Ik ben Annika, en ik ben boos

Door
19 januari 2016
Reacties (12)

Ik ben Annika, en ik ben boos. Maar ik ben niet alleen boos. Ik ben ook bang, ik ben teleurgesteld, ik ben in de war en ik ben licht wanhopig. Ik meng me al een tijdje in de discussie over vluchtelingen. Dit artikel is met name een reactie op de hel die losbarstte na het bericht dat er waarschijnlijk een AZC in Dordrecht zou komen. Persoonlijk ben ik tegen mensenleed, in elk opzicht. Daar hoort oorlog bij, maar ook bijvoorbeeld een levensgevaarlijke politieke situatie of extreme armoede.

Ik probeer me altijd in te leven in iedereen. Daarom probeer ik wat betreft de vluchtelingen-situatie me van alle kanten in te lezen. De vluchtelingen zelf (al vind ik dat al moeilijk om te typen, want je hebt niet “de vluchtelingen”, je hebt zoveel verschillende redenen om te vluchten, deze mensen zijn niet over één kam te scheren), de mensen die massaal roepen “terugsturen die handel” (en dat is nog netjes geformuleerd) en de mensen die zoveel mogelijk mensen willen helpen en de vluchtelingen een warm welkom heten. Ook heb je een tussengroep die het allemaal niet zo goed weet, wat het vluchtelingenprobleem betreft, maar het is niet heel leerzaam om je in hen te verdiepen, aangezien ze geen uitgesproken mening hebben wat dit betreft.

Ten eerste: Compleet ziek van rotzakken

Hierover wil ik een aantal dingen zeggen. Ten eerste word ik echt compleet strontziek van rotzakken zoals Wilders, die een stappenplan volgen, namelijk: 1. Mensen bang maken, 2. Diezelfde mensen een zondebok aanwijzen, 3. Alles op zo’n manier verdraaien waardoor die mensen én gaan geloven dat die zondebok daadwerkelijk de schuldige is van al het leed wat zij zelf ervaren, én gaan geloven dat naast zijn politieke partij, ALLE andere politieke partijen alleen maar in hun nadeel handelen en nooit naar hun zullen luisteren want alleen ome Wilders wil het beste voor het volk, én die door precies te zeggen wat mensen willen horen, hen inpalmt, waardoor zij totaal blind worden voor alle dingen die hij belooft maar eigenlijk nooit nakomt. (Hier kan ik nog zo’n 20 essays mee vullen, maar als je echt wilt uitzoeken of Wilders zijn beloften niet nakomt, zijn er genoeg mensen voor mij die daarover hebben geschreven, dus veel leesplezier).

Ten tweede: Huilen om hypocrisie

Ten tweede kan ik echt wel huilen om hoe hypocriet mensen zijn. Want, lieve mensen, IEDEREEN is op zoek naar geluk. De hele term “gelukszoekers” is dikke onzin, want echt, iedereen wilt voor zichzelf en zijn of haar dierbaren het beste. Ja, jij ook. Dus rot zelf op met je “Ja, alleen die mensen die echt voor oorlog vluchten mogen blijven, want de rest komt allemaal voor niks, die denken allemaal “gratis geld (??? ) te krijgen”. Ik denk dat ongeveer 1 op de 400 vluchtelingen dat denkt. En daarbij komt, weet jij eigenlijk wel waar die mensen voor vluchten? Er zijn namelijk vluchtelingen die uit landen komen waar geen oorlog is. Hartstikke veilig dus, volgens jou. Ohja? Is een land waar het zo corrupt is als het maar kan, waar je opgepakt kan worden omdat je je mening geeft en ze je onthoofden zonder enig politiek proces, veilig? Waarom denken sommige mensen hier niet na?! Het is niet zo simpel. Als het hele gedoe rondom vluchtelingen simpel was geweest, was het probleem er niet geweest.

Allemaal mensen

Ik ben nu bezig in het boek “Meer liefde” van de Dalai Lama (met Jeffrey Hopkins). De basis van het boek is meer leven vanuit liefde en minder vanuit haat. Eén van de eerste dingen die hij stelde, was dat je om zelf gelukkig te worden, met meer liefde voor anderen in het leven moet staan. Hij zei dat iedereen in eerste instantie een mens is. En dat is waar. We zijn allemaal mensen. Iedereen heeft vooroordelen en labels. Mensen zijn soms getekend door slechte ervaringen met mensen die bij een bepaalde “groep” passen, maar hoe mooi zou het zijn als iedereen in eerste instantie de ander als mens zag? Een mooie stap naar vrede, lijkt me. Helaas zijn mensen vaak te egoïstisch hiervoor, of willen ze dit niet zien.

