Jij discrimineert!!

Door
5 augustus 2015
Reacties (12)

“Jij discrimineert en spreekt mij aan omdat ik zwart ben! Jullie discrimineren altijd. Ik woon al 32 jaar in Nederland en wordt altijd door de politie gediscrimineerd!”

Ik rijd vanaf de Elfhuizen in de richting van de Spuiboulevard en rechts van mij zie ik dat op de hoek van de Grote Spuistraat en het Spuiplein een man en een vrouw in gesprek zijn. De vrouw is blank en de man is getint. Je ziet meteen aan de non verbale lichaamshoudingen dat het gesprek niet lekker verloopt en dat de vrouw onrustig heen en weer beweegt. Alsof ze ieder moment snel weg wil van de man. Op deze hoek zit een bekende kroeg en de andere bezoekers kijken mij aan. Met een hoofdbeweging wenken ze naar het tweetal dat in gesprek is. Ik stop mijn politiebus en doe mijn raampje naar beneden. De getinte man kijkt me aan en ik herken de man als een verslaafde middelbare man. Ik zie dat hij niet blij is met mijn aandacht. Ik vraag op een afstand of het goed gaat en meteen komt hij naar de auto toe. De vrouw kijkt verrast om en snelt meteen de kroeg in. Zonder dat ik een tweede zin kan zeggen tegen de man zegt hij meteen:

“Jij discrimineert en spreekt mij aan omdat ik zwart ben! Jullie discrimineren altijd. Ik woon al 32 jaar in Nederland en wordt altijd door de politie gediscrimineerd!”

Rustig zeg ik tegen de man: “Joh, ik vraag alleen of alles goed gaat en jij gaat meteen zeggen dat ik discrimineer? Doe gewoon normaal.”

De man laat me niet uitpraten en zegt gelijk dat ik op dit moment niet discrimineer. Maar al mijn collega’s doen dat volgens hem wel en hij vraagt meteen of ik die collega’s ook ken. Een discussie die eindeloos is. Je staat als agent bij voorbaat bij een aantal mensen op 2-0 achter. En het gaat nergens over. De woorden die ik zeg bereiken de man niet, ondanks dat hij maar een meter van mij vandaan staat. Het komt niet binnen bij de man.

Op hetzelfde moment komt links ook een getinte man naar mij toe gelopen. Hij komt naar mijn raam die al open stond. Ik herken hem en vraag amicaal, “He, hoe is het?” “Niet goed Dirk”, en de man barst in tranen uit. “Sinds mijn vader is overleden trek ik het niet meer. Ik wil zo graag goed doen maar hoe dan?” Ik ken deze man van de straat en weet dat hij bezig is zijn leven op de rails te krijgen. Door gesprekken en sturing te geven aan zijn acties hoop ik dat hij de goede richting op kan blijven gaan. Ik zie dat zijn blanke vriendin iets verderop op een muurtje zit. Ik luister naar zijn verhaal en probeer er voor hem te zijn. Ook al is dat maar een paar minuten. Ik geef hem wat tips over loslaten en hoe hij nog beter zijn dag in kan richten. Ik zie dat hij iets meer rust heeft. Ik spreek met hem af dat ik samen met zijn wijkagent en aanspreekpunt een plannetje ga bedenken. Ik beloof hem niets maar ga wel moeite doen voor deze man.

Die wijkagent is trouwens ook getint en is ook regelmatig gediscrimineerd. Maar dat is weer een ander verhaal.

Discriminatie lijkt de laatste tijd bij voorbaat al te gebeuren. Zelfs voordat er überhaupt een gesprek heeft plaatsgevonden. En juist in een gesprek krijg je de kans om te luisteren. Alleen zo kan je zonder te oordelen elkaar leren kennen en waarderen. Als mens en als agent.

Als agent praat ik met mensen en niet met kleuren.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Darryl Naarden-Jax

  ik vind het heel leuk en aardig van je maar je verhaal mag je best afmaken want het slaat nu nergens op. wat is er gebeurd bijv, met de man die suggereerde dat je hem descrimineerde.

 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  Dus de samenleving (lees: belevingswereld van de agent) bestaat uit ‘getinte’ en ‘niet getinte’ mensen, met of zonder kort lontje, die wel of niet gediscrimineerd worden; dat lijkt mij een beetje de strekking van dit verhaal. Poeh’, Big news!

