Een betere wereld begint bij een broodje!

Door
23 mei 2015
Reacties (2)

Verscholen tussen alle mega ketens die Dordrecht rijk is, ligt een klein, groen centrum: Daantje Foods & Drinks. Een nieuwe lunchroom die louter plantaardige producten voorschotelt. Als melk mijdend meisje gaat mijn hart sneller kloppen en kijk op de menukaart: Tosti’s en cappuccino’s. Oftewel, alles wat je gewend bent, maar dan van planten. Ik ga op het verstopte terras zitten en een leuk meisje komt mijn bestelling opnemen. Een cappuccino met amandelmelk en een puntje worteltaart. Even later komt het blonde meisje vrolijk terug met mijn bestelling en een bak water voor de hond. Het terras is een ontsnapping aan de Dordtse MediaMarkt cultuur en zo zittend tussen de varens vraag ik me af wie Daantje eigenlijk is.

“Ben jij Daantje?” Het blonde meisje heet geen Daantje, maar stuurt Daantje wel naar buiten: “Ik ben Daantje!” Daantje is een beetje de kleuterjuf die je stiekem altijd leuker vond dan die je zelf had. Heel lief begint ze over de zon en hoe leuk het is dat er zoveel bloggers binnen zitten. Ah! In dat geval grijp ik mijn kans: “Zeg Daantje, mag ik jou wat vragen stellen?” En dat mocht.

Wat zeg je er nou eigenlijk zelf van? Gat in de markt of tentoonspreiding eigen filosofie?
“Ik hoop een beetje van allebei! In de eerste instantie zou ik vegetarisch koken, tot ik in april de knop omzette; geen dierlijke producten meer. Na alle documentaires die ik gezien heb, zou ik koken met producten uit de ‘industrie’ niet meer aan mezelf kunnen verantwoorden. Mijn keuze om dus een 100% plantaardige lunchroom te beginnen komt dus voort uit filosofie. Of het een gat in de markt is durf ik nog niet te zeggen, maar ik merk sinds de opening wel dat er erg veel behoefte aan is.

Ik heb gewerkt bij The Beatnik en later Puur, maar onze opvattingen over koken liepen uiteen. Mijn collega Ingrid richtte zich voornamelijk op allergieën, terwijl ik vanuit de veganistische overtuiging wil koken en zodoende zijn onze wegen gescheiden. Omdat ik kruisbestuiving van gluten niet kan uitsluiten, kunnen mensen met bijvoorbeeld coeliakie daar terecht, terwijl de veganisten op zoek naar een broodje hier kunnen eten. Mijn ideaal komt dus niet per se uit voeding an sich, maar dat mensen er bewust voor kiezen om een betere wereld te creëren. Mijn achterliggende gedachte is dan ook: Ik wil gewoon de wereld verbeteren.”

Een betere wereld begint bij een broodje?
“Voor mij is het allerbelangrijkst dat mensen lekker kunnen zitten, hun laptopje meenemen en af en toe iets bestellen, vergaderen. Zo heb ik ook een kinderhoek met bewust speelgoed, het moet een ontspannen plek zijn voor iedereen. Daarom heb ik ook de tekst ‘Daantje kookt vega’ van de ramen gehaald. Niet alleen omdat de term ‘vegan’ kan afschrikken, maar ook omdat een ontspannen plek voor mij het belangrijkst is. In Amerika heb je restaurants waar je binnenloopt, gaat zitten en pas bij het aandachtig bestuderen van de kaart ziet dat het uitsluitend om plantaardige gerechten gaat.”

Zijn al die planten wel een beetje te eten?
“Kaas vinden mensen soms moeilijk, omdat ze de smaak van melkkaas vergelijken met plantaardige kaas. Daarom ben ik continu op zoek naar ‘kazen’ die meer naar kaas smaken en dat kan ik goed uitkiezen want zelf was ik ook altijd gék op kaas! Zo zijn we nu in zee gegaan met Charly’s All Is Fair, zij maakt ook brie, cheddar en zelfs een Boursin-achtig smeerseltje, dus dat gaan we ook allemaal uitproberen!”

Maar dan ga je eigenlijk gewoon alles vervangen door iets wat er nét niet op lijkt?
“Dat is wat mensen willen. Je gaat gewoonweg op zoek naar vervanging wanneer je stopt met iets. Veel mensen zeggen over vlees: als je ervoor kiest om geen vlees te eten, moet je ook geen vervangers eten. Ik ben het met het idee eens, maar ik vind van de Vegetarische Slager die kipstukjes wel heel, heel erg lekker! Als je mensen ergens van wilt overtuigen en het met soortgelijke producten makkelijk kunt maken om geen vlees te eten, lijkt me dat verder prima.”

Overtuigen? Ben je dan een activist of een evangelist?
“Haha, dat soort uitspraken krijg ik vaker te horen, maar je zult mij nooit met mijn vinger zien wijzen! Voor mij is het ook nog heel vers, tot december was ik nog flexitariër (ook wel bekend als ‘smokkeltariër’, red.). Direct na het zien van de documentaire Cowspiracy, zette ik direct een knop om: Dit is voor mij de druppel, ik kap er gewoon helemaal mee. En met kappen bedoel ik het gebruik van dierlijke producten, maar ook het serveren ervan. Zodoende is mijn horecaconcept ook veranderd, van ‘Daantje kookt vega’, naar een veganistische lunchroom genaamd ‘Daantje Food & Drinks’.”

Food & Drinks?
“Nogmaals, voor mij is een gezellige hangout het belangrijkst. Daarom vind ik het leuk als mensen er later pas achter komen dat alles plantaardig is. Vegan is ook een term die ik niet snel gebruik, ik kies liever voor de benaming ‘plantaardig’. Vegan wekt toch een beetje negatieve reacties op.”

Komt dat door alle agressieve veganisten die zich op internet verzameld hebben?
“Haha, ik snap wat je bedoelt. Wat misschien soms vergeten wordt: Iedereen is vrij, het is iets wat je zelf moet beslissen, ik heb er zelf ook heel lang over gedaan. Er zijn documentaires die mij gechoqueerd hebben, maar ook mensen die mij geïnspireerd hebben, zoals de ‘uitvinder’ van de weedburger. Wanneer mensen hier binnenkomen, doorhebben dat alles plantaardig is en dan vragen; goh Daantje, waarom doe je dat eigenlijk, ben ik meer dan bereid daarover te vertellen. Op een positieve manier en als mijn gasten er dan heel even over na denken, heb ik mijn doel al bereikt. Ik ben in ieder geval klaar met de industrie en iedereen mag bij mij een dagje komen balansen!”

Hoe zit het eigenlijk met Dordrecht?
“Ik zal je eerlijk zeggen, toen ik de beslissing nam het bedrijf van vega naar plantaardig te veranderen dacht ik wel: Dordrecht is hier nog niet klaar voor. We zijn nu twee, drie weken open en het gaat hartstikke goed! Het populairste gerecht is de weedburger, ik zie daar zo veel foto’s van voorbij komen op Facebook! Misschien dat het nieuws daarom wel zo snel verspreid wordt. Zelf ben ik het meest trots op de saladbar. Het heeft nog iets meer tijd nodig om te groeien, maar het saladebuffet moet uiteindelijk wel de weedburger van z’n troon stoten!

Mijn ambitie is om in de toekomst ook diner te verzorgen. Per oktober komt de bovenverdieping vrij, waar al een horecakeuken zit. Het idee is nog niet helemaal uitgewerkt, maar je moet het een beetje zien als een ‘wat de pot schaft’ concept. We eten waar we zelf zin in hebben en iedereen mag opscheppen. Voor een vast bedrag kun je dan lekker aanschuiven! Ergens speelt ook nog het idee voor een Bed&Breakfast. Uiteraard ook helemaal vegan, want wij doen in ieder geval niks meer met dierlijke producten!”

Mijn hond en ik rekenen af, althans, ik reken af en mijn hond ligt nog steeds ontspannen tussen de varens. Wat mij vooral opviel waren de lage prijzen voor deze niche. Een cappuccino is goedkoper dan bij veel koffiezaakjes, terwijl er vaak voor soja vaak nog een toeslag gerekend wordt. Het merendeel van Daantje’s producten is biologisch en bijna alles komt uit eigen keuken. Als ik een echte iDordtenaar was geweest, gooide ik nu met prognoses over hoe lang een plantaardige lunchcorner kan blijven bestaan met zulke lage prijzen… Maar ik ben geen echte iDordtenaar. Nee, vanaf nu ben ik ambassadrice van Daantje Foods & Drinks en roep ik jullie allemaal op om met die bacon-etende kont achter je computer vandaan te komen en nú haar appeltaart, muffins en koffie te proeven. Want hoe leuk zou het zijn als de wereld echt een beetje beter wordt en dan wel door zoveel mogelijk taart te eten!

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  Wat is dat toch in Dordrecht met bloggers/ columnisten en blaffende 4poters ………

  Enfin goeie ‘advertorial’ verder, fijn om te weten waar ik in Dordrecht mijn verantwoorde Uberburger kan fressen……maar een plant is toch ook een levend wezen met gevoelens en…AU…?

  https://www.youtube.com/watch?v=if5U-d24grU

 • silvsilvsilv

  “Ook wel bekend als ‘smokkeltariër’, maar alleen bij de redactie van iDordt”
  Leuk stuk verder, ga er zeker eens langs!

Geld afkomstig van bezwete balzakken is ook geld

Geplaatst op 4 december door

Normaal is het de barman die iets vertelt over de horeca. Deze week is het de barvrouw. Ze deed haar verhaal eerder al eens op iDordt, maar na recente verhalen over geen vrouwen achter de bar vanwege schunnig publiek pakte wij een stuk uit een eerder verhaal. Omdat het belangrijk is om herhaalt te worden.In […]

Lees verder... Reacties (0)

Aftermovie: Amuse Tour

Geplaatst op 19 november door

Afgelopen zondag 15 november werd voor de tweede keer de Amuse Tour gehouden. In 5 uur tijd aten ongeveer 200 gasten bij 8 restaurants. Dit jaar deden er meer mensen mee dan vorig jaar. En ook dit jaar lijkt het proeffestijn een succes te zijn geweest.

Lees verder... Reacties (0)