De wet van HEMA

Door
4 augustus 2014
Reacties (5)

Misschien weet u niet dat Jonathan een echt persoon is waarmee u koffie kunt drinken. Zijn internetpseudoniem mag dan anoniem zijn, maar laat mij u vertellen dat ik inderdaad op de koffie ben geweest met Jonathan. Daardoor had ik het privilege zijn blog als eerst te lezen en tijdens het voorproefje van zijn laatste blog gebeurde het: Ik was het zat. Jonathan is een zeiksnor.

De desbetreffende blog ging over het Rode Gevaar, dat in 1290 het postkantoor afbrak en vervolgens een witte maandverbandverpakking op ’t Bagijnhof plempte. Dit gebeurde natuurlijk niet echt in 1290, maar ik spreek graag in hyperbolen en een hyperbool leek me hier allerminst op z’n plaats omdat het gewoonweg kneiterlang geleden is. Hoe lang willen wij nog door meimeren over het postkantoor en het HEMA-gebouw? U hoort mij echt niet zeggen dat dit stukje minimalistische architectuur -minimalistischer dan een blok beton gaat het in mijn ogen niet worden- de perfecte vervanging van het postkantoor is. U hoort mij echter wel zeggen dat het nieuwe likje verf een hoop goeds gedaan heeft voor het gebouw en ik het een ontzettend handig gebouw vind (behalve dat mijn moeder met reuma de trap af moet lopen terwijl zij omhoog wel de roltrap kan gebruiken). Ik kan kiezen of ik meteen naar de afdeling met tompoucen wil, of liever de funshoppingroute langs de jip-en-jannekeslipjes neem.

Om de dingen even helder te krijgen ga de situatie nog iets beter uitleggen. Eline van der Vorm (BvD) plaatste ooit een tweet dat de PvdA in het verleden ook geweldige dingen gedaan heeft voor de stad, namelijk het afbreken van het oude postkantoor. Sarcasme, dus een grappige tweet. Maar, zoals dat altijd gaat in discussies over Dordrecht, las ik kort daarna overal HEMA. HEMA, HEMA, HEMA, PvdA, HEMA, HEMA. De wet van Godwin vertelt ons dat als een discussie maar lang genoeg duurt, iemand altijd wel Hitler of de nazi’s aanhaalt. Zo is dat ook in discussies over Dordrecht. Als een discussie maar lang genoeg duurt gaat het altijd wel een keer over het HEMA-gebouw.

Als prachtige memoriam van het postkantoor heeft men de schaduw van het oude gebouw in de straatstenen verwerkt. En met verwerkt bedoel ik verwerkt, want het is totaal niet te herkennen als schaduw en al zeker niet als postkantoor. U moet weten dat ik een kunstliefhebber ben, maar dit project ziet eruit als het gevolg van ‘Bring Your Son To Work Day’, waarbij de dreumes van de stratenmaker ook een paar kinderkopjes in de grond mocht klinken. Wat beter was geweest als aandenken aan het oude postkantoor, is een bushalte genaamd ‘Het Postkantoor’ die feestelijk geopend wordt door Beter Voor Dordt en hun gebruikelijke hoeveelheid champagne bij onbenullige feestelijkheden. Gezien Eline van der Vorm zich zo bekommert om het oude postkantoor stel ik voor dat we deze bushalte alsnog in het leven roepen, allicht met een directe verbinding naar bushalte ‘De Ark Van Noach’. Op die manier houden we de gedachte aan het postkantoor in leven en creëren we direct een leuke activiteit voor toeristen. Jonathan kan door de microfoon het een en ander aan leuke historische feitjes opdreunen terwijl ik -want ik ben ook de kinderachtigste niet- de toeristen in de bus voorzie van smakelijke HEMA-hotdogs en BvD-champagne.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • disqus_6myo1qqoiy

  Fijne stad om in te wonen, en verdiep je je een beetje in de politiek dan kom je er achter dat het bestuur en consorten meer bezig zijn elkaar te bevechten dan dat de stad aan het besturen zijn.

 • kwikenkwak

  HEMAtologisch anemische komkommerkollum…..
  bloedserieus doen over….NIETS, een non=sue!

  JESELFIE op de kaart zetten, dat is de opzet, niets meer en niets minder, = echt HEMAtocriet!

  een non discussie over het niet- vertrek van de Ark v N. naar Rotterdam lijkt me interessanter,,,,!
  (en ik ga deze niet beginnen, heb echt wel wat beters te doen…)

 • NeytAndText

  Ik zeg altijd: de vingerhoedjes pus die u tussen de monumentale panden ziet, dat is de PvdA. Maar goed, de HEMA ziet er toch al weer wat jaar jaartjes heel aardig uit, toch? Geen bruine PVC-verpakking meer? En die semi-communistische ambtenarenrukbunker van de Post, Telegraaf, Telefoon is toch zo goed als ontmanteld? Klaar om hipperdepip en vooral heel handig, want naast AH en AH krijgen demense uit de stad een andere supermarktkeuze, te worden?

  Nou dan, waar gaat het dan over? .

  • Mignon

   Ik vind het ook we meevallen, zeker met die bebakstening eromheen. Maar er zijn nog steeds weinig mensen die het ermee eens zijn, merk ik.

   • PieterWolters

    Als wordt het Hema gebouw het mooiste wat de mensheid ooit gebouwd heeft, nog zullen Dordtenaren blijven zeuren over het Postkantoor. Terwijl er nog maar heel weinig mensen zijn die zich het Postkantoor echt kunnen herinneren. En als het Postkantoor er nog gestaan had, had men geklaagd dat het zo klein was dat je je kont er niet kunt keren.

Eten voor een tientje #3

Geplaatst op 6 juli door

Het is officieel zomer en wat is er nou fijner dan op het terras een hapje eten? Maar aan uit eten gaan hangt een prijskaartje. Wij vertellen je elke week waar je voor niet meer dan een tientje kan eten in Dordrecht. Dit keer is het geen avondeten, maar een ontbijtje bij de HEMA. Voor de […]

Lees verder... Reacties (4)

Bedankt iDordt, voor alles

Geplaatst op 16 februari door

Ik weet het nog goed. Mignon werkte net voor iDordt en was nieuwe goedkope krachten aan het rekruteren op Facebook. Ik reageerde met: “Zoek je nog een rechtse azijnzeiker? Dan ben ik je man!” Het was een grapje, een bluf. Mignon kwam met haar overtuigingskracht naar mij toe en voor ik het wist was ik aan het bloggen. Jonathan was geboren.

Lees verder... Reacties (1)