Dordtse Dom wordt recht gezet

Door
31 maart 2016
Reacties (3)

In Dordrecht maakte burgemeester Brok deze week bekend dat een bedrijf uit ‘s-Hertogenbosch bereid is gevonden om de befaamde Dortsche Dom waarvan de toren ruim 2 en een kwart meter ´uit het lood staat´ weer recht te zetten.´Eindelijk!´, aldus de zichtbaar opgetogen Dordtse burgervader die graag nog een laatste historische daad wil stellen voordat hij de oudste stad van Holland verruilt voor de hoofdstad, wellicht de hofstad, wie zal het zeggen…

Verzakking

De 72 meter hoge laat-middeleeuwse toren die met de nimmer geplaatste bekroning nog eens 36 meter hoger (én schuiner: red.) zou zijn geweest, heeft al sedert de herbouw na de stadsbrand van 1457 te maken met een danig verzakkende basis door voortschrijdende inklinking van de ondergrond.. De op het smalle reepje grond tussen Thuredregt en Maartensgat met koeienhuiden aangelegde fundering is duidelijk niet bestand gebleken tegen het kolossale gewicht -12miljoen kilo- van de aldoor meer en meer naar het zuidoosten hellende toren.

Itz

Het Bossche Bouwbedrijf Itz & Zn (inderdaad familie van de in 1869 hier overleden en begraven George Nicolaas Itz,´stadsarchitect der gemeente Dordrecht ende opzigter der kerkgebouwen´) heeft een voor de Drechtstad en haar buitengebieden aantrekkelijk -wánt deels met crowd-funding bekostigd- idee gelanceerd waarmee voor Brok, eilandbewoners en omgeving maar vooral ook ´de erven Itz´ zelf (daarover later: red) een lang gekoesterde wens in vervulling kan gaan.

Werkzaamheden

De voorbereidingen starten in de nacht van vrijdag 1 april aan de zijde van de Pottenkade. Vanaf een kraan op een ponton zal een eerste inspectie worden uitgevoerd. Hierdoor zal o.a. de Leuvebrug afgesloten zijn. Bestemmingsverkeer voor het buitendijkse deel van de stad wordt verzocht vanaf 23:00uur de Prinsenstraat te vermijden en om te rijden via de Grotekerksbuurt of het oude centrum. Pollers zullen hiervoor tot na het weekend (maandag 06:00 uur) omlaag zijn.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • Jeroen van Alten

    ja en morgen is het 1 april

  • Riek Bogert

    Tja’ verloor er toen ook nog iemand zijn bril?

  • Cor Muilwijk

    Ja, en ik ben de paus…

Dikke doei

Geplaatst op 1 maart door
idordt comateus

iDordt is Comateus. Al een tijdje eigenlijk. Sinds juni 2016 posten we niks meer. De energie om zinloze stukjes te tikken over Dordrecht was een beetje op. Misschien komt het nog eens en beleeft iDordt een doorstart. Voorlopig even niet.iDordt was een initiatief van Marco van Schaardenburgh. Meer info vind je op 10Duizend.nl. Vragen, ideeën […]

Lees verder... Reacties (0)