Groen Licht Surveillance

Door
30 maart 2016
Reacties (0)

Mensen raken niet verstoord door de dingen die gebeuren, maar door de manier waarop ze ernaar kijken. (Epictetus)

Als politie horen we vaak de opmerking “Wij zien hier nooit politie!”

Groen Licht

Van de week plaatste de wijkagent van Stadspolders een bericht op Facebook waarbij hij liet zien dat we in zijn wijk aan “Groen Licht Surveillance” doen. Er waren de laatste tijd vernielingen gepleegd aan geparkeerd staande auto’s. Het lastige van die vernielingen is dat ze niet op een vast tijdstip of dag gepleegd zijn.

De twee facebookposts waren bij elkaar meer dan 20.000 keer bekeken. Het had kennelijk veel teweeg gebracht. Zoals we gewend zijn op de Facebookpagina van Dordrecht waren de meningen uiteenlopend. “Sukkels die per ongeluk op een verkeerd knopje drukken” of “ raddraaiers zien de politie aan komen”  maar ook burgers die het tof vonden. Een aantal volgers boden hun wijk aan waar zij meer politie zouden willen zien.

Sporenonderzoek

Sinds 2004 hebben we op de politieauto een groen zwaailicht. Daar waar hij voor ambulances bedoeld is bij calamiteiten en of grote ongevallen is hij bij de politie en de marechaussee bedoeld om aan te geven dat er sporenonderzoek plaats vindt. Een rijdende politieauto met groen zwaailicht is dus in de regel niet te vergelijken met beiden. Mocht er een calamiteit zijn of een heftige aanrijding dan zie je bij de politie hoogstens blauwe of gele zwaailichten.

Bike

Ik weet dat de wijkagent graag zichtbaar in de wijk aanwezig is. Een zichtbare politie in de wijk voorkomt meer en werkt onwijs preventief. Toen ik in Crooswijk in een biketeam zat waren we heel zichtbaar. Op de bike ben je sowieso sneller gezien. Helaas laat de capaciteit momenteel het niet toe om elke dag te gaan biken. En dus moet de wijkagent gebruik maken van de politiebusjes die ook meldingen rijden. Zij krijgen de werkopdracht om af en toe de “Groen Licht Surveillance” toe te passen.

“Groen Licht Surveillance” is niets nieuws. De politie in steden als Delft, Rijswijk, Groningen, Veendam, Rotterdam, Alphen aan de Rijn en Haarlemmermeer deden dit ook al.

Creatief gebruik

We begrijpen dat het beeld van een groen zwaailicht anders is. Het is een creatief gebruik van de mogelijkheden en op die manier nuttig. En ook op Facebook bleek al snel dat de surveillerende politieauto met het groene zwaailicht gezien was.

Ik hoop dat u als burger blij bent met een wijkagent die denkt in mogelijkheden en aan u wilt laten zien dat het politiewerk niet altijd gaat om boeven en raddraaiers te vangen, maar ook het zichtbaar zijn voor de burgers. Hopelijk komt er in nog meer wijken in Dordrecht een “Groen Licht Surveillance”

Ps: Wist u dat we ook in het donker dit groene licht ook wel eens gebruiken als plaatsbepaling voor de politiehelikopter?

@DJ_Grootenboer

Leuk artikel? Deel het met anderen: