DordtGewoon: Een Amerikaan in Dordt

Door
11 november 2013
Reacties (0)

Niet zo lang geleden besloot een Amerikaanse vriend een rondreis door Europa te maken. Een bezoekje aan Dordrecht mocht niet ontbreken, dus kwam hij vol verwachting op het station aan. Geloof me, een Amerikaan een rondleiding door Dordt geven is niet niks.

‘Well, you sure have a cute little town here.’ Dat is zijn eerste reactie als we het historische centrum naderen. Camera in de aanslag, hoog opgetrokken sokken in zijn sandalen. Toeristischer dat dit kan het niet worden.

De Grote Kerk bevalt hem wel. De toren is open dus besluiten we de gruwelijke klim te maken, terwijl het aantal traptreden mij begint te duizelen is mijn metgezel al boven en maakt de camera overuren.
‘America is a big country but we don’t have buildings like this. It’s gorgeous!’ We lopen drie keer een rondje: één keer voor de foto’s, de tweede keer om bijzonderheden aan te wijzen en de derde om gewoon even van het uitzicht te genieten.

Terwijl we onze weg vervolgen blijft hij vragen stellen, over de gebouwen, de stad, de historie. ‘So, where are your stormshelters?’ Euhm, die hebben we niet. Hij is met stomheid geslagen. Tja, als het water hier te hoog staat leggen we zandzakken voor de deur, deden we vorig jaar ook.
‘But, how about tornados and earthquakes?’ Nee hoor, daar doen wij niet aan.

Als we de brug van de Wolwevershaven naar Kuipershaven passeren wordt hij helemaal enthousiast: ‘Oh my god, look! This is why I love Holland. You’re not just a cute little country, you also have steampunk bridges!’ Weer wat geleerd: onze bruggen zijn hip. En daar komt de camera weer, na tig foto’s kunnen we eindelijk verder en vervolgen we onze weg naar het drierivierenpunt. Maar dat lijkt hij niet zo goed te begrijpen.
‘Why is this so special? I mean, in the States we have these big harbors and massive rivers like Mississippi. Don’t get me wrong, it’s really cute, but is this actually a landmark?’

Via de Wijnstraat lopen we richting het Scheffersplein. Onderweg passeren we de Bonifatiuskerk en dat gebouw verbaast hem enorm.
‘You mean you guys had parties, dj’s and bands here every weekend? But… I thought you weren’t religious?’ Ik probeer het hem uit te leggen, maar het hele idee dat een kerkgebouw niet per sé religieus gebruikt hoeft te worden is hem vreemd.

Zodra we aan de voet van Ary staan begint de stortvloed aan vragen en onbedoeld onbegrip opnieuw. Als deze man maar zo kort in Dordt heeft gewoond, waarom hebben we dan in godsnaam een standbeeld voor hem? Als Vincent van Gogh ook een tijdje hier heeft gewoond had hij toch veel beter een standbeeld kunnen krijgen? Ik probeer de discussie te vermijden door hem te leren ‘Dordrecht’ uit te spreken.

We eindigen de tour met een drankje bij mijn favoriete kroeg. Dat bevalt hem wel erg goed, misschien zijn Amerikanen wereldvreemd maar qua bier is het dramatisch. Dat ontaardt dus in een wilde proeverij van alle bieren die ze hebben en foto’s van flesjes, logo’s en ons beiden met een glas in de hand.
‘You know, your country is so cute and all. But I have to admit, you guys really know your beers, I love this place!’

Op zich is het niet erg een rondleiding te geven, ik doe het graag en het is fijn die vriend weer te zien. Toch is het een beetje raar om te zien wat een vreemd beeld hij van ons en onze stad heeft. Komt het doordat wij zo ‘cute’ zijn, of doordat in Amerika alles ‘larger than life’ is? Geen flauw idee…

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dordrecht door de ogen van een vreemdeling

Geplaatst op 3 december door

Opgroeiend in Brazilië, met name in de jaren ’80 en ’90, toen als gevolg van de toename van geweld de gebouwen en huizen werden voorzien van hekken en omheiningen, bladerde ik altijd door de tijdschriften met foto’s van Europese landen en fantaseerde ik dat ik in een van de steden van “the Old Continent” was. […]

Lees verder... Reacties (0)

Goede(vlog)morgen in Dordrecht

Geplaatst op 24 november door

Op maandagochtend heeft een vakantieganger heftig gevolgd over Dordrecht. Zijn huur auto zat onder het ijs, zijn GPS vertelt hem wat hij moet doen en hij vlogt voor het eerst. Tussen 09.00 en 10.05 weten wij precies wat deze toerist deed. 09.00 09.10 09.12 10.05

Lees verder... Reacties (0)