag ook niet. Waarom is alcohol een uitzondering?

Het is moeilijk een goede oplossing te vinden. Aan de ene kant willen wij als horecazaak een gezellige plek zijn voor iedereen: Volwassenen, ouders met kinderen, zakelijke ontmoetingen. Dit moet echter wel goed verlopen. Kunnen je vrienden van een halfjaartje jonger opeens niet meer mee naar het café? Of zit de hele groep dan aan de cola? Hetzelfde geldt voor supermarkten, mijn moeder mocht geen wijn kopen omdat er een meisje van 10 bij was. Ze moet wel een heel slechte opvoeding bieden wil het voor mijn zusje zijn. Dat lijkt me een grens waar de betutteling moet stoppen, maar het lijkt wel alsof er te veel haken en ogen aan deze regel zitten. Misschien is het inderdaad een kwestie van tijd.

Mijn werk is door de invoering absoluut minder leuk geworden. Het verhoogt de wachttijd van andere gasten, je wordt uitgekafferd en vertelt honderd keer hetzelfde verhaal op een avond. Het is mijn werk, ik kan er niet omheen, maar lieve jongeren: Accepteer het. Over een paar jaar mag je alles doen wat je maar wilt: Auto rijden, je favoriete politicus de Kamer in stemmen, bier drinken, roken, blowen. Maar je mag ook belasting betalen, huur, boodschappen, verzekeringen, fulltime werken, stofzuigen en de was doen. Volwassen zijn is niet iets wat je moet ambiëren, het is iets wat nou eenmaal komt. Over een tijdje sta je aan de bar en zeg je: “Doe maar een Fristi, dat is lang geleden.”

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • PieterWolters

    Overigens is alcohol op je 18e vanuit een gezondheids- en ontwikkelingsoogpunt nog steeds jong. Hersenen zijn dan nog niet volledig ontwikkeld en raken door het gebruik van alcohol ook minder ontwikkeld. Maar ook als de hersenen helemaal ontwikkeld zijn beschadigt alcohol de boel en veroorzaakt heel veel gezondheidsklachten op later leeftijd. Ik denk dat we veel beter aan een cultuuromslag kunnen werken waardoor je geen alcohol hoeft te drinken om “gezellig mee te doen”.

    • Kees Klok

      Gut, gut, tut, tut. Het befaamde vingertje. Ik drink vanaf mijn veertiende alcohol, ben moeiteloos door de PA, de MO-opleiding en de universiteit heen gerold en ben op mijn licht gevorderde leeftijd nog zo fit als testosteronpuber en geestelijk zo scherp als een pas geslepen broodmes. ‘Oinos efrainei kardian’, meneer Wolters, zoals de oude Grieken al zeiden.

Politiek en jongeren; een giga kloof

Geplaatst op 2 februari door
11061725_387191101451468_6300752467928732746_o

Jaja, het is zover, Dordrecht heeft weer een Jongerenraad. Ooit is die er al geweest, maar die is tussendoor weer weggeweest en dit is weer een nieuw initiatief. Er wordt nu nog vooral gekeken naar hoe de raad in elkaar zal gaan zitten en wat er precies bereikt kan worden, maar het is hoe dan […]

Lees verder... Reacties (0)

Terrorjeugd; schuld van de ouders?

Geplaatst op 1 februari door
Schermafdruk 2016-02-01 02.11.46

De politie plaatste op Facebook het bericht dat er 6 jongeren uit Sterrenburg zijn opgepakt voor meerdere strafbare feiten. En in de reacties onder het bericht werd er ook vooral veel schuld gelegd bij de opvoeding en dus bij de ouders. Dit werd een best hevige discussie. Zelf ben ik, godzijdank, nog geen ouder, maar […]

Lees verder... Reacties (1)