Dordts talent

Door
5 september 2013
Reacties (1)

Ik loop weleens een bekende Dordtse boekwinkel binnen die nog niet zolang geleden is verhuisd. Nog een beetje een ouderwets ogende zaak, waarvan je direct denkt als je binnenstapt: ‘Hier zit ik goed.’ Je wordt er vriendelijk geholpen, je wordt soms op een uitgave gewezen waarvan de boekhandelaar denkt dat die misschien wel in je belangstellingssfeer ligt. Kortom, alles is er prettiger dan in die filialen van de bekende ketens waar de bestsellers je in grote stapels aangapen, maar waar je maar heel zelden met een echt mensenboek de deur uitloopt, want dat soort hebben ze meestal niet op voorraad. Dat moet besteld worden, maar dan loop ik liever naar een ander.

Toch kleeft er iets raars aan die prettige boekhandel. Als je rondkijkt, op zoek naar Dordtse schrijvers, is het net of er daar maar twee van zijn: C. Buddingh’ en J. Eijkelboom. Goede schrijvers, ik ding daar niet op af, al heb ik Eijkelboom een keer ‘Chechen’ in ‘Tsjech’ zien vertalen, maar iedereen heeft weleens een mindere dag en fouten maken we allemaal. Je moet eens proberen een boek te vinden van Peter M. van der Linden, Josse Kok, Wil Boesten, Wim Jilleba, Marieke van Leeuwen, Jehanne Hulsman, Pieter Breman of Kees Klok. Met heeeeel veel mazzel staat er ergens achteraf een Dordtenaar, maar negen van de tien keer is het nul op het rekest.

Een Dordtse boekhandelaar heeft altijd een plek voor Dordtse schrijvers en zo niet dan ben je, hoe vriendelijk en behulpzaam ook, een eikeltje, zeker als een uitgever als Liverse, waar flink wat Dordtse schrijvers worden gepubliceerd, altijd bereid is boeken in consignatie te geven. Dan kost het geen drol, je loopt geen enkel risico.

Vanavond komt er weer een Dordtse uitgave bij. Van de lang geleden overleden, maar in haar werk nog springlevende schrijfster Top Naeff. Bij de opening van het Top Naeff Festival, om 20.00u in de bibliotheek aan de Groenmarkt, presenteert Liverse ‘Vriendelijke anarchie.’ Een bundel korte verhalen bezorgd door Naeff-biograaf Gé Vaartjes. Ik hoop dat die aardige boekhandelaar er is, dat hij een stapeltje meeneemt voor in de zaak en dat hij daar omheen een hele mooie tafel maakt met het werk van al die andere Dordtse schrijvers.

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • hans berrevoets

    Het is ook goed dat het werk van de zoon van BEN KLOK in de boekhandels van Dordrecht te vinden is. Kees Klok is het waard. Vanaf 2014 zou hij een prima Stadsdichter zijn, die met passend gevoel, soms kritische afstand, Dordrecht en de Dordtenaren kan volgen en beschouwen. We hebben inmiddels een Top Naeff festival en verdienen ook TOP Klok

De eerste stap

Geplaatst op 19 februari door
IMAG6680

Tot twee keer toe moest het engeltje dat dit keer op de Dordtse doelpaal zat, ingrijpen om een achterstand te voorkomen. Rillend gingen we de rust in met 0-0 op het scorebord. Even leek het penalty's schieten in de rust het hoogtepunt van de avond te worden, maar in de tweede helft stond er een vechtlustiger FC Dordrecht op het kunstgras.

Lees verder... Reacties (0)