Dordtenaar van de Dag

Door
15 december 2014
Reacties (8)

 Dordtenaar van het Jaar. Iets wat klinkt als een prachtige titel, is eigenlijk zoiets raars. Wat is een Dordtenaar van het Jaar? Iemand die het belangrijkst is? Iemand die het best is? Hoe beoordeel je dit in vredesnaam, als elke genomineerde in een andere branche opereert? Is muziek opeens waardevoller dan politiewerk? Is het organiseren van een landelijke intocht belangrijker dan het redden van babylevens door middel van een vondelingenkamer? Zitten de kandidaten wel te wachten op beoordeling via stemmen? Beslist de grootte van je fanbase of jij ‘de beste’ bent? Liever 14 zetels dan gebakken lucht lijkt me, toch Sleeking?

Allereerst volgt een korte samenvatting van de gruwelen die iDordt de krant heeft aangedaan: iDordt heeft een voorkeurscampagne in het leven geroepen, waarbij een -voor het gros- totaal onbekende Dordtenaar naar voor geschoven is en dankzij het bereik van iDordt een groot aantal nominaties heeft ontvangen. Volgens ADDD was dit een grap om de verkiezingen te saboteren en is Sopo daarom niet door.

Goed, iDordt heeft dus een favoriet naar voor geschoven. Dat doen we wel vaker, denk aan de buurmeisjesverkiezing van FHM, onze favorieten op Wantijpop/Big Rivers/elk ander festival, etc. Dit mogen wij, wij zijn namelijk geen verslaggevers, maar bloggers. Wat dan eigenlijk weer betekent dat de redactie narcistisch genoeg is om te denken dat Dordrecht geïnteresseerd is in de volledig uiteengezette mening van onze medewerkers. Ik kan het lijstje van iDordt met mogelijke voorkeurskandidaten erbij halen, er stonden namelijk ook een aantal namen op die wél door de nominatie ronde gekomen zijn.

Zo stond op ditzelfde lijstje waar Sopo op te vinden is, onze Twittercop Dirk-Jan Grootenboer. (Lieve DJ, het volgende wat ik ga zeggen is op geen enkele manier denigrerend, ik ben gek op je, maar het moet gezegd worden:) Natuurlijk is het fantastisch wat deze politieman allemaal doet en meemaakt. Zoals levens redden en junks van straat trekken. Maar vergeet niet, dit is zijn werk. Hij is namelijk agent. Ik zou ook volop levens willen redden en erover willen schrijven, helaas ben ik werkzaam als fotograaf en verkeer ik zelden in situaties waarin ik deze droom kan laten uitkomen.
Hetzelfde geldt voor Arno Brok. Sinterklaasintochten, koningen en koninginnen over de vloer, het kan niet op. Wat geweldig dat deze man zoveel voor Dordrecht over heeft, vinden jullie ook niet? Ja, joehoe! Brok is de burgemeester van Dordrecht, het is potjandorie te hopen dat hij een beetje z’n best doet voor de stad. Kortom, waarom moeten mensen die hun functie bekleden, hier via het AD extra voor beloond worden? De vakkenvuller van mijn favoriete supermarkt heeft mij ook nog nooit in een leeg schap laten grijpen, waar is zijn naam op de lijst? Of kan hij niet genomineerd worden omdat hij slechts een vakkenvuller is en hierdoor niet en plein public zijn taken uitvoert? Het zou wat zijn als de burgemeester er met de pet naar gooit…

De actie van iDordt draait niet om Sopo. Sopo is vervangbaar in dit verhaal en had iedereen kunnen zijn. Het is alleen zo jammer dat ADDD het direct als een grap afschrijft, omdat deze man wel degelijk iets voor deze stad betekent. Hij verdient als koerier, maar organiseert de popronde, programmeert mee aan Big Rivers en Wantijpop, zet zich in voor Dolhuis en Bibelot en adviseert in de rondte. Vaak belangeloos, net als de zorg voor gehandicapte kinderen die hij op zich neemt en het doodzieke meisje in een rolstoel die haar laatste droom in vervulling kan laten gaan, namelijk vooraan staan bij Chef Special. Het is zo jammer dat het als een grap gezien werd en dat er dus waarschijnlijk geen research is gedaan naar zijn activiteiten.

