Een koud begin met een warm eind…

Door
3 april 2015
Reacties (2)

Haat-liefde verhouding

Dat je tijdens de koude voorjaarsdagen soms door prachtig warm licht overvallen kunt worden bleek enige tijd geleden maar weer.

Ik gaf een workshop over de haat-liefde verhouding tussen techniek en creativiteit (Workshop: Toeters en Bellen) waarin ik met een aantal fotografieliefhebbers die bijna net zo fanatiek zijn als ik, een boom heb opgezet over allerlei technische instellingen en manieren van belichten. Maar ook over een dosis compositieregeltjes en een andere manier van kijken naar de dingen om je heen. Dat alles in het Engels omdat een van mijn slachtoffers uit Australië afkomstig was. Voor één middag lang een broederschap van fotografieliefhebbers.

Al slenterend door de oude stad Dordrecht, genietend van het zonnige weer, kwamen we al gauw de meest uiteenlopende onderwerpen tegen om allerlei studies op los te laten met de camera.

De grens opzoeken van de lichte, witte rechterkant van het histogram om een zo helder mogelijk resultaat te krijgen, maar ook het histogram negeren en bewust onderbelichten. De regel van derden, tegenlicht opnames en diepte creëren in je foto. De verdichtende werking van een telelens onderzoeken en contrasten opnemen in je foto.

IMG_4885-1

 

A big church for a small town

Aan het eind van de middag, aangekomen bij de Grote Kerk (“Quit a big church for such a small town”, zoals ik ooit een buslading Amerikanen hoorde becommentariëren), was de zon afgezakt en het licht opgewaardeerd tot een 24 karaats gouden schijnsel dat over het water en tussen de grachtenpanden door, de stad voor korte tijd in vuur en vlam zette.

Als fotograaf prijs je je dan altijd gelukkig dat je er op uitgetrokken bent. Ook al begon de dag niet zo fraai. Ook al dacht je misschien van te voren dat het niks zou worden. Het licht te plat, de mensen te chagrijnig en de temperatuur te laag. En dan, dan wijken de wolken en breekt de zon door! Zo zie je maar, soms moet je er gewoon op uit en aan de slag

Wat is de wereld toch anders als de zon schijnt. Een fraaie afsluiting van een fijne middag met fotografievrienden.

 

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Tom

  Zelfs na 30 jaar hier wonende zie ik iedere keer weer wat om op de gevoelige plaat te zetten.

  • http://www.markisarin.nl Mark Isarin

   Ja Tom, ik woon (met een ontrouwe periode van een jaar of 8 in Den Haag,excuses…) al 50 jaar in Dordt en ook ik zie vaak weer nieuwe dingen in een ander licht.
   Groet,
   Mark

Dikke doei

Geplaatst op 1 maart door
idordt comateus

iDordt is Comateus. Al een tijdje eigenlijk. Sinds juni 2016 posten we niks meer. De energie om zinloze stukjes te tikken over Dordrecht was een beetje op. Misschien komt het nog eens en beleeft iDordt een doorstart. Voorlopig even niet.iDordt was een initiatief van Marco van Schaardenburgh. Meer info vind je op 10Duizend.nl. Vragen, ideeën […]

Lees verder... Reacties (0)