Götterdämmerung dreigt voor GroenLinks

Door
23 augustus 2013
Reacties (0)

Hoewel de meeste mensen denken dat het er in de gemeenteraad ongeveer zo aan toe gaat, is de werkelijkheid een stuk aangenamer. ’s Avonds wil je elkaar inderdaad decimeren, ’s ochtends zijn de gemoederen bedaard en is er weer liefde voor eenieder.  Zo ook voor het iets grotere zusje van D66, waar ik stiekem best een beetje sympathie voor heb. GroenLinks zit nu in de hoek waar de klappen vallen en daar is het doorgaans weinig prettig vertoeven. Dat is zonde, want hoewel de Dordtse windmolenwarriors nou ook weer niet overlopen van activiteit, is het één van de weinige fracties die meestal met een open blik naar discussies kijkt en daarnaast ook nog weleens iets zinnigs in de groep gooit.

Toch zit de afdeling momenteel in zwaar weer. Boegbeeld Mary Ruisch stopt, evenals de rest van de huidige fractie. Het moet dan ook raar lopen als Kees Thies het niet bij het juiste eind had toen hij Kitty Kruger tipte als lijsttrekker. Het is de enige GroenLinkser met nog een beetje bekendheid, een absolute vereiste bij hedendaagse verkiezingen. Kruger geen lijsttrekker maken zou, tenzij er ergens nog een spraakmakend konijn uit de hoed getoverd kan worden, electorale zelfmoord betekenen. Toch valt er ook met Kruger nog een wereld te winnen: tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 trok ze welgeteld 72 stemmen. Niet belabberd, maar ook geen aantallen waar je de oorlog mee wint. Ook op landelijk niveau wil het nog niet echt vlotten. Peilingen zijn gedevalueerd tot framingvehikels om verkiezingen te sturen, maar waar andere partijen vernieuwen en herbouwen, blijft het bij de Groenen oorverdovend stil. Behalve dan…juist, maar daar zal men op lokaal niveau ook niet over hebben staan juichen.

Houdt daarmee de negatieve stroom op? Nee, want in de wandelgangen wordt de laatste tijd gefluisterd over mogelijk nóg een nieuwe partij. De Partij voor de Dieren, die hier een werkgroepje heeft, zou willen kijken of ze mee kan doen met de raadsverkiezingen van 2014. Dat is raar, want lokale politiek gaat helemaal niet over dierenwelzijn en de laatste keer dat ik het persoonlijk checkte/checkte, bleken we een prachtige kinderboerderij te hebben en een dierenasiel waar door enthousiaste mensen uitstekend wordt gezorgd voor alle Dordtse dieren. Het is daarmee op zijn zachtst merkwaardig dat we straks wellicht twee partijen krijgen, waarvan de nieuwkomer précies hetzelfde gaat doen, vinden en zeggen als GroenLinks, alleen dan niet gehinderd door ook maar een greintje aan kennis (de gemeenteraad beslist over een jaarbegroting van 422,5 miljoen euro, waaronder ook uw belastingcenten, dat u het even weet) en bestuurlijke ervaring. Moge de kiezer de stad behoeden voor een nieuw lokaal dwaallicht.

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in aantocht zullen de Alpaca-adepten een buitengewoon sterke campagne uit de geitenwollen hoed moeten toveren, anders komt een score van 1 zetel angstvallig dichtbij. Nieuwe energie, nieuwe mensen, de hedendaagse stem van het volk kan niet zonder. Thirza, Remco, hebben jullie niet toevallig ‘zin in de toekomst’? Schroom dan niet en doe mee. Nu het nog kan.

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Politiek en jongeren; een giga kloof

Geplaatst op 2 februari door
11061725_387191101451468_6300752467928732746_o

Jaja, het is zover, Dordrecht heeft weer een Jongerenraad. Ooit is die er al geweest, maar die is tussendoor weer weggeweest en dit is weer een nieuw initiatief. Er wordt nu nog vooral gekeken naar hoe de raad in elkaar zal gaan zitten en wat er precies bereikt kan worden, maar het is hoe dan […]

Lees verder... Reacties (0)

Dordrecht staat achter verwelkomen vluchtelingen

Geplaatst op 15 september door

Het vluchtelingenprobleem werd vorige week in de gemeenteraadscommissie aan de orde gesteld. Meerdere partijen vinden dat er een opvang moet komen. Om alvast iets te kunnen doen deed Dordrecht mee aan de landelijke actie: ‘… Verwelkomt’. En dat bleek een goede zet.Iedereen was zaterdag welkom om welkomstpakketten af te geven om hiermee duidelijk te maken dat ook […]

Lees verder... Reacties (12)