Sopo had iedereen kunnen zijn, zei ik al. Want zoals hij zijn er meer. Dordtenaren die zich inzetten voor deze stad en niet omdat ze niet anders kunnen, gezien ze met hun beroep in de schijnwerpers staan. Ik noem maar: De muzikanten die sponsoren voor Big Rivers werven en een extra kwartier bij mijn gehandicapte broer bleven spelen omdat hij zo van de muziek genoot. Bram van Broekhoven, die elke dag de moeite neemt alle politieke headlines te tweeten en politiek toegankelijk maakt. De man van Netwerk die elke dag langs mijn favoriete koffietentje loopt om even met mijn hond te knuffelen. Mijn buurman die elke ochtend alle hangplekken van jongeren afloopt met een vuilniszak om hun troep op te ruimen.

Barbara Muller en Fiona van Coffeelicious zijn terecht genomineerden, maar zijn al beloond door andere partijen. Ik noem koffieprijzen en bijvoorbeeld The Body Shop Amazing Woman Award. Het reeds winnen van een prijs maakt hun werk niet minder belangrijk, goed of leuk, maar wel erkend.

Lief Algemeen Dagblad, wordt het niet tijd dat onze BD’ers een stapje opzij doen en podium delen met nieuwe helden. Helden waar misschien nog nooit iemand van gehoord heeft, maar waar wij met z’n allen schapetrots op kunnen zijn. Want dat is toch wat wij willen voelen? Trots? Dat voelen we toch al? Onze stad heeft zoveel moois te bieden, zoveel mooie mensen. Mooie mensen die misschien nooit de waardering zullen krijgen die zij verdienen, omdat we elke dag naar dezelfde gezichten kijken.

Lief AD, een tijdje geleden zag ik jullie campagne hangen in bushokjes. Met de vraag wat er van mij in de krant mag. Misschien mag de krant van mij wel wat dikker. Ik wil namelijk niemand uit het lijstje halen omdat ze het niet zouden verdienen, ik zou alleen zo graag zien dat het lijstje wat langer was. (Oké, gezien er geen honderd namen op kunnen staan, misschien toch wat aangepast.) Want elke Dordtenaar die op welke manier dan ook bijdraagt dat ik 078 waarschijnlijk nooit zal verlaten, verdient het wat mij betreft om Dordtenaar van het Jaar te worden. En misschien bestaat er wel niet zoiets als Dordtenaar van het Jaar. Misschien moet iedereen maar een keer Dordtenaar van de Dag zijn. Om de beurt. Ik begin!

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Kees Thies

  Beste Mignon, ik weet dat het je dáár niet om te doen is hoor, maar voor mij persoonlijk wás je al Dordtenaar van het jaar… maar da’s toch ook het mooie? Iedereen heeft zijn eigen favorieten en zijn eigen ‘beleveniswereld.’ Ik constateer in ieder geval dat het kennelijk wel leeft, deze verkiezing, want er wordt heerlijk over gedebatteerd. In mijn column over dit onderwerp hield ik een pleidooi voor Wil van Houwelingen, een van de ‘mooiste’ vrijwilligers die in deze stad rondlopen. Hij staat voor mij ‘symbool’ voor alle vrijwilligers, waarvan we er, zo hoorde ik laatst (ik zat in de jury van de vrijwilligersprijs) vele duizenden hebben. Ook bij de vrijwilligersprijs was het natuurlijk een onmogelijke keuze, maar je komt uiteindelijk toch (je móet wel) tot een beslissing. In dit geval (Dordtenaar van het jaar dus) gaat het om ‘meeste stemmen gelden’ en dan zul je altijd zien dat de mensen met een grote (weinig kritische ‘fanbase’) uit de voetbalwereld bijvoorbeeld of uit de muziek, een grotere kans maken om te winnen. En ach… natuurlijk bestaat er nooit een absolute Dordtenaar van het jaar… het is gewoon een leuke actie van de krant, meer niet. Ik vind het, als columnist van AD De Dordtenaar, juist leuk dat het zoveel tongen los maakt en dat het mensen kennelijk niet onberoerd laat. Het is gewoon een positief iets en niet iets negatiefs en laten we eerlijk zijn, we hebben het hier nou toch ook weer niet over de Nobelprijs.

  • Mignon

   De slotzin was vanzelfsprekend een grapje, ik wilde er absoluut geen zure toon op na houden namelijk. Ik geef je ook volledig gelijk in je reactie, het moet een leuke verkiezing zijn. Daarom verwijt ik het AD ook niets, alleen hoop ik dat dit jaar een leermoment zal zijn voor de volgende verkiezing. Technisch gezien (poll, etc), marketing technisch gezien en op het gebied van research.