Mate van intelligentie

Pas geleden las ik ook een stukje wat ik erg interessant vond. De basis ervan was, dat de mate van intelligentie veel bepaalt bij discussies over het algemeen qua standvastigheid van mening. Een verschil is namelijk dat iemand met een hoge mate van intelligentie, aan zichzelf kan gaan twijfelen, omdat diegene niet stopt met denken. Diegene zal door blijven denken en tegen nieuwe problemen stuiten. Er is voor hem of haar niet één duidelijk antwoord of oplossing. Mensen die minder intelligent zijn, die denken precies te weten hoe het zit. Zij missen letterlijk het vermogen om verder te denken. Dus wat betreft de vluchtelingen-discussie, zijn dit de mensen die de oplossing hebben: “Oprotten naar hun eigen land!!!”. En wat kan ik daar tegen in brengen, als doordenker? Zij kunnen er niks aan doen dat ze zo denken, want dat is precies waar o.a. Wilders op in speelt.

Fel opkomen

Ik bedoel hier overigens niks slechts mee. Zoals ik al zei, ik ben tegen mensenleed in het algemeen. Het liefst wil ik dat iedereen gelukkig is en vredelievend met elkaar omgaat. En mensen zijn geboren zoals ze zijn, hoger of lager IQ en EQ, lichte of donkere huidskleur, blauwe of bruine ogen, klein of groot. Iedereen heeft iets bijzonders en dat is juist wat deze wereld zo mooi maakt. Mensen mogen er zijn zoals ze zijn. Maar zodra een “zwakkere” groep gekleineert word, zal ik daarvoor fel opkomen. De rest geldt dan nog steeds, maar juist daarom kan ik me ook zo boos maken om mensen die gepest of gehaat worden om vaak oneerlijke en onzinnige redenen.

Dordt anti-vluchteling

Ik schrijf dit artikel voor iDordt omdat het me opvalt hoeveel mensen in Dordrecht anti-vluchtelingen zijn, en dat doet me pijn. Ik kan me namelijk niet thuis voelen tussen mensen die mede-mensen haten, op basis van vrijwel niks. Op basis van een verhaal die je via via hebt gehoord, van een vluchtelingen in Friesland die een meisje aanrandde. Laat die paar mensen het nou niet verpesten voor de hele groep.
Ik zeg niet dat er geen problemen zijn rondom vluchtelingen en dat die niet serieus genomen moeten worden, maar de media en mensen zoals Wilders verdraaien en vergroten dingen ontzettend, terwijl andere dingen worden achter gehouden. Het jammere is dat deze informatie alsnog vaak als de waarheid wordt gezien. En dat maakt me boos, bang, teleurgesteld, in de war en licht wanhopig.

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Kees Klok

  Een goed verhaal, van iemand die gelukkig nadenkt!

 • Cees Egas

  hoort,hoort
  je bent niet alleen.

 • niels

  Het is mode he, mopperen op vluchtelingen. Niet dat we er een boterham minder om eten, maar het is zo zijn. Normaal mopperen we op het weer, nu op vluchtelingen. Terwijl als je het een beetje organiseert het allemaal wel goed komt. Dat moet je het COA niet laten doen, dat organiseren, die zijn daar te arrogant voor gebleken.

  Je mist er wel één in je verhaal. Door te zeggen ‘je bent dom, maar daar kun je niks aan doen want je bent dom’ verhef je jezelf compleet boven iedereen voor wie de samenleving gewoon te ingewikkeld is.

  Thomas von der Dunk heeft laatst een mooi opstel geschreven over het elite/volk dilemma dat hier bij hoort:

  http://www.volkskrant.nl/opinie/elite-lokt-opstand-van-kiezers-uit~a4224070/

  Verder heb ik geen oplossing, anders dan het idee ‘we zijn allemaal mensen’.

 • John Van der Net

  Voldoende argumenten om tegen te zijn.
  1. In het Midden-Oosten en Afrika dien ze niet aan geboortebeperking en dus zijn daar veel jonge mensen zonder baan en zonder toekomst. Gevolg is wanorde en oorlog in die landen. Wij moeten dus vanwege de overbevolking daar en de oorlogen die daardoor ontstaan de mensen opvangen? Dacht het niet. Er staan nog miljoenen te trappelen om naar Europa te komen. Dat kan Europa niet aan
  2. De meest vluchten niet voor gevaar, maar komen uit het veilige Turkije. Dus op grond hiervan zijn het geen asielzoekers.
  3. De kosten van opvang, huisvesting en uitkeringen lopen op. Dit gaat ten koste van onze eigen zwakkeren (ouderen en zieken). Die gaan het gelach betalen.
  4. De cultuur die niet past in onze verlichte Westerse landen. Vrouwen hebben geen rechten, homosexuelen moeten dood enz. Dit gaat niet veranderen, zie de huidige 3 e generatie allochtone. Oorzaak Islam.
  5. Er is geen werk. Er zijn al genoeg werkelozen in Nederland.

