helemaal geen staatsbegrafenis!!

Door
6 juni 2011
Reacties (1)

tong en vinger van de WittAfgelopen woensdag opende de DordtNu op de voorpagina met “Eerbetoon voor tong. Staatsbegrafenis resten De Witt?“. Ook de site van gemeente Den Haag en het tv-programma Nieuwsuur brachten het nieuws van een staatsbegrafenis voor de tong en vinger.

Leuk item wat altijd scoort bij de kijkers/lezers. Het is ook wel een absurd idee dat met veel militair eerbetoon twee kleine doosjes begraven worden.

Geen staatsbegrafenissen in Nederland
Één probleem: Nederland kent helemaal geen staatsbegrafenissen. Bij begrafenissen van het koninklijk huis komt er wel een staatsrechterlijk aspect aan de orde, maar de uitvaart is in principe een familieaangelegenheid

Waar gaat het over?
De gebroeders de Witt zijn in 1672 gelyncht door een woedende menigte in Den Haag. De lichamen werden uit elkaar getrokken en verschillende lichaamsdelen werden verkocht. Het Haags historisch museum heeft twee lichaamsdelen in zijn bezit gekregen. Na onderzoek door het Nederlands forensisch instituut (NFI) blijkt het te gaan om een tong en een vinger (en geen teen). Het NFI hoopt binnenkort vast te stellen dat het daadwerkelijk om de gebroeders de Witt gaat met behulp van DNA en vingerafdrukken.

papegaai-journalistiek
De Vereniging vrienden van de Witt loopt alvast een beetje voor op deze vaststelling en hebben alvast de wereld in geslingerd dat de gebroeders de Witt een staatsbegrafenis moeten krijgen. Leuk ideetje, wat behalve door Dordtnu ook door DenHaag.nl en Nieuwsuur is overgenomen. Alleen bestaan in Nederland geen staatsbegrafenissen.

 

Bekijk ook het item wat Nieuwsuur heeft uitgezonden:

Maar is het nog zinvol om de resten van de gebroeders de Witt met enig ceremonieel te begraven? Moet de vereniging vrienden van de Witt deze begrafenis dan betalen, zij noemen zich tenslotte “vriend”? Of moeten de resten als curious relikwie bewaard blijven in het museum?

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • Ed Koeman

    Behalve vermoord te zijn door orangisten krijgen deze voorvechters van de republiek dus ook geen eervolle begrafenis. Het museum zoekt dan ook suggesties die als tegenhanger kunnen dienen door het andere kamp te vertegenwoordigen in de toekomst. Te denken aan de flaporen van Mark Rutte of de kromme neus van Buma rond 2024 in de collectie op te nemen.Na de revolutie mogelijk ook het linkerbeen van Willem-Alexander.

Dikke doei

Geplaatst op 1 maart door
idordt comateus

iDordt is Comateus. Al een tijdje eigenlijk. Sinds juni 2016 posten we niks meer. De energie om zinloze stukjes te tikken over Dordrecht was een beetje op. Misschien komt het nog eens en beleeft iDordt een doorstart. Voorlopig even niet.iDordt was een initiatief van Marco van Schaardenburgh. Meer info vind je op 10Duizend.nl. Vragen, ideeën […]

Lees verder... Reacties (0)