   Het geluid van iDordt is natuurlijk altijd gebaseerd op de mening van de blogger die op dat moment over dat onderwerp de kar trekt. Zoveel boggers, zoveel meningen. Zelf ben ik gek op discussie, maar dient altijd op een rationele manier te gebeuren en wanneer je hard genoeg met modder gooit, raak je altijd wel een paar glazen. Dat geldt natuurlijk voor welke partij dan ook.
   Misschien ben ik zelf niet zo’n voorstander van dit soort wedstrijden. Mijn inleiding is daarbij het grootste struikelblok, je doet altijd mensen onterecht tekort. Het is niet mijn taak om het AD te adviseren of te betuttelen, sterker nog, het zou een beetje arrogant zijn. Toch zeg ik dat ik graag ‘Dordrecht Awards’ had gezien in diverse categorieën, zoals bijvoorbeeld Viva dit doet. Bestuurders, cultuur, sportmensen, journalistiek, filantropie, ik noem maar wat. Maak er een leuke borrel van in de Kunstmin en ik portreteer de genomineerden gratis voor in het programmaboekje. 😉

   Ik ben echt geen zeikerd en snap het hele idee rond ‘een leuk idee van de krant’, maar wanneer een leuk idee inderdaad zoveel tongen losmaakt, mag het maar beter een leuk idee zijn waar heel goed over nagedacht is. Ik ga er vanuit dat er genoeg goede mensen werkzaam zijn bij het AD die hier volgend jaar een (nog) groter succes van kunnen maken.

   • Kees Thies

    Daar kan ik kort over zijn, want niks aan toe te voegen.

  • Kees

   Als je een vent zou zijn dan geef je toe dat je werkgever fouten heeft gemaakt. De eerste is dat in de eerste ronde de meeste stemmen zouden tellen en de tweede is de diskwalificatie van Sopo omdat hij een belangengroep heeft die jullie niet welgevallig is. Dat zou je beter staan dan nu zoete broodjes te bakken.

   Dit prima initiatief heeft nu al een bittere nasmaak

   • Kees Thies

    Je snapt er niks van… met welgevalligheid van welke persoon dan ook heeft die uitsluiting niks te maken. Er is ‘louter’ een grap van iDordt geblokkeerd. Je moet echt beter lezen, want deze Sopo (zoals al eerder door mij aangegeven een prima kerel) is nu het slachtoffer van vals spel (een mislukte grap) van iDordt en niet van de krant.

 • Mr. Wolf

  Well, let’s not start sucking each other’s dicks quite yet…

 • JJPloeg

  Ook mijn laatste duit in het, in mijn ogen enigszins besmeurde, zakje doen.
  Voor mij persoonlijk is op Sopo stemmen geen mislukte grap. Ik waardeer deze persoon zeer om zijn inzet voor de stad en met name in de jongeren cultuur.
  Ik wil geen enkele genomineerde voor het hoofd stoten, ze hebben allemaal op hun eigen wijze iets voor Dordrecht betekend, maar ik zie alleen maar kandidaten die ik ook tegen kan komen op het lionsgala of kerstgala etc, U begrijpt wel wat ik bedoel.
  Naast sopo kan ik nog wel 5 namen noemen van Dordtenaren die veel voor de stad doen maar niet bekend zijn in een bepaald circuit. Sopo is naar voren geschoven uit een circuit waar ADdeDordtenaar niet veel van moet hebben blijkbaar, jammer, ook hij vertegenwoordigt veel Dordtenaren.
  Ik feliciteer alvast de winnaar, wie het ook moge zijn, maar er blijft bij mij en ik denk vele anderen een beetje raar smaakje en wat teleurstelling over en achter het hele gebeuren.
  Ps, mijn excuses aan Sopo die volgens mij deze heisa helemaal niet leuk vind.

 • Kitty

  Ik ken sopo als een hardwerkende man met een gewone baan bij een pakketdienst, die daarnaast bijdraagt tot het succes van poppodium Bibelot. (Genomineerd als poppodium van t jaar) hij werkt daarnaast ook als vrijwilliger met onze gehandicapte zoon. Geen moeite is hem te veel. Ik weet ook dat hij een gezin ondersteunt dat een gehandicapte tweeling heeft. Voor mij was het dus ABSOLUUT geen grap dat ik hem nomineerde als Dordtenaar van het jaar. Als er meer waren zoals hij zag de wereld, (en dordrecht) er een stuk mooier uit.

Wie is Hanneken van Dordt toch?

Geplaatst op 9 augustus door

Op de Stadswerven moet een 18 meter hoog beeld komen te staan dat iconisch wordt voor Dordrecht. Het beeld wordt een maagd: Hanneken van Dordt. Alleen wordt er in een artikel van het AD gezegd dat we niet weten wie ze precies was. Alleen dat er een beeld van haar bij de Boombrug heeft gestaan. […]

Lees verder... Reacties (0)