  Voldoende?

  • PieterWolters

   1. Dat is een misvatting. Ook in die landen wordt steeds meer aan geboortebeperking gedaan.
   2. Turkije veilig?
   3. De kosten vallen in het grote geheel reuze mee. Bureaucratische overhead is een veel groter probleem. De hoeveelheid ambtenaren in Europa is idioot groot.
   4. Ga eens in een willekeurige Nederlandse voetbal- of bedrijfskantine kijken en de meningen over vrouwen en homo’s zijn daar niet heel anders.
   5. Werkeloosheid in Nederland is een gevolg van de verkeerde opleidingen. Er is werk genoeg maar geen geschikte kandidaten. ALs je kijkt wat de populaire opleidingen zijn, dan lijken de meesten vooral voor een lekker makkelijke carriere als overheidsdienaar, of een functie die gefinancieerd wordt door de overheid, te gaan.

 • Joke

  Er zijn veel meer mensen die niet tegen de vluchtelingen zijn en meehelpen en meeleven. Maar die schreeuwen niet. Die doen stil wat gedaan moet worden. De schreeuwers schreeuwen om hun eigen angst te overschreeuwen.

 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  Zij die het gelag betalen als slachtoffer van religieuze, politieke, of sociale onderdrukking, als gedupeerden van neoliberale hebzucht, sociaal darwinistisch fascisme, geopolitieke ‘spelletjes’ en kapitalistische klimaatterreur, die zullen dit eens – met terugwerkende kracht – met keihard gelach gaan terugbetalen.

  Vooral aan hen die menen dat zij – de gevluchten, de onderdrukten – zelf verantwoordelijk waren voor de hel waaruit ze kwamen, en aan hen die menen dat zij – de ijdele onwetenden – alle geluk en welvaart helemaal exclusief aan zichzelf te danken hadden en en menen dat zij daar tot het eind der tijden exclusief recht op hebben..HAHAHAHA

  Laten we ons tot die tijd op de feiten richten en van daaruit ons handelen en denken laten bepalen, en niet vanuit de populistische onderbuik.

  “Denk ook nog eens hieraan, artikel 3 bv..
  “Een ieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon.

  https://www.mensenrechten.nl/wat-zijn-mensenrechten/mensenrechten-op-een-rij

  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/14/dit-is-wat-je-moet-weten-om-de-vluchtelingencrisis-te-begrijpen#vraag8

  http://925.nl/archief/2013/09/03/nederland-vuistdiep-in-russische-wapenleveranties-aan-bashar-al-/

 • PieterWolters

  “Ik schrijf dit artikel voor iDordt omdat het me opvalt hoeveel mensen in Dordrecht anti-vluchtelingen zijn, en dat doet me pijn.”

  Helemaal mee eens. Helaas leven we in een stad die waar de afdeling PVV Dordrecht AKA BVD heel erg groot is.

  • Keuringsdiensd van Wahrheit

   Maakt niet uit, het donkerbruine gedachtengoed van Geert c.s is helaas breed aanwezig in Nederland, dat valt niet te ontkennen; zeer zeker ook bij de immer opportunistische VVD, dat ambivalent meelift op het succes van de PVV, maar ook in de gelederen van SP heeft het gif zich genesteld.

   En trouwens in toenemende mate bij ‘policor aangeschreven tv programma’s als DWDD, waar de onderbuik roepers regelmatig polariserend hun manipulatieve leugenachtige gal mogen spuwen over de vluchteling; vorige week nog een of ander omhoog gevallen studentje (Swybert heette ie of zoiets) die tendentieus en ongenuanceerd een wetenschappelijk rapport over vreemdelingen en delicten zonder enige vorm van kritiek uit zijn verband kon blaten, manmanman….

 • Matthijs Muilwijk

  Totaal mee eens…

  Ik ben er bij geweest in Geldermalsen (voor wie de racist kaart wil trekken: Ik was daar voor mijn werk, niet om rotzooi te trappen) en ik was er bij in Utrecht (om exact dezelde reden), en ik schaamde me temidden van het boe-roepende gajes kapot om Nederlander te zijn, ik schaamde me kapot dat die personen zichzelf net als mij mens noemen…

  Laat lekker een AZC naar Dordt komen… We hebben plaats genoeg, en volgens mij kan de meerderheid hier wel de verdraagzaamheid opbrengen, en de wil om deze mensen welkom te heten in het rommeltje dat wij onze samenleving noemen!

 • Martin Neyt

  Onderstaande meningen zijn alle goedgekeurd door uw overheid. Behalve die van John, dat is niet de juiste mening. Huisbezoek aanstaande.

 • Martin Neyt