Expositie Wil Ferwerda geopend

Door
23 september 2014
Reacties (0)

Op zaterdag 20 september opende wethouder Piet Sleeking een tentoonstelling met werk van Wil Ferwerda, in Vader Tijd, aan ’t Vlak 2. Ina Rogge was er bij en doet verslag:

Wil stond in de zestiger jaren in het middelpunt van de belangstelling. Nauwelijks zijn de sporen van de tweede wereldoorlog enigszins aan het vervagen of de wereld stort zich vol overgave in de Vietnam-oorlog. De angstsporen en boosheid vinden zijn weg in werken zoals ‘Verbijstering’, ‘Propaganda machine’, ‘Vrede is haat’ en ‘Angst’. Zijn tentoonstelling in schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem werd indertijd verboden door de burgermeester Ridder van Rappard. Het werk werd, vaak ongezien, als onethisch beschouwd en Wil was genoodzaakt het te verwijderen. Na veel tegenwerking in Gorinchem, kreeg hij uiteindelijk kunstenaarsasiel in Dordrecht. Zijn kunstwerken overstijgen de tijd en zijn een universele aanklacht, die vandaag de dag nog net zo actueel is als veertig en meer jaar geleden.

Het was de derde en afsluitende tentoonstelling van een trilogie “Impuls” georganiseerd door de Wil Ferwerda Foundation. Vanwege de zwakke gezondheid van de kunstenaar,  bestaat een groot deel van de expositie uit potloodtekeningen. Desalniettemin stralen zij een kracht uit waardoor je als kijker als het ware naar binnen wordt gezogen. Naast tekeningen en schilderijen zijn er objecten te bewonderen.

Vallende kunst: deze objecten lijken te balanceren en geven hierdoor een indruk kwetsbaar en tegelijk sterk te zijn. Het meest recente werk bestaat uit objecten uitgevoerd in hout. De vormen zijn tot Wil gekomen in een droom. Een labyrint dat de mens doorloopt op weg naar de dood. Je wordt verrast door figuren die de indruk wekken door het kunstwerk heen te klauteren. Het is alsof de kunstenaar het moment van bewegen heeft kunnen verstillen.

De tentoonstelling ademt een niet aflatende energie. Ferwerda doet geen concessies en blijft, zoals in al zijn werk, maatschappijkritisch. Zijn kunst is een impulsief en wars van alles wat gekunsteld is, zoals ook het leven van Wil zelf. Dit kwam duidelijk naar voren in de openingswoorden van Paul Engelsman (vertegenwoordiger van de Wil Ferwerda Foundation en organisator van de tentoonstelling) en van wethouder van cultuur Sleeking.

De wereld heeft kunstenaars als Wil Ferwerda nodig om ons enigszins ongemakkelijk te laten voelen en te confronteren met de dagelijkse werkelijkheid. Wil Ferwerda is een fragiel ogende man, maar met een vuur en kracht in zijn ogen, die ons duidelijk wil maken: “We zijn in oorlog!!”

Foto: Ben Corino

Leuk artikel? Deel het met anderen: