De Sliedrechtse politiek is religieus ziek

Door
19 december 2014
Reacties (1)

Heibel in de tent in Sliedrecht. De lokale PvdA daar vraagt zich af waarom kerken geen rioolheffing betalen. Het Sliedrechts college wil hier ook verandering in brengen, maar de lokale christelijke partijen steken hier een stokje voor. Iedereen is gelijk in Sliedrecht, maar de kerk is net een klein beetje meer gelijk.

De lokale PvdA heeft een goed punt, als het gaat om belastingvoordelen. We hebben hier in Nederland een gelijkheidsbeginsel, waarin iedereen (zoals het woord al zegt) gelijk behandeld dient te worden. Dat de kerk dus ooit ergens in een ver verleden belastingvoordeel heeft verworven, is eigenlijk in strijd met dit beginsel. Iedereen heeft zijn eigen redenen waarom hij/zij een voordeeltje zou willen hebben, maar geloofsovertuiging lijkt mij hier nou net niet onder vallen. Andere verenigingen met een gebouw betalen immers wél gewoon de belastingen.

De christelijke partijen van Sliedrecht kunnen ook gewoon geen goed argument verzinnen waarom de kerk dit voordeel zou moeten hebben. De christenen kwamen met de volgende argumenten, om het voorstel van tafel te vegen:

  • Onduidelijk is waarom de kerken het voordeeltje sinds mensenheugenis hebben. Maar van ons hoeft het niet zomaar afgeschaft te worden.

  • Het gaat niet om wereldschokkende bedragen, dus waar hebben we het eigenlijk over? Het gaat om maximaal €250,- per kerk.

  • Je kunt het niet zomaar ‘boem’ doorvoeren, zonder eerst met elkaar om de tafel te gaan.

Niemand weet dus waarom de religieuze instellingen een voordeel hebben, ten opzichte van de rest van de maatschappij. En als het niet gaat om schokkende bedragen, dan kan de kerk dit toch wel even ophoesten? Gelijkheid hoeft niet duur te zijn, maar wel consequent.
Als allerlaatste is het argument van zomaar doorvoeren nog het meest kul. De overheid voert jaarlijks honderden dingen gewoon ‘boem’ door, zonder eerst om de tafel te gaan met de getroffenen. Waarom zou de gemeente Sliedrecht dan wederom de kerken weer een voorkeurspositie bieden? Als er morgen een ambtenaar bij mij op bezoek komt om te vragen wat ik er van vind dat ik meer moet gaan betalen, zou ik hem vriendelijk aanwijzen waar hij die plannen kan steken.

Het enige wat de voorstanders van ontheffing kunnen bieden, zijn kulargumenten en drogredeneringen. Dit is een signaal dat de kerken in Sliedrecht onterecht vrijstelling krijgen, want anders was er wel een betere reden gegeven. Het politieke stelsel in Sliedrecht is ziek en doet aan cliëntelisme, dat blijkt.

Leuke blog over Sliedrecht, maar wat is je punt eigenlijk?

Uiteraard stonden mijn haren recht overeind bij het lezen van dit bericht. Dus ben ik op onderzoek gegaan in de catacomben van Dordrecht om uit te vinden of deze wanpraktijken ook hier voorkomen. En ik kan u met vreugde vertellen: neen.

Alleen percelen met een oppervlakte van kleiner dan 50m² genieten vrijstelling van de rioolheffing in Dordrecht. Een kerk, ondanks de leegstroom afgelopen jaren, is doorgaans veel groter dan dat. Ook bij navraag bij de voorlichter van de wethouder van financiën, werd dit wederom bevestigd. Voor zo ver bekend genieten de kerken in Dordrecht ook niet van andere belastingvoordeeltjes, ten opzichte van anderen.

Dus bij deze: christenen van Dordrecht, jullie zijn cool. We hebben soms onze meningsverschillen, maar vandaag zijn jullie mijn favoriet. Prettige kerstdagen in ieder geval. Volgend jaar vinden we vast wel weer wat om keihard mee te botsen!

Jonathan

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • Martin Neyt

    Ach, dit soort aloude maffiose constructies past inmiddels wel in een land waar een afgekeurd artikel uit een wet er met een trucje doorheen wordt gedrukt.