Droomstart in de eredivisie

Door
10 augustus 2014
Reacties (4)

Het is zaterdagochtend en het is zeven uur. Een normaal mens, die niet op zaterdag werkt, draait zich om en gaat verder met de droom waar die in bezig was. Ik droomde niks en stond maar op, over twaalf uur zou FC Dordrecht gaan spelen. De eerste wedstrijd in de eredivisie na bijna twintig jaar afwezigheid. De afgelopen weken sliep ik er al slecht van dus die uurtjes die ik nu misliep deden er ook niet veel meer toe.

Hoe ik de dag ben doorgekomen is me een raadsel, uiteindelijk was ik in het Abe Lenstra Stadion en zag ik vanzelf wel hoe het zou aflopen. Een Dordtenaar is van nature geen optimist en in mijn meest positieve scenario zag ik ons eventueel een gelijkmaker scoren. We zijn niet zielig, we zijn geen Calimero’s maar we zijn realistisch. Als Ajax bezig is met Eto’o denken wij aan wat we kunnen bekostigen van een maandsalaris van een dergelijke vedette. Waarschijnlijk kunnen wij daar én een stadion van bouwen én 20 jaar Dordts betaald voetbal garanderen. Misschien geeft dat vooral aan hoe er met geld wordt omgegaan in het betaalde voetbal. In Dordrecht zijn we zuinig, zelfs de prullenbakken komen nog uit de jaren tachtig, simpelweg omdat ze nog steeds functioneel zijn.

Afijn, ik dwaal af. Net als de meeste meegereisde supporters vond ik het allemaal spannend en leuk om mee te maken en vierden we dit avontuur als een schoolreisje. Onder de indruk van een groot en vol stadion hadden we de 1-0 achterstand na 15 minuten nog niet eens echt in de smiezen. Het bevreemde ons dat ruim 22.000 mensen zo stil konden zijn. Voetbal kijken was toch een feestje?
De gezelligheid kwam echter uit het Dordtse vak in de hoek van het stadion, geen seconde was het stil ondanks de achterstand. We zagen een team die jong en onbevangen achter de bal aanholde en die konden onze steun goed gebruiken. Als het moest gingen we desnoods zelf het veld op, de meesten van ons hadden het wedstrijdshirt al aan. Toen Giovanni Korte vlak voor tijd de gelijkmaker scoorde werd er geschreeuwd alsof we gezamenlijk een wonder aanschouwden. Ons eerste doelpunt in de eredivisie!!

In de rust was iedereen het met elkaar eens, wat er ook ging gebeuren in de volgende helft, op dit gevoel konden we nog jaren teren.
Ik kan bijna niet omschrijven hoe we de tweede helft hebben beleefd, misschien komt het dopinggebruik van SV Spakenburg er nog het dichtst bij. Het was alsof we vleugels kregen, zowel op het veld als in het uitvak. We waren gedreven, scherp en gretig.  Een gelijkspel zou bijna een domper op ons uitje zijn.
Gelukkig was daar tien minuten voor tijd Joris-‘driepunter’- van Overeem. De jonge huurling van AZ deed met zijn schot volwassen mannen huilen. Van verdriet in het geval van Heerenveen, van geluk in het geval van de Dordtse volgelingen.

De terugreis was als een bizarre droom, ik zag supporters vanaf hun enkels uit de auto hangen terwijl ze met 100 kilometer over de snelweg raasden. Ik hoorde de mededeling dat na een kwartier rijden het (Jupiler) bier op was met als direct gevolg de penetrante geur van een overgelopen wc .
Het kon ons niks schelen, vannacht konden we eindelijk gaan slapen en dromen van iets wat werkelijk had plaatsgevonden.  Laat de rest van het seizoen maar komen, de eer is gered. Wij staan (gedeeld) bovenaan!

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Underdog de tweede

  Leuk stukje, maar ik vraag me wel af, hoe kan je dit altijd zien?Want ik zie je regelmatig op tv in het stadion en dan zie ik je altijd alleen naar je scherm van je telefoon kijken…. :)

  • Kees Klok

   Vrouwen zijn goed in multi-tasken, Elisa is daar kampioen in. Mooi verslag weer, Elisa. En wat een begin van het seizoen!

 • Heerenvener

  F
  Onze eigen spelers kwamen niet langs,vandaar dat ik deze nam ze weten in ieder geval waar ze staan.
  Symphatie voor jullie club!!

 • chris

  voortaan maar red bull in plaats van thee.

Over Almere City (marketing)

Geplaatst op 11 april door
almere city FC

Denkend aan Almere City, zie ik de tekst op de stoep voor de ingang van het uitvak: “Welkom in de Almeerse Hel”. Vergeleken met de vreselijke slogans die sommige gemeentes zich veroorloven (“Doe het in Dronten”, “Eenmaal, andermaal, Stadskanaal”) in ieder geval een kreet die de spijker op de kop slaat. Alhoewel, meestal is het […]

Lees verder... Reacties (1)