Draaien of een snerpend kil standpunt

Door
23 april 2013
Reacties (5)

Afgelopen dinsdag vond er een commissievergadering plaats over de komst van het Babyhuis. Dit initiatief voorziet in een plek waar wanhopige moeders (tijdelijk) hun baby veilig kunnen achterlaten en vormt hiermee een laagdrempelig alternatief voor de reguliere instanties. Dat klinkt sympathiek en dat is het ook. Toch haalde Beter voor Dordt vorige week uit op een wijze die door bijna alle andere aanwezige politici als compleet respectloos werd betiteld. Blijkbaar is de partij haar eigen partijprogramma vergeten, een nare kwaal waar BVD overigens wel vaker last van heeft:

De gemeente heeft een grote vrijheid van ondersteuning aan hen die hulp behoeven’
‘Meer ruimte bieden aan individuele oplossingen en het ondersteunen van georganiseerde initiatieven’
‘Het leveren van maatwerk voor hen die hulp nodig hebben en vooral kijken naar wat wel mogelijk is’

Wellicht had de verantwoordelijke BVD wethouder die regels nog even na moeten lezen, voordat hij na het eerste gesprek met Barbara Muller direct aan de lijn hing met de Kinderbescherming om te onderzoeken wat er niet mag, in plaats van te onderzoeken wat we kunnen doen om babylevens te redden. En wat doe je dan vervolgens als partij in een commissievergadering? Juist, dan probeer je ijskoud te framen dat het Babyhuis ‘overbodig’ is. Een kritisch geluid, altijd welkom, maar op zo’n kille woordvoering had niemand gerekend. Er werd door politici dan ook koortsachtig gefluisterd dat er met de BVD aanval, uitgevoerd door iemand die zelf bij jeugdzorg werkt, een institutionele vete werd uitgevochten.  Dat an sich is al ernstig, maar bevat voor wie door de politieke regels door kan lezen een boodschap die al langer rondzingt in het Stadhuis: BVD begint langzaamaan te verworden tot een stuurloze tanker met 13 individuele gezagvoerders. Welke kant het schip opgaat, hangt maar net af van wie er op dat moment aan het roer staat. (spoiler alert)

Toch had BVD op één punt gelijk: er bestaan inderdaad heel veel instanties die zich bezig houden met kinderzorg. En dat is ook direct het probleem. Net als in de ‘armoede-industrie’ zijn er ook in deze tak van sport talloze instanties die vooral bezig zijn met het in stand houden van zichzelf. Het is precies vanwege die reden dat de mensen op de werkvloer, zoals Barbara Muller, uit frustratie met de Nederlandse bureaucratie dit soort laagdrempelige initiatieven opzetten, waarbij het kind en niet de organisatie centraal staat.

Het is verbazingwekkend dat iets wordt bestempeld als ‘overbodig’, wanneer moeders die in wanhoop hun kindje bij een veilig politiebureau willen afgeven, gearresteerd moeten worden door diezelfde agenten, omdat het in dit land strafbaar is om je baby ten vondeling te leggen. Niemand zal ontkennen of tegenspreken dat het belangrijk is om te weten waar je vandaan komt. Maar wie slaapt er rustig in de wetenschap dat het in dit land kan dat baby’s opgroeien met een verslaafde vader of moeder, omdat het kennisrecht op afstamming zwaarder weegt dan het recht op leven? Bovendien is er een categorie ouders die elke vorm van institutionele zorg mijdt. Vaak genoeg realiseren beide groepen ouders zich terdege dat ze hun baby geen stabiele omgeving kunnen bieden. Dan is er toch geen mooier, en verstandiger, teken van liefde om je kindje op een zorgzame plek achter te laten? In het Babyhuis kan het, maar volgens BVD is een veilige vondelingenkamer ‘overbodig’.

Wel, vertel die onzin maar tegen Sterre. Tegen Naomi. Tegen Elisabeth en Eva. Tegen Luna. Tegen Daniël. Tegen de talloze overleden baby’s zonder naam op deze onvoorstelbaar lange lijst van kinderen die dood of hulpeloos zijn achtergelaten. Het zijn er 68 in de afgelopen 20 jaar. 68. Een pijnlijk hoog aantal. En dat zijn dan alleen nog maar de officiële gevallen die bekend zijn. En wat heeft BVD daar verder nog over te melden? Juist ja. Vanuit een zwart-wit wereldbeeld is het schijnbaar een kleine stap om het redden van een babyleven gelijk te stellen aan het rood-oranje-groene kleurenprobleem van een stoplicht. 

Vandaag kan de gemeenteraad een signaal afgeven richting de landelijke politiek om de juridische plooien glad te strijken.  In de tussentijd werkt het Babyhuis rustig toe naar de opening in september. En terecht. Want elk gered kind is een menselijk antwoord op een snerpend kil standpunt.

Edit: BVD blijft bij haar kille standpunt en heeft tegen de motie gestemd.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Anette

  Begrijp niets van die partij BVD. Want wat zal een moeder in nood doen die een straf riskeert door haar kind op een veilige plek te leggen? BVD zou het toe moeten juichen, sluit prachtig aan op hun partijprogramma. Mooi blog meneer Chris!

 • Cees

  Misschien de kinderen weer onderbrengen bij de katholieke kerk?

  • thomas

   Dan moet je wel snel zijn, leken.kapelaans en pastoors sterven uit en de kerken wordren verkocht.

 • Jet Ansingh

  Uitstekend artikel ! Geeft exact aan hoe de BVD er een rigide wending aan heeft gegeven en totaal blind is voor een goed doel, dat alleen maar dienende is voor een hulpeloze moeder en een dito kind. Dat de V.V.D. op het laatste moment toegeeft is eigenlijk nog erger, maar dat kennen we al uit de Haagse dreven. Bestuur BabyHuis : Ga vooral door met het verwezenlijken van jullie idealen. Sterkte !

 • Arie

  Wat een uitstekend blog en wat vreselijk dat ‘verder onderzoek’ niet wordt toegestaan. Waar is BVD bang voor? En waar is Jasper Mos bang voor? Voor zijn baantje? Dat de discussie al helemaal niets meer te maken heeft met de inhoud is duidelijk. En dat vasthouden aan de letter van de wet, terwijl juist die wet nog eens bekeken moet worden. Maatschappelijke ontwikkelingen gaan altijd voor wetwijzigingen uit.

Petitie: Geen straf voor helpen vondeling

Geplaatst op 19 mei door

Het helpen van de vondeling die door stichting Beschermde Wieg is opgevangen is strafbaar. Er is een petitie opgestart om een wetswijziging te bewerkstelligen. Er zijn al 12 EU-landen waar het opvangen van vondelingen niet strafbaar meer is. Oprichtster Barbara Muller hangt een straf boven het hoofd nu de babykamer voor het eerst is gebruikt:“In […]

Lees verder... Reacties (0)

Docu over eerste vondelingenkamer

Geplaatst op 12 oktober door

Dordtenaar Barbara Muller zorgde ervoor dat Nederland voor het eerst een vondelingenkamer kreeg. Vanavond zendt NPO 2 de documentaire ‘Het Babyluik’ uit. Een documentaire over de vondelingenkamer. Inmiddels zijn er vier vondelingenkamers in Nederland. Door Barbara en andere vrijwilligers, ook uit Dordrecht, worden vondelingen opgevangen. Op Facebook schreef Barbara Muller het volgende:“Documentairemaker Anneloek Sollart liep […]

Lees verder... Reacties (0)