Goede titel

Door
27 november 2014
Reacties (1)

Hier had een pakkende intro moeten staan. Een kort stukje tekst die de bezoeker van iDordt aanspoort tot het doorklikken en het lezen van het artikel. De titel zou de aandacht al moeten trekken. De titel had een leuke woordspeling kunnen zijn, die het verhaal in één woord samenvat en waarvan men achteraf denkt: hee, wat een goede titel zeg.

Eenmaal doorgeklikt is deze tekst zichtbaar. Hier wordt de oorsprong van het verhaal zichtbaar, en krijgt de lezer een kijkje in de gedachtegang van de schrijver, de boel wordt vakkundig opgebouwd. Nog niet alles prijsgeven, dat komt later, maar gewoon rustig opbouwen. Wat is er gebeurd en hoe komt het zo, je kent het wel. Na deze alinea weet iedereen waar het over gaat en kunnen we los.

Hier krijgt iemand of iets er van langs, en goed ook. Hier is de schrijver het godverdomme oneens met een willekeurig onderwerp want het kan zo niet langer. Onderwerpen die niets met het thema van doen hebben worden er te pas en te onpas bijgesleept, en in een onsamenhangend verhaal, voorzien van onnodige krachttermen, wordt van alles en nog wat op rigoureuze wijze gesloopt.

Dan de plotwending. Het was natuurlijk allemaal een geintje. Zo was het niet bedoeld, er zijn natuurlijk ook andere inzichten te bedenken. Wie denkt er in hemelsnaam zo? Gehersenspoeld wordt de eerder gegeven mening professioneel tegengesproken en moet goede argumenten onderuit gehaald. Voor elk wat wils.

In de laatste alinea wordt echt iedereen tegemoet gekomen, zelfs de twijfelaar. Er valt voor beide uitgangspunten wel wat te zeggen natuurlijk, al is de eerste mening wat gechargeerd. Uiteindelijk is iedereen gelijk, wit of zwart, dik of dun, man of dier. We zouden ons beter om belangrijke dingen druk kunnen maken in plaats van de niet boeiende onderwerpen kunst, cultuur, literatuur, sport, actualiteit, politiek, sociologie, psychologie, filosofie of economie. Beter zouden we ons nuttig maken, in plaats van dit soort stukken te lezen. Beter zouden we allemaal gewoon een keertje normaal doen. Nou en dan volgt hier nog een mooi einde van het verhaal en dat was het dan. Slaap lekker.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • Cylin

    Hier had een reactie moeten staan, maar ik heb het stuk niet gelezen.