Dirkie Dordt

Door
2 oktober 2014
Reacties (0)

Een flinke poos geleden alweer hebben we korte metten gemaakt met Geertruidenberg, een goor gehucht dat niemand kent. Zij dachten onze titel ‘oudste stad van Holland’ te mogen claimen, maar waren even vergeten dat zij uit Brabant komen. Nu dreigt er een nieuwe oorlog, weer is er een nietszeggende kutplaats die denkt aanspraak te mogen maken op ónze historie, tijd om in te grijpen!

Ik hoor je denken, welke stad is er zo groot, sterk en gevaarlijk dat ze het tegen Dordt op durven nemen? Hebben we Rotterdam iets misdaan? Amsterdam, Den Haag? Maar nee hoor, het is, of all places, fucking Vlaardingen dat op oorlog aandringt! En dat kunnen ze krijgen ook!

De inzet ditmaal is Dirkie uit Dordt, Dirkie III welteverstaan. Uit de geschiedenisboeken blijkt dat Dirk III een ouwe lul was die in Dordt woonde en tol hief. Zeer boeiend. Nu denkt Vlaardingen dat diezelfde Dirk III, op het moment dat hij in Dordt woonde, tegelijkertijd in Vlaardingen woonde. Wat een wauzen zeg. Maar wat blijkt na enig onderzoek? Deze discussie stamt uit 1957, toen een stel lelijke inteelt Vlaardingers een standbeeld van Dirk uit onze stad hebben gejat! Zoiets zouden ze nu moeten proberen, de lafaards. Maar goed, gebeurd is gebeurd en ik was er niet bij. Ik heb zojuist begrepen dat de plaats Vlaardingen nog bestaat, wat betekent dat er in die tijd niet goed is gereageerd op deze daad. Maar het is nog niet te laat!

Al deze consternatie is nieuw leven ingeblazen door ene Harm Jan Luth, het best te omschrijven als een stoffige zeiklul, werkzaam in het stadsarchief van Vlaardingen. Hoewel in het bezit van deze droombaan is Harm niet te beroerd het zichzelf nog moeilijker te maken. Bij gebrek aan stadshistorie pluist hij de geschiedenis uit van grote steden en probeert hij hier en daar een interessant verhaal op te pikken. En zo kwam de beste Harm op het verhaal van Dirk III. Nu is het verhaal van Dirk III net zo interessant als het levensverhaal van Harm zelf, dus eigenlijk kan het niemand een reet schelen waar die eikel woonde vroeger, maar het gaat hier om het idee. Harm dacht slim te zijn, de diefstal van een onbeduidend verhaal als dat van Dirk III merkt niemand op, maar zo werkt het niet.

Het gaat hier dus niet om Dirk III. Ik wens Vlaardingen zelfs veel plezier met deze mongool, gezien zijn nietszeggendheid past hij eigenlijk perfect bij Vlaardingen. Als ik de naam Dirk III hoor, kan ik alleen maar denken aan de slijterij boven Bas van der Heijden in Krispijn, die is namelijk wél belangrijk. Daar blijft Harm met zijn vieze poten van af want anders heb ik binnen een dag zijn kop op een zilveren plaat. Standbeelden en nietszeggende verhalen mogen ze jatten, maar van mijn drank blijven ze af. Kut Vlaardingen.

Leuk artikel? Deel het met anderen: