Food for thought

Door
3 december 2014
Reacties (1)

Een beetje hypocriet wellicht?

We bitchen op Facebook over hoe zij met onze gegevens omgaan. Je bent voor Facebook $128 waard. Zou je bereid zijn om dit per jaar te betalen voor een account, zodat data niet gedeeld wordt?

We zeuren over de zorg in Nederland, er is van alles mis met het systeem. Aan het einde van het jaar zijn we extra kritisch als er weer nieuwe polissen uitkomen. Maar zijn we bereid het dubbele of driedubbele te moeten betalen? Want meer of betere zorg in het systeem wat we zelf hebben opgebouwd, betekent dikwijls ook hogere kosten. Als we het systeem niet drastisch willen veranderen, waarbij onder andere verzekeraars niet uit zijn op winst en we uitgaan van een systeem ‘beter voorkomen dan genezen’ dan gaan we dit niet oplossen.

We willen het liefst dat ‘buitenlanders’ zo veel mogelijk buiten de deur blijven. Maar we hebben wel aandeel in conflicten wereldwijd, in klimaatverandering, zijn niet bereid bepaald werk te doen, zijn erg goed in het uitputten van grondstoffen elders, willen niet een eerlijke prijs betalen voor producten die van ver komen, etc. Gelukkig is er wel een Chinees op iedere hoek, zijn er geliefde sporters met een andere achtergrond en beroepen we ons graag op onze tolerantie.

Oh wat is het leven duur. Roken, cola drinken, een mobiele telefoon, een auto bezitten en een vakantie ieder jaar zijn gelukkig een recht ofwel vanzelfsprekendheid.

Leraren, docenten hebben een zeer grote impact in het leven van je kind en kan dus een van de belangrijkste investeringen zijn voor de toekomst van jouw kind. Qua salarissen is dit niet terug te zien. Een grotere meerwaarde zien we als er tig euro’s terechtkomen bij een meeslepende carrière van een voetballer of reality ster.

We kennen allemaal mensen met een zekere uitdaging. Alleen is dit niet onze verantwoording. Een ander bedrijf kan dit veel beter opvangen.

Wij downloaden van alles gratis van het internet. Muziek, films, foto’s. Maar vinden het wel erg vervelend als we zelf niet voor onze diensten betaald worden of als anderen profiteren van ons idee.

De bonuscultuur, het graaien bij banken zijn we spuugzat. Maar overstappen is wel erg veel moeite.

We houden van onze kinderen. We zeggen er alles voor over te hebben, zodat zij het nu en later beter hebben dan wijzelf. Maar we proppen onze kinderen vol met junkfood, zorgen dat ze onvoldoende beweging krijgen, roken in het bijzijn van onze kroost, vernielen de planeet, investeren onvoldoende in het onderwijs en zorgen niet voor een gezond economisch systeem waarbij er ook in de toekomst nog voldoende banen zijn. Het enige wat we doen, zo blijkt in de praktijk, is dat ons nageslacht het slechter krijgt dan ons.

Plofkippen, de fabrieksramp in Bangladesh, verdwijnende regenwouden, straatkinderen doen het goed voor ons buikgevoel, dat vinden we zielig. Maar zijn we bereid dat ook te laten zien met onze portemonnee of ons stemgedrag?

Dat vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen op dezelfde posities met dezelfde expertise, dat kan echt niet. Maar gaan wij vrouwen én mannen de barricades op om hier daadwerkelijk verandering in te brengen?

Er worden hier en daar speciale afspraken gemaakt met multinationals voor belastingvoordelen. Veel geld betekent meer rechten in dit land en eigenlijk overal ter wereld. Lobbyen gaat je dan gewoonweg een stuk gemakkelijker af. Geen geld, dan heb je vrijwel niks te zeggen. Een democratisch, rechtvaardig systeem noemen we dat. Maar we vinden het allemaal prima zo. We stemmen nog steeds op die partijen die dit mogelijk maken. En ook de multinationals die hieraan meewerken omarmen we volop. En wat als we in hun schoenen zouden staan, zouden we dan ook niet graag een voordeeltje meepikken?

Iedereen rijdt wel eens te hard. Maar o wee als dit in eigen wijk gebeurt waar onze eigen kinderen buiten spelen.

Iedereen gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Alleen niet als je Osman heet of als je in de 50+ categorie valt.

Belastingen zijn veel te hoog. Maar wat als de belastingen omlaag zouden gaan, zouden we dan bereid zijn om taken van de overheid over te nemen? Gaan we dan als burgers samen onze wijk onderhouden, ons afval ophalen en verwerken, het wegennet onderhouden?

Nederland zegt een land te zijn waar kerk en staat gescheiden zijn. In een land waar Beatrix God altijd noemde in haar troonrede, God op onze twee-euromunt staat en het altijd een issue is in de discussie van vrijheid van meningsuiting versus discriminatie van religieuze gebruiken. En willen we als Nederlanders wel het liefst dat andere groeperingen geloof zoveel mogelijk buiten de deur houden.

Geen beschuldigingen, geen oordeel, want ook ik maak hier onderdeel van uit, als we ’t ons maar af en toe realiseren dat we zo onze beperkingen hebben als mensen. Dat is alles.

@FairOnlyThirza
www.facebook.com\faironly

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • Cylin

    Het antwoord is altijd minder overheid. Vrijheid is de oplossing.

Dit is mijn laatste blog…

Geplaatst op 15 juli door

Ik heb m’n zegje gedaan. In december 2011 voor het eerst, en daarna zo’n beetje trouw iedere week voor zo’n ruim 3,5 jaar. Duurzaamheid was mijn hoofdtopic. Van duurzame evenementen, testpanels, energie tot aan eerlijke handel. Daarnaast passeerden Dordtse activiteiten, een kritische noot richting de gemeente en af en toe een persoonlijk verhaal / mening de revue. Regelmatig bagger afgeleverd, af en toe een stukje waarvan ik dacht ‘best goed gedaan’.

Lees verder... Reacties (2)

Een grijs Drechtsteden

Geplaatst op 8 juli door

Nee, deze blog gaat niet over het weer vandaag. Maar over het feit dat Dordt sneller vergrijst en ontgroent vergeleken met andere steden. Een kant die je niet wilt opgaan als stad. Aan de ene kant zie je in vooral cultureel Dordt jongeren opstaan, zie bijvoorbeeld DOOR, Woorden Worden Zinnen, Brandwerk, Do in Dordt, Zomerklanken, Werkplaats Oost, etc. Helaas, een schril contrast met de wat killere zakenkant in de regio.

Lees verder... Reacties (7)