 • Josse Kok

  Ik geloof je hoor, maar als je niet discrimineert, waarom deel je dan mee dan zijn ‘blanke’ vriendin op het muurtje zit? Dat zijn vriendin blank is, heeft volgens mij geen toegevoegde waarde in dit relaas. Of zie ik dat verkeerd?

 • 078

  Das het eeuwige excuus; de discriminatie kaart trekken. Lekker makkelijk. Stoplicht op rood? Discriminatie. Afgewezen voor een baan? Discriminatie. Ook kunnen blanken nooit gediscrimineerd worden, is altijd 1 richtingsverkeer. Lekker slachtoffertje spelen. Anders begin je weer over slavernij een miljoen jaar geleden manman en dan moet Sinterklaas gezeik nog beginnen. Oja de uitkering en gratis geld willen we natuurlijk wel graag ontvangen.

  • Keuringsdiensd van Wahrheit

   De enige die hier slachtoffertje loopt te spelen ben jij volgens mij pielepoot!

   • 078

    Jij bent gewoon een eng links veganistisch afa mannetje.

    • Keuringsdiensd van Wahrheit

     Hahaha, jaja ikke rooie rakker en jij foute labbekak; pas nou maar op, dadelijk bel ik Amnesty nog vanwege gutmenschenrechtenschending

 • Martin Neyt

  Zoals korpschef Gerard Bouman gisteren in Jinek meldde: wees blij met de politie die je hebt’. Zou je willen ruilen met de korpsen in Frankrijk, Spanje, Italië? De Nederlandse politie voert geen schrikbewind, heeft behulpzaamheid in haar DNA. Zie Dirk-Jan Grootenboer. Voor van alles en nog wat worden uitgemaakt en dan toch de rust vinden een Dordtenaar te ondersteunen. Chapeau.

 • SJ

  Te veel mensen roepen te pas en te onpas dat ze gediscrimineerd worden. Ook zijn er te veel mensen die zich hierop blind staren en mee gaan huilen. Hierdoor heeft het fenomeen discriminatie veel van zijn geloofwaardigheid en kracht verloren. Dit is erg sneu voor de personen die wel worden gediscrimineerd maar nu dus niet meer serieus worden genomen.

 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  Dj Grootenboer is een beste man, maar helaas niet representatief voor het gehele politiekorps. Natuurlijk is er ook discriminatie en racisme aanwezig bij de politie, men moet her niet van wegkijken. Het eerder gelinkte Trouw artikel geeft hier onverbloemd getuigenis van, korpschef Bouman geeft er in het artikel expliciet bevestiging van.

  “Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie toonde zich vorige maand al bezorgd over discriminatie binnen politiekorpsen. ‘Er sluipt een gif onze organisatie binnen. Het gif van de uitsluiting’, schrijft hij op een intern weblog dat NRC Handelsblad publiceerde . Hij is bezorgd over discriminatie onder collega’s, en het gevaar van een te eenzijdig samengesteld korps. ‘Mijn doembeeld is Ferguson’, schrijft Bouman.”

  Ook een artikel deze week in ‘Vrij Nederland’ (ja alweer zo;n extreem links voormalig verzetsblad , toevallig hé…..) illustreert dat de politie in Nederland regelmatig grensoverschrijdend opereert…
  https://blendle.com/i/vrij-nederland/die-pet-staat-niet-boven-de-wet/bnl-vn-20150805-9?source=blendle-redactie&medium=newsletter&campaign=bladenoverzicht_20150806

  Jinek? Had die niet ooit verkering met Bram Moskowietz…!

  • Patrick

   Je vergeet denk de essentie van het verhaal. Dit is een duidelijk voorbeeld van dat de politie gediscrimineerd word. “Jij bent van de politie dus je moet een racist zijn, want jou collega is dat ook!”
   Helaas een fenomeen die tegenwoordig veel te vaak voor komt.

 • DeM

  Haha…als je een geüniformeerd beroep uitoefent dan ben je herkenbaar. In zulke gevallen zoals DJG omschrijft wordt er altijd geroepen dat je discrimineert ook als je de betrokkenen gewoon aanspreekt . Heb ik ook meegemaakt tijdens mijn werk en ik ben notabene zelf gekleurd!!