Hoeveel is Dordrecht je waard?

Door
4 maart 2015
Reacties (1)

Het is 2025. Dordrecht is niet meer. De stad is opgegaan in de Drechtsteden. Voor velen een stap te ver, maar hoe irreëel is deze gedachte?

Steeds meer gemeenten fuseren. Dit zou met name een professioneler en zakelijker bestuur opleveren. Tot nu toe gaat dit om kleine gemeenten, hoewel de maatstaf van het aantal inwoners al behoorlijk is opgeschroefd de laatste jaren. Bovendien werken de Drechtsteden al nauw samen op bestuurlijk niveau dus hoe moeilijk kan het zijn? Het neemt in ieder geval de toenemende discussie weg wat nou op lokaal en wat op regionaal niveau thuishoort en waar de rekening terecht komt. Ook is Dordrecht de grootste speler in de Drechtsteden, dus zou het theoretisch gezien een grote stempel kunnen drukken op de regio. Vooral voor machtsbeluste politici uit het Dordtse wellicht een trigger om te gaan voor een fusie. En mogelijk kan het een aanzienlijke kostenbesparing met zich meebrengen – na eerst behoorlijk te investeren in de fusie zelf – als daar voldoende op wordt gestuurd. Want hebben we zoveel ambtenaren daadwerkelijk nodig? Dikwijls wordt er verwezen naar New York met slechts één burgemeester. De Randstad heeft minder inwoners dan deze wereldstad, maar ruim 10 maal zoveel politici. Schrappen hier en daar moet dus mogelijk zijn. Economisch zien we dat huidige ontwikkelingen een terugkeer naar regionale specialisatie voeden, naast de globaliserende wereldeconomie. Dus profileren op Drechtsteden niveau heeft zo zijn voordelen.

Het grootste probleem is dat we ons geen Drechtstedenaar voelen. We zijn bang om onze eilandidentiteit te verliezen mocht een fusie realiteit worden. Dat bij sommige Dordtenaren al de nekharen omhoog gaan staan als je Zwijndrecht in de mond neemt, helpt niet mee. Tegelijkertijd is schaalvergroting niet altijd de ‘magic solution’. Het kan te veel ‘besturen op afstand’ inhouden. Je zou dan af en toe een rivier moeten oversteken om een wethouder te spreken. En de burgemeester komt dan niet meer ieder lintje doorknippen. Maar is dit niet al wat er eigenlijk steeds meer moet gebeuren door de geplande bezuinigingen en is een fusie dan niet meer dan een logische vervolgstap? De gemeente ziet vooral “een regisserende, stimulerende, faciliterende, adviserende en/of limiterende rol, maar geen uitvoerende rol”. In de praktijk zie ik daar, ook op duurzaamheidsvlak, nog vrij weinig van terug. De gemeente heeft maar al te graag de touwtjes in handen en moet het begrip ‘samen’ nog uitvinden. Een fusie kan hierbij helpen om die vernieuwende rol daadwerkelijk te gaan spelen, want in dat geval moeten er wel keuzes gemaakt worden en zal de gemeente(n) meer en meer moeten gaan samenwerken met bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld en burger.

Hoewel er altijd wel voor- en nadelen zijn te vinden voor een ware Drechtsteden – en er op dit moment vooral vanuit buikgevoel grote bezwaren zijn – zouden we als Dordtenaar bereid zijn ons Dordt op te geven als daar een behoorlijke kostenbesparing / economisch gewin tegenover staat? Voor hoeveel euro’s ben jij bereid onze stad op te geven?

@FairOnlyThirza
www.facebook.com\faironly

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • PieterWolters

    Buiten eventuele kostenbesparingen en economische voordelen: stel dat we nu al officieenl Drechtstad waren met 270.000 inwoners. Hoe zou dan bijvoorbeeld de discussie over wel of geen intercitystation gegaan zijn? Ik denk zelf dat die discussie er dan helemaal niet geweest was, en dat intercities hier gewoon voor de komende tig jaar zouden stoppen. Of wat te denken voor de plaatselijke eredivisieclub FC Drechtstad. Zo’n grote stad zonder fatsoenlijke faciliteiten is ondenkbaar.

    Een grote Drechtstad heeft veel voordelen. Uiteraard ook wat nadelen, maar gezien alle maatschappelijke ontwikkelingen winnen de voordelen.

    En voor wat betreft Dordrecht vs. Zwijndrecht: een Rotterdammer uit Zuid wil niet doodgevonden worden in Noord en vice versa. Maar als het er op aankomt zijn het wel allemaal Rotterdammers.

Dit is mijn laatste blog…

Geplaatst op 15 juli door

Ik heb m’n zegje gedaan. In december 2011 voor het eerst, en daarna zo’n beetje trouw iedere week voor zo’n ruim 3,5 jaar. Duurzaamheid was mijn hoofdtopic. Van duurzame evenementen, testpanels, energie tot aan eerlijke handel. Daarnaast passeerden Dordtse activiteiten, een kritische noot richting de gemeente en af en toe een persoonlijk verhaal / mening de revue. Regelmatig bagger afgeleverd, af en toe een stukje waarvan ik dacht ‘best goed gedaan’.

Lees verder... Reacties (2)

Een grijs Drechtsteden

Geplaatst op 8 juli door

Nee, deze blog gaat niet over het weer vandaag. Maar over het feit dat Dordt sneller vergrijst en ontgroent vergeleken met andere steden. Een kant die je niet wilt opgaan als stad. Aan de ene kant zie je in vooral cultureel Dordt jongeren opstaan, zie bijvoorbeeld DOOR, Woorden Worden Zinnen, Brandwerk, Do in Dordt, Zomerklanken, Werkplaats Oost, etc. Helaas, een schril contrast met de wat killere zakenkant in de regio.

Lees verder... Reacties (7)