De haven in!

Door
28 augustus 2013
Reacties (1)

Wanneer is de laatste woonark verdwenen uit de Vriesehaven? Een mooie vraag als het quizzen in de Dordtse horeca weer van start gaat. Ik moet het antwoord schuldig blijven, maar ik weet wel dat ik ze mis, die woonboten langs de kade van de Vest. Ook de Spuihaven is te kaal zonder woonboten. De hemel zij dank is de voormalige stadsgracht van Dordrecht weer in ere hersteld en opnieuw uitgegraven, nadat zij gedeeltelijk was gedempt op grond van het megalomane saneringsplan uit de jaren vijftig dat zo’n verwoestende invloed heeft gehad op delen van de binnenstad en de negentiende eeuwse schil.

 

We kunnen daarover treuren, klagen helpt niet meer. We mogen blij zijn dat in de loop van de jaren zeventig de ideeën over de binnenstad kantelden van vernieling naar herstel. Daar hebben we de fraaie Hofstraat aan te danken, bijvoorbeeld, en de terugkeer van de stadsgracht. Het uitzicht over de haven vanaf de Vriesebrug in de richting van het Kromhout is van een onovertroffen schoonheid, zelfs als een dikke laag kroos het water bedekt. Dan wordt het nog mooier door al dat groen, al lijkt het me smerig er in te moeten zwemmen. Ik ben sowieso iemand die vindt dat water iets is om op te dobberen en niet om in te liggen, maar dit terzijde. Aan die kant van de brug kun je geen woonboten afmeren, dan liggen ze bij mensen voor de achtertuin, wat uiteraard geen pas geeft, maar waarom niet weer een rijtje arken van de Vriesebrug richting Johan de Wittbrug? En waarom ook niet een rij voor de deur bij die onlangs met veel lawaaioverlast van reclamevliegtuigjes geopende dozenschuiver in elektronica?

 

Woonboten horen bij een waterstad als Dordrecht. Dat ik er niet als enige zo over denk bleek een tijdje geleden toen ik iemand voor de terugkeer van woonarken hoorde pleiten op RTV-Dordt. Ik let zelden goed op als ik voor de buis zit, dus wie dat was ben ik alweer vergeten, maar de pleitbezorger heeft mijn sympathie. Ik hoop dat de gemeenteraad het idee oppikt. Dordrecht kan er alleen maar gezelliger door worden.

 

Foto: auteur

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • hans berrevoets

    Kees Klok heeft terecht een punt om in te haken op het idee om Dordrecht niet alleen als stad op het ;land, maar ook als stad aan het water te laten zien. De beroemde schilderijen lieten vroeger vaak Grote Kerk, water en Dordrecht zien als oudste Hollandse stad. Wonen op het water is een aardige variant…