Inbrekers gezocht…

Door
17 juli 2013
Reacties (2)

Van de week stond er een artikel in het Algemeen Dagblad over inbraken. Burgers die op Social Media doorgeven dat ze op vakantie gaan en dat het niet handig is om te tweeten of te facebooken wanneer je gaat vliegen.

Inbraak woning valt bij ons intern onder de kapstok van High Impact Crimes. Overvallen, zedenmisdrijven, aanrijdingen met letsel en woninginbraken zijn bijvoorbeeld incidenten die traumatisch kunnen zijn voor de betrokkenen of slachtoffers. Voor deze incidenten willen we als politie alles uit de kast halen. Daarom hebben we bij de recherche speciale woninginbrakenteams en overvallenteams.

Vorige week nam ik samen met mijn collega een aangifte op bij een 87 jarige bewoonster. Bij haar was in de nacht ingebroken. Precies die nacht was haar man ook onwel geworden en naar het ziekenhuis gebracht. Gezien de sporen in het huis hebben ze vermoedelijk naast haar bed gestaan terwijl ze lag te slapen. Bizar en onwijs brutaal. Gelukkig was naaste familie voor haar zeer tot steun. De manier waarop de inbreker(s) naar binnen zijn gegaan zijn is te gemakkelijk geweest. Net zoals in het AD ook omschreven werd gaf deze bewoonster iets te gemakkelijk toegang tot haar huis. Met een schroevendraaier konden ze het klapraampje forceren en via de brievenbus konden ze zo stapje voor stapje naar binnen klimmen.

Ook met dit mooie weer geven we soms onbewust kansen weg. Een afvalcontainer tegen een schuurtje en een openstaand raam is makkelijk klimmen voor een inbreker. Een tablet of laptop in het zicht leggen is ook niet handig.

Preventie is goed. Bewuster om je huis heen kijken of je inbrekers geen kansen geeft ook. Toch ben ik er van overtuigd dat men toch altijd binnen komt als men wil.

Ook het gebruik van Social Media is hier niet anders. Geef niet teveel weg. Als je via Foursquare de burgemeester van je eigen huis bent geef je iets weg. Ook als je met Runkeeper een rondje hardloopt en dit deelt via Facebook. Start dus niet met je rondje vanaf huis. Ook je locatie aan laten staan is soms niet gewenst.

Toch heb ik nog geen inbreker ontmoet die door middel van Social Media zijn huisjes uitzoekt tijdens de vakantie. De inbrekers die ik tot nu toe heb aangehouden hadden vaak niet eens een smartphone.

Voor u allen, geniet, tweet en facebook tijdens een fijne vakantie. Geef niet teveel weg. Zorg dat je post regelmatig geleegd wordt en leg niet alles in de etalage. Rijd voorzichtig en kom vooral veilig en uitgerust thuis!

Groetjes,

DJ_Grootenboer

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Groen Licht Surveillance

Geplaatst op 30 maart door

Mensen raken niet verstoord door de dingen die gebeuren, maar door de manier waarop ze ernaar kijken. (Epictetus)Als politie horen we vaak de opmerking “Wij zien hier nooit politie!” Groen LichtVan de week plaatste de wijkagent van Stadspolders een bericht op Facebook waarbij hij liet zien dat we in zijn wijk aan “Groen Licht Surveillance” […]

Lees verder... Reacties (0)