Broodje aap

Door
18 april 2013
Reacties (0)

De uitdrukking broodje aap heeft sinds deze week een nieuwe betekenis. Leuk nieuws namelijk: toen de politie voor een bepaalde melding een kijkje nam bij een Congolese familie in Crabbehof vonden zij in de groentelade van de koelkast een onthoofde aap. Ik kan begrijpen dat menig mens hiervan in de war raakt, tijd om hier eens wat dieper op in te gaan… everybody do the monkey!

Het verhaal klopt natuurlijk van geen kant. Allereerst de aanwezigheid van de politie in het huis van de familie, dat is zeker geen waterdicht verhaal. Wat de andere melding, de oorspronkelijke reden van het politiebezoek, precies is geweest wordt niet uit de doeken gedaan, maar blijkbaar gaf het aanleiding in de groentelade van de koelkast te kijken. Dat zal een mooie melding geweest zijn: ‘Ja met Pietersen, ik wil hierbij melding doen van enorme geluidsoverlast van de buren, ze slaan godverdomme dag en nacht met de groentelade, ik kan er niet van slapen.’

Daarnaast wil ik eerst nader onderzoek van het gevonden vlees. Wie zegt dat dit apenvlees betreft? Grote kans dat het uiteindelijk toch om paardenvlees blijkt te gaan, de familie blijkt ook grote fan van Zweedse balletjes van Ikea. Knettergek word je trouwens altijd van die Congolesen bij Ikea, het restaurant zit er dagelijks vol mee. En ook al is het echt aap, waarom die heisa? Wij verslinden alles wat los en vast zit en die arme gasten mogen niet eens een broodje aap eten. Ik durf te wedden dat van alle mensen die hier iets negatiefs over te zeggen hebben er geen een is die ook daadwerkelijk wel eens een broodje aap heeft gegeten. Want inderdaad, lieve kijkbuiskinderen, ik ben een van de gelukkigen die wel eens een aap soldaat heeft mogen maken. Het was in de periode dat ik mezelf aan het ruige stadsleven onttrokken had, ver weg in de jungle van Vietnam. Er was op wat bamboe na weinig te vreten in die klotejungle, er was sowieso geen zak te doen als ik er over nadenk. Niet voor niets heb ik na twee dagen het spreekwoordelijke bijltje er bij neergegooid en ben weer lekker met een biertje op de bank gaan zitten thuis. Wat ik wel heb meegenomen is mijn liefde voor apenvlees. ‘Aap, het meest veelzijdige stukje vlees, aap’ stond jarenlang niet voor niets bovenaan de lijst van meestgebruikte slogans, tot de taboe toesloeg en men de aap snel heeft vervangen voor kip. De aap is op vele wijzen te bereiden, denk hierbij aan legendarische gerechten als apencarpaccio, gestoofde apenleuter met paprikamoes en natuurlijk de apenbief op een bedje van opgebakken apenvoorhuid.

Ach, apenvlees of niet, who cares? Mijn buurman heeft al twee weken een sufgeneukte koalabeer in zijn servieskast liggen, daar hoor je ook niemand over. Een hoop geouwehoer om niks, dat is wat hier aan de hand is. Laat die arme familie lekker met rust, er zijn meer problemen in de wereld. Zoals het feit dat ik onlangs in Sterrenburg voor een rood stoplicht stond te wachten terwijl er in de directe omgeving geen enkele andere verkeersdeelnemer te bekennen was, verschrikkelijk! Laat ze daar maar eens melding van maken in plaats bij die arme mensen in de koelkast te komen gluren, bah.

 

Leuk artikel? Deel het met anderen: