Geen vuurwerk, wel tosti’s

Door
14 maart 2014
Reacties (1)

Ze waren wel erg vriendelijk voor elkaar bij het grote lijsttrekkersdebat in het Energiehuis, het leek soms alsof de dames en heren warme gevoelens voor elkaar koesterden. Wat Thijs Blom ook probeerde, erg veel vuurwerk was er niet. Ik ben dat in Griekenland wel anders gewend. Het politieke debat is daar meer een wedstrijd in hevig gesticulerend zo hard mogelijk door elkaar heen schreeuwen en vooral niet naar elkaar luisteren. Griekenland, waar de voetbalsupporters bij iedere vrije trap tegen direct in de hekken hangen, kom daar in Dordrecht eens om. Het valt me altijd op als ik weer terugkom in Dordt na een paar weekjes Thessaloniki: de relatieve rust van de stad, terwijl er toch van alles gebeurt en te doen is. De enige die dat nog niet helemaal door leek te hebben bij het debat was de meneer van de SP, die wat mompelde over een Dordrecht waar weinig gebeurde en waar het zo stil op straat is. Ja, na sluitingstijd kun je weleens een kanon afschieten in sommige straten zonder iemand te raken, maar de zon was afgelopen weekeinde na maandenlange wolkenluchten nauwelijks verschenen of de terrassen zaten vol, zodat het hier en daar wel klein Parijs leek. Het is maar waar je wil kijken.

Op het gebied van kunst en literatuur kan Dordrecht zich niet met Parijs meten, maar, uitgezonderd voor het letterenbudget, hoeven we ons niet erg te schamen. Prachtig museum, dat nu Willem II in huis heeft. De koning, niet de grote concurrent van FC Dordrecht. Het Energiehuis, The Movies, Pictura,  Merz, Dolhuis, Bobby Kinghe, het mag er allemaal wezen. En nu hebben we ook Door. Geen tante Pollewop-achtig mens, maar een creatief collectief dat als een groep stadsnomaden door het centrum trekt. Ze kruipen in een leegstaand pand om er kunstzinnige projecten te organiseren. Zo’n pand komt daardoor in de belangstelling en wordt, tenminste dat hoopt de gemeente, die het beschikbaar stelt, aantrekkelijk voor kopers. Is het verkocht dan vertrekt Door naar het volgende adres, waar het lieve leven opnieuw begint. Door zit nu in het voormalige kinderdagverblijf op de Voorstraat-Noord, een buurt die soms aangenaam naar wiet ruikt. Ik was er woensdag bij de ‘Tosti talks.’ Geen digitale tosti’s die in de installatie van een of andere kunstenaar aan het praten slaan, maar een gelegenheid om bij het knagen van gedachten te wisselen met andere creatievelingen in de stad.

Het was aardig weer, we konden buiten zitten (en dus roken), er waren interessante mensen en er waren vele soorten thee, want een glaasje wijn zat er door het gemeentelijk beleid inzake alcohol niet in. Later, na het raadsdebat vloeide de drank wel op aangename wijze, maar ja, daar moest je weer de stoephoer uithangen als je wilde roken. Ik dacht, toen we braaf stonden te blauwbekken: ‘Wanneer houden we eindelijk eens op met die irritante komedie?’ Dan krijgen we een win-win situatie: wijntje bij de tosti en buren die weer rustig kunnen slapen.

Foto: auteur

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • NeytAndText

    Stel natte tosti’s?