Gemeente leert lesje en Khotinsky verdwijnt

Door
28 juni 2015
Reacties (3)

De gemeente is niet de snelste. De bouw van het Energiehuis duurde langer dan verwacht, wat ervoor zorgt dat Khotinsky per 1 september weg moet van de rechter. Laten we de renovatie van het Scheffersplein niet vergeten. Er is 80.000 euro meer uitgegeven dan de bedoeling was. De gemeente zegt nu eindelijk zijn lesje te hebben geleerd.

De gemeente Dordrecht is niet altijd even precies met de data waarop een project af moet zijn. Zo werd begin dit jaar het Scheffersplein wéér open gebroken vanwege hoogteverschillen. Uit het onderzoek dat de gemeente heeft laten doen blijkt dat de risicobeheersing en de tijdsdruk in combinatie met de complexiteit van het project heeft geleid tot onbedoeld resultaat. Oftewel door het dramgedrag van de gemeente kon de aannemer zijn deskundigheid niet goed genoeg toepassen. Dat kostte de gemeente 80.000 euro meer dan ze hadden uitgetrokken voor de renovatie.

En het Scheffersplein was niet het enige project dat uitliep. Ook het Energiehuis was niet op tijd af. Dat zorgde voor een rechtszaak tussen Khotinsky en het Energiehuis. De vertraging van de bouw zorgde ervoor dat het grand café niet op de geplande datum open kon. Dus eiste de eigenaar van het restaurant een bedrag van 97.000 euro voor het missen van inkomen. Maar de gemeente eist in dezelfde procedure dat Khotinsky 73.000 euro betaalt vanwege achterstallige huur en commissies. Bovendien besloot de rechter dat Khotinsky per 1 september weg moet uit het pand. Aan het eind van de rit is het Energiehuis dus in het gelijk gesteld, want het was duidelijk dat bij vertraging van de bouw het Energiehuis niet aansprakelijk zou zijn.

Zonder Khotinsky lijkt het Energiehuis geen kans van slagen te hebben. De ‘hotspot’ van het Energiehuis is op het moment Khotinsky. Voor alsnog lijkt de sluiting alleen een stok achter de deur. De 73.000 euro moet betaald worden, maar de eigenaren staan op goede voet met elkaar wat betekent dat er een goede kans is dat Khotinsky blijft.

Aangezien de gemeente de ogen geopend heeft zouden hoogteverschillen en uitstel van bouwprojecten dus niet meer moeten voorkomen. Maar of de gemeente echt zijn lesje heeft geleerd, moet de toekomst uitwijzen.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Martin Neyt

  Oké, dus Khotinksy blijft gewoon. Much ado ‘bout nothing en het nieuws staat onderin het verhaal. Ta!

 • PieterWolters

  En jij denkt dat dit soort overschrijdingen typische zijn voor de gemeente Dordrecht? Het enige verschil tussen overheid en bedrijven is dat de overheid openheid van zaken moet geven en het bij bedrijven binnenshuis blijft. Maar daar gaan ook dingen fout. Als je de dan de kostenoverschrijdingen ziet bij de gemeente (in relatie tot de grootte van de projecten) dan doen ze het helemaal niet zo slecht. Menig bedrijf zou jaloers zijn op een kostenoverschrijding van 80.000 euro bij een project als de renovatie van het Scheffersplein.

 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  Niet iets om weg te bagatelliseren in deze tijd, en anders heb je flink wat boter op je kop,: een lokale omroep, een sportvereniging, een festival, of wellicht een bibliotheekvestiging kunnen met een bedrag van 80.000 euro fier overeind gehouden worden.

  In het bedrijfsleven zul je er als verantwoordelijke(n) lijkt me sans pardon uit geflikkerd worden als je bij herhaling dit soort ‘blunderprutswerk’ uitvoert, dus dit zal bij een (semi) neoliberale gemeente, dan toch ook wel reëel of wenselijk zijn, of niet……?

  Ik heb van de week het hele huis moeten soppen van mijn vrouw toen ik een tientje boven budget aan boodschappen had uitgegeven, dus…