De Willige Dame

Door
11 september 2013
Reacties (1)

Er waren eens heel lang geleden twee jongens die op school schaken leerden. Op een goede dag vond hun leraar hen gevorderd genoeg en werden ze opgenomen in het schoolteam. De school van de ene jongen kwam uit tegen de school van de andere jongen. Zo leerden Hans Berrevoets en Kees Klok elkaar kennen. Hans was aan het begin van de partij zeer geïntimideerd door Kees, die voor zijn leeftijd een fabelachtige kennis had van openingstheorieën. Dat hij het na de vijftiende zet in zo’n partij doorgaans niet meer wist en van vrijwel ieder eindspel een potje maakte, had Hans nog niet gehoord. Hij heeft een stief uurtje zitten zweten, maar de partij daarna gewonnen.

Hans Berrevoets werd een van Dordrechts topschakers. Hij speelde een aantal keren ook met succes in de journalistenklasse van het Hoogoventoernooi. Kees Klok ontwikkelde andere talenten, in de geschiedwetenschap en de literatuur, en bleef een niet onverdienstelijk recreatieschaker. Beiden zijn zij lid van de schaaksociëteit De Willige Dame, die gisteren de start van de nieuwe najaarscompetitie beleefde.

De Willige Dame is een beetje een vreemde eend in de bijt van schaakverenigingen. Het woord schaaksociëteit zegt het al. Het gaat bij De Willige Dame niet alleen om de sport, maar ook om de gezelligheid. Natuurlijk gelden de gangbare schaakregels, maar men is er wars van fanatisme, haarkloverijen en mierenneuken. Er mag best nu en dan wat gefluisterd worden op de dinsdagavonden in poffertjessalon Visser, waar de sociëteit schaakt. De bar is altijd open en er klinkt een zacht muziekje op de achtergrond, iets waarvan men bij de meeste schaakverenigingen een regelrechte rolberoerte krijgt.

Die bijzondere combinatie van sport en goede sfeer maakt De Willige dame voor zowel toptalent Hans Berrevoets als voor gezelligheidsschaker Kees Klok een club die naadloos bij hen past. Of de heren nog lang en gelukkig zullen leven hangt af van andere zaken, die liggen verborgen in de toekomst.

Foto: auteur

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • hans

    Kees Klok laat goed doorklinken dat de schaaksport in zijn stamkroeg een mooi middel is tot sociaal contact. Ik herinner me de eerste partij tussen ons nog heel goed. Kees liet vooraf weten vanuit de opening de meester te zijn. Bij het schaken gaat het ook om het middenspel en het eindspel inderdaad. Daarnaast is het bijzonder dat we nog nog schrijven over toen, het nu bij de Willige Dame en de toekomst… De goede sfeer, de ontmoetingen. Het gaat allemaal verder dan wat schakers achter hun naam hebben: de ELO rating. Elke dinsdag in poffertjessalon Visser zijn er vanaf 20 uur nieuwe schaakmogelijkheden. De mensen achter de bar, zoals Jaap, Nico en Piet, weten ook waarom een schaaksociëteit aan de Groenmarkt zo bijzonder is. Naast de dinsdagavond is er elke woensdag vanaf half één ook lunchschaken. Misschien komt Kees dan ook eens een broodje mee eten?

De eerste stap

Geplaatst op 19 februari door
IMAG6680

Tot twee keer toe moest het engeltje dat dit keer op de Dordtse doelpaal zat, ingrijpen om een achterstand te voorkomen. Rillend gingen we de rust in met 0-0 op het scorebord. Even leek het penalty's schieten in de rust het hoogtepunt van de avond te worden, maar in de tweede helft stond er een vechtlustiger FC Dordrecht op het kunstgras.

Lees verder... Reacties (0)