Grote Kerk ombouwen tot mega windmolen

Door
13 mei 2015
Reacties (5)

Op aanraden van Keuringsdiensd van Wahrheit moet de Grote Kerk plaatsmaken voor een groots statement.

Gelukkig is er 1 iDordt-lezer geweest die mij input heeft gegeven voor deze blog. Om maar even zijn of haar eigen woorden te gebruiken: “God is al jaren dood, de deconfessionalisering een feit, de ‘Grote Kerk’ een subsidie slurpend monument uit vervlogen dagen….. het zou prachtig zijn als de “Duurzame” stad Dordrecht als koninklijk gebaar in het noodzakelijke transitieproces iets werkelijks groots verricht…… iets waar zelfs neoliberale atheïsten stil van worden. We snoepen bovendien waarschijnlijk heel veel toeristen van Kinderdijk af, kortom win/ win!! WINDMOLENS dus! P.S. Wel een geluidsarm exemplaar a.u.b., ik woon ‘r gotdomme vlak bij!”

Er zijn inmiddels een aantal plekken ‘toegewezen’ waar windmolens op het eiland een mogelijkheid zijn: Dordtse Kil III en IV, Krabbepolder/Duivelseiland en de Merwedezone. Van mij kunnen die er niet snel genoeg komen. Niet voor niets supporter van Drechtse Wind. Het centrum zal daar nooit tussen staan om tig redenen. Dus een dergelijk statement zal hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren. Maar iets anders is toch wel te verzinnen?

Mega ludieke prullenbakken (als er ruimte is voor een grote kroon, is dit toch ook niet ondenkbaar)? Zoals Piet Sleeking vorige week tweette: “In Vlaanderen kost het opruimen van #zwerfafval zo’n 60 miljoen euro per jaar.” Dat is ongeveer 10 euro per inwoner. Als je dat vertaalt naar Dordt, is dan zo’n slordige 1.200.000 euro per jaar. Alle zapper-acties tevergeefs. Wat dom zijn we dan ook als inwoners om van alles om straat te gooien. We kunnen toch wel een mooiere bestemming vinden voor dit bedrag?

Een groene loper door het centrum die voert naar alle duurzame toko’s in het centrum? Of gebruikmakend van green graffiti / groene gevels om deze partijen net iets meer onder de aandacht te brengen? Gelukkig steeds meer opties hierin!

Een groot duurzaam drijvend paviljoen op ons prachtige water met allerlei duurzame toepassingen en uitingen? Zie als voorbeeld de versie in Rotterdam. De exploitant hiervan is toevallig een Dordtenaar, dus die wil vast wel wat lessen delen.

In plaats van een nieuwe brug voor de Stadswerven te laten ontwerpen met geheel nieuwe materialen, zijn er ook andere mogelijkheden? Zo zijn er voorbeelden in het land te vinden waar bruggen in zijn geheel of onderdelen weer hergebruikt worden. Ultra duurzame verlichting toepassen? Een wegdek aanleggen die energie opwekt? Heel erg jammer dat er nog steeds duurzaamheids- en innovatiekaders ontbreken bij dit soort projecten. Dan kun je als gemeente nog zo’n mooi opgaveplan Duurzaamheid hebben, maar dan doe je het net zo snel weer teniet.

Een idee voor de gemeente om een wedstrijd uit te schrijven voor een duurzaam statement?? Of zijn we als behoudend Dordt daar weer net even te bang voor wat de uitkomsten daarvan zullen zijn…. Of als burgers een statement maken door het gewoon te doen!?

@FairOnlyThirza
www.facebook.com\faironly

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  “Duivelseiland”…???

  HAHAHAHAHAHAHI!

  • okkie

   Juist, duivelseiland!

   En wellicht is een duivels “moewhahaha! ” meer op zijn plaats

 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  WINDMOLENS, HOEZO SUBSIDIE SLURPERS!!!
  http://www.nu.nl/economie/4051635/wereldwijd-53-biljoen-dollar-subsidie-fossiele-brandstof.html

  Leve de WINDMOLENS, zonnepanelen etc … (ja dat kernafval mag je bij GS en cs. in de brievenbus pleuren!)

  NEUK HET SYSTEEM,voor een betere en schonere wereld en begin vooral bij jezelf!

  • Cylin

   Ja, maak jezelf maar weer belachelijk door propaganda stukjes te linken.

   • Keuringsdiensd van Wahrheit

    Ja leuk he Cylin, zie je het voor je al die windmolens in rijen in de polder, en in de buurt van die ontroerende industrieterreinen. Prachtig toch.
    maar even serieus, nog een paar van dit soort nieuwsfeiten in de Telegraafpers en er hoeft verder niet meer gelobbyd te worden voor de schone en duurzame windmolenenergie…

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/05/smerige_vieze_fossiele_brandst.html

Dit is mijn laatste blog…

Geplaatst op 15 juli door

Ik heb m’n zegje gedaan. In december 2011 voor het eerst, en daarna zo’n beetje trouw iedere week voor zo’n ruim 3,5 jaar. Duurzaamheid was mijn hoofdtopic. Van duurzame evenementen, testpanels, energie tot aan eerlijke handel. Daarnaast passeerden Dordtse activiteiten, een kritische noot richting de gemeente en af en toe een persoonlijk verhaal / mening de revue. Regelmatig bagger afgeleverd, af en toe een stukje waarvan ik dacht ‘best goed gedaan’.

Lees verder... Reacties (2)

Een grijs Drechtsteden

Geplaatst op 8 juli door

Nee, deze blog gaat niet over het weer vandaag. Maar over het feit dat Dordt sneller vergrijst en ontgroent vergeleken met andere steden. Een kant die je niet wilt opgaan als stad. Aan de ene kant zie je in vooral cultureel Dordt jongeren opstaan, zie bijvoorbeeld DOOR, Woorden Worden Zinnen, Brandwerk, Do in Dordt, Zomerklanken, Werkplaats Oost, etc. Helaas, een schril contrast met de wat killere zakenkant in de regio.

Lees verder... Reacties (7)