Biken in de binnenstad

Door
6 januari 2014
Reacties (2)

“Wij moeten ook lopen!” 

Is een veelgehoorde opmerking op het moment dat je op je herkenbare politiemountainbike door de binnenstad fietst. Rekening houdend met het winkelend publiek doen we dit dagelijks. En ook wij weten dat fietsen in de binnenstad een gevoelig puntje is. Uiteraard ga ik niet mee in de discussie of het wel of niet zou moeten/mogen. Wij doen dat indien we dat nodig achten.

Gisteren fietste ik samen met andere collega’s ook door het winkelend publiek. Zaterdagmiddag, druk en gezellig. Zien en gezien worden. We werden aangesproken door een toerist die op zoek was naar het Stadhuis. Na hem de weg gewezen te hebben hoorden we de meldkamer collega’s in burger stuurden naar de uitgangswegen van de binnenstad. Er was zojuist een winkeldiefstal gepleegd. En terwijl een burger zich openlijk ergerde aan mijn fietsgedrag zei ik tegen mijn collega: “Hij zou eens moeten weten… ” Want wat die burger niet wist en wat hij ook niet kan weten is dat om ons bikers heen ook collega’s in burger lopen. Jawel, zij lopen. Zij zijn onze ogen en oren en zij volgen soms bekenden van ons maar pikken ook onbekende verdachte personen op in het publiek. En zo zorgen we er samen voor dat we zowel aanspreekbaar kunnen zijn terwijl we waakzaam zijn.  

Ook via de meldkamer kregen we via ons oortje door dat er op de Spuiweg en de Voorstraat een winkeldiefstal had plaatsgevonden. Beide daders waren er vandoor. Mijn collega en ik gingen ter plaatse de aangifte opnemen en de beelden uitkijken. Twee andere herkenbare bikers bleven zoeken naar de daders. Zij waren/zijn onderdeel van dit flexibele team in burger of uniform. Op twitter verwijs ik weleens naar ze met #flex . De daders van de twee diefstallen zijn ontkomen maar werden op beelden en getuigenverklaringen door de collega’s herkend. Zij gaan niet ontkomen.

Korte tijd later rende een verdacht persoon door de winkelstraten in de richting van het Scheffersplein. En samen met mijn collega’s fietsten we dwars door het publiek en hielden uiteindelijk iemand staande. Gelukkig bleek dit vals alarm te zijn. 

Iets later in de middag zag een collega in burger een andere man op het Achterom. Hij bleek voor drugsdealen in een andere regio gesignaleerd te staan en is door ons aangehouden. Korte tijd later kwam een busje hem ophalen en die middag werd hij opgehaald door collega’s uit Den Haag.

Terwijl wij onze administratie aan het doen waren hadden de collega’s van het flexteam in burger weer succes. Een bekende vrouw voor ons was een warenhuis uit gelopen met tassen vol met gestolen goederen. Voor meer dan 1000 euro had ze weggenomen in meerdere winkels. De kaartjes zaten nog aan de kledingstukken vast. Ze was zo het warenhuis uit gelopen en zonder dat winkelpersoneel of beveiliging haar in de kraag vatte liep ze langs de collega’s.  

En als u zou vragen of ik ook door de binnenstad fiets. Ja, dat doe ik graag. Ik wil graag dichtbij de burger zijn, herkenbaar en aanspreekbaar. En ik wil ook graag boeven vangen. Effectief is dat niet als je wandelend mee gaat in het publiek. Daar is onze binnenstad te groot voor. Ik heb er begrip voor als u last heeft van ons fietsgedrag maar ik heb ook een vraag:

Als u dit leest, heeft u dan ook begrip voor ons werk tijdens een winkeldag?

@DJ_Grootenboerfoto

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • Krullenbos

    Ah, wat fijn om het eens van een andere kant te zien/lezen!

  • Thomas

    Een burger die een beetje doordenkt weet heus wel wat onze politie aan het doen is .
    En ik hoop dat je nog lang je werk mag uitoefenen.

Wordt Dordt leuker als je ouder wordt?

Geplaatst op 26 januari door
Vleeshouwersstraat-2

Dit weekend was ik weer eens te vinden in het Energiehuis. Eerst een drankje in Khotinsky, daarna een concert in Bibelot (Will and the people dit keer). Hartstikke leuk altijd. En toch mis ik het oude Bibelot. Of nouja, het is allebei geweldig, op hun eigen manier. Het oude Bibelot was zo’n bijzondere locatie, in […]

Lees verder... Reacties (8)