Jammer voor de haters

Door
18 februari 2015
Reacties (0)

Ook al kotsen veel mensen het woord duurzaamheid uit, toch omarmt zelfs behouden Dordt dit steeds meer. Een aantal nieuwe initiatieven van deze soort op een rij:

  • In de wijk Sterrenburg kunnen bewoners gebruik maken van E-Wheels, elektrische shuttles die korte ritjes door de wijk maken en beschikbaar zijn voor iedereen. Ook kun je daar elektrische scooters huren. 
  • In omgeving Stadspolders zijn plannen om een eerste voedselbos te starten. Een voedselbos is eigenlijk een gewoon bos, maar wat het speciaal maakt is dat er bijzondere planten in staan die eetbaar zijn. 
  • Bij de Jumbo, kun je sinds kort burgers, schnitzels en nuggets kopen van buffalowormen onder de naam Insecta. Ze leveren evenveel energie als vlees of vis, ze zijn een rijke bron van eiwitten en laag in verzadigde vetzuren. Dus een volwaardig alternatief, alleen nog even een mindswitch nodig. En ze zijn al uitgetest, niks engs aan!
  • Het Repair Café is hot. Enkele maanden terug is de eerste geopend in het centrum van Dordt, nu al zijn er een tweede (in Wielwijk) en derde (in Sterrenburg). En ook in Stadspolders is er interesse. Naast dat je hier van alles kunt laten repareren, is het vooral erg gezellig op deze dagen. 
  • Er is op iDordt al geschreven over de weggeefkast op het Vrieseplein, om spullen een tweede leven te geven. Maar mocht je nog geen bezoekje hebben gebracht, erg leuk initiatief! Erg benieuwd wat de volgende actie van DOET is. 
  • Binnenkort van start, een Stadslab met oog op de wens tot beter grondbeheer en meer groen in de stad. Aan de hand van een concrete casus in een wijk gaan burgers in samenwerking met andere partijen experimenteren bij de aanpak van de wateropgave in de stad. 
  • Drechtse Stromen heeft allerlei mooie projecten lopen op het gebied van energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Zo kun je als inwoner investeren in zonnepanelen op andersmans dak. Volgen helpt als je op de hoogte gehouden wilt worden van telkens weer nieuwe acties. 
  • DOOR gaat voor een moestuin op hun prachtige binnenplaats (zaden zijn welkom!). 
  • De agenda van Stadslandbouw Dordrecht is erg handig, als je geen lokaal voedselevent wilt missen en wilt weten waar je zelf groenten kunt verbouwen en/of afnemen. 
  • Ev2go biedt sinds enkele maanden in Dordt elektrische deelauto’s aan.

De burger is aan zet! Wie vult deze lijst nog wat aan met nieuwe duurzame (burger)initiatieven, diensten of producten die in de stad zijn te vinden? 

@FairOnlyThirza
www.facebook.com\faironly

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dit is mijn laatste blog…

Geplaatst op 15 juli door

Ik heb m’n zegje gedaan. In december 2011 voor het eerst, en daarna zo’n beetje trouw iedere week voor zo’n ruim 3,5 jaar. Duurzaamheid was mijn hoofdtopic. Van duurzame evenementen, testpanels, energie tot aan eerlijke handel. Daarnaast passeerden