Geef ruimte!

Door
17 december 2014
Reacties (0)

Het is al even gaande, het initiatief Dordtse Ruimte. Een andere manier van stadsontwikkeling, niet meer gericht op de grote ontwikkelaars, waarbij bewoners en ondernemers nadrukkelijk betrokken worden. De gemeente is daarvoor op zoek naar “mensen die willen pionieren.” Dus wil je iets met zelfbouw, braakliggende terreinen of leegstaande (kantoor)panden, graag melden!

Het is natuurlijk nog de vraag hoe een en ander vorm gaat krijgen. Want gemeenteland en pionieren is een zin, is nou niet echt een natuurlijke relatie. Maar om inspiratie op te doen zijn wethouders, raadsleden, beleidsambtenaren en creatieve, duurzame burgerinitiatieven uit Dordt onlangs op excursie gegaan naar Amsterdam Noord. Op het programma stonden De NDSM-werf, De Ceuvel en Trust Noord. Hierin vooral gezien dat wanneer er ruimte is, de mooiste dingen ontstaan. Tijdelijk zien als het nieuwe definitief. Veel meer organisch, gezamenlijk, bottom-up, flexibel ontwikkelen. Beheer in handen van collectieve burgers of ondernemers. Soms de regels wat laten rekken, versoepelen, anders uitleggen, dogen of zelfs vrijplekken toestaan. Zo zijn er voorbeelden dat vergunningen met terugwerkende kracht of parapluvergunningen versterkt zijn (laatstgenoemde is één vergunning voor alle initiatieven die door het jaar heen op een bepaalde locatie plaatsvinden). Is dat in ons bekrompen stadje ook mogelijk? De stad waar al ophef is over de kleur van één gevel? En zijn er cofinancierings- of garantiefondsen, wedstrijden denkbaar voor kansrijke projecten om deze het eerste zetje te geven? Is de gemeente daadwerkelijk bereid om eigen plannen los te laten en het over te laten aan de samenleving?

De vraag is dan ook als gemeente, hoeveel ruimte is je lief als het gaat om zelfbouw, braakliggende terreinen en leegstaande panden? En dan gaat het niet om fysieke ruimte, want dat is het probleem niet. Bij zelfbouw bijvoorbeeld zijn er nog steeds restricties bij de uitgegeven (water)kavels, een ‘paspoort’ waarin staat wat er mogelijk is met ontwerpvoorwaarden en bouwregels per locatie. Als je ergens een tijdelijke, duurzame containerwoning wil bouwen en met anderen collectieve voorzieningen wil delen, mag dit dan ook? Als je met een groep ondernemers een loods wil betrekken om daarin zelf creatieve werkplekken te creëren, mag dit dan ook? Als je in een gebouw een mix van functionaliteiten wilt organiseren wat niet helemaal overeenkomt met het bestemmingsplan, mag dit dan ook? Er is nog veel te doen. Wat wel met zekerheid te zeggen is, dat er een boel gave burger- en ondernemersinitiatieven klaar staan om te pionieren in de Dordtse ruimtes.

@FairOnlyThirza
www.facebook.com\faironly

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dit is mijn laatste blog…

Geplaatst op 15 juli door

Ik heb m’n zegje gedaan. In december 2011 voor het eerst, en daarna zo’n beetje trouw iedere week voor zo’n ruim 3,5 jaar. Duurzaamheid was mijn hoofdtopic. Van duurzame evenementen, testpanels, energie tot aan eerlijke handel. Daarnaast passeerden Dordtse activiteiten, een kritische noot richting de gemeente en af en toe een persoonlijk verhaal / mening de revue. Regelmatig bagger afgeleverd, af en toe een stukje waarvan ik dacht ‘best goed gedaan’.

Lees verder... Reacties (2)

Een grijs Drechtsteden

Geplaatst op 8 juli door

Nee, deze blog gaat niet over het weer vandaag. Maar over het feit dat Dordt sneller vergrijst en ontgroent vergeleken met andere steden. Een kant die je niet wilt opgaan als stad. Aan de ene kant zie je in vooral cultureel Dordt jongeren opstaan, zie bijvoorbeeld DOOR, Woorden Worden Zinnen, Brandwerk, Do in Dordt, Zomerklanken, Werkplaats Oost, etc. Helaas, een schril contrast met de wat killere zakenkant in de regio.

Lees verder... Reacties (7)