Een avondje filosofie en Vitesse

Door
29 oktober 2014
Reacties (1)

“Wat voor boek heb je bij je?“
“Over Seneca, dat was een stoïcijnse filosoof. Die geloofde dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en dat je niet moet klagen over zaken die je toch niet kan veranderen.”

Dit gesprek vond plaats voordat we in de bus stapten naar de GelreDome, een overdekte hal waar Vitesse voetbalt.
De bekerloting had ons gekoppeld aan de ploeg uit Arnhem waar we in eigen huis met 6-2 van hadden verloren. In plaats van gespannen waren we vooral vrolijk, we hadden niks te verliezen. En zoals de filosoof Seneca al schreef: Waarom klagen over zaken die je toch niet kan veranderen?
In de bus werd er voor de verandering gediscussieerd over de songteksten van Sieneke en De Kast. Niemand die opgewonden reageerde op de opstelling die na een uurtje rijden bekend werd gemaakt.

Toen we het ‘stadion’ betraden hadden we eigenlijk nog steeds geen voetbalgevoel. Dat is nou eenmaal lastig wanneer enkel een grasmat in het midden je doet denken aan het spelletje. Voor de rest is het een ietwat groot uitgevallen sporthal waar vlak voor de aftrap een Afrikaanse vechtarend wordt losgelaten om het publiek wild te krijgen.
Arme Vitesse supporters, als dit je tweewekelijkse thuishaven is dan moet je echt van je club houden. Ik denk dat menig Vitessenaar de woorden van Seneca goed in de oren heeft geknoopt: ‘Klagen is zinloos’.

Over het voetbal zal men hier wel tevreden zijn. Vitesse speelde aanvallend en was duidelijk de betere partij (mag ook wel, één grote teen van een Vitesse speler is even duur als een hele selectie FC Dordrecht). Desalniettemin wisten ze bijna een hele helft onze keeper Kurto niet te passeren.
Daar was vlak voor rust een enorme fopduik voor nodig. Scheidsrechter Higler gaf er een penalty voor en die dekselse Vejinovic benutte hem ook nog. Wat een onrechtvaardigheid, zou die Seneca daar ook zo stoïcijns onder blijven?
We hadden de rust nodig om deze teleurstelling te verwerken. En natuurlijk hadden we drie kwartier om alles recht te zetten.

Ondanks dat Vitesse duidelijk de baas was in de GelreDome hielden we ons vast aan die oude voetbalwet. Zolang zij niet nogmaals scoren hebben wij nog een kans. En kansen waren er, zelfs toen het scorebord inmiddels de 2-0 vermeldde (doelpunt van Oliinyk, ook zo’n naam om lekker te scanderen).  De stemming was eigenlijk nog steeds opperbest in het uitvak en dat werd er alleen maar beter op toen Ricky van Haaren de 2-1 op zijn naam schreef.
‘Het kan nog’, droomden we een minuut of tien hardop. Totdat scheidsrechter Higler onze bekerdroom na 93 minuten speeltijd aan diggelen floot.

Het zij zo, wij genoten van onze terugreis naar de Tempel der Beschaving en de speech van Jan.
Jan maakte elke andere filosoof overbodig met zijn wijze woorden: ‘Zolang Heracles blijft verliezen, mogen wij niet klagen. Wij houden hoop.’

Daar zal Seneca het helemaal mee eens zijn geweest, ik denk dat ik zaterdag dus gewoon de VI ga lezen in de bus naar de Arena.

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • 078

    Die rooie heeft iets geks, hij heeft een s…..

Over Almere City (marketing)

Geplaatst op 11 april door
almere city FC

Denkend aan Almere City, zie ik de tekst op de stoep voor de ingang van het uitvak: “Welkom in de Almeerse Hel”. Vergeleken met de vreselijke slogans die sommige gemeentes zich veroorloven (“Doe het in Dronten”, “Eenmaal, andermaal, Stadskanaal”) in ieder geval een kreet die de spijker op de kop slaat. Alhoewel, meestal is het […]

Lees verder... Reacties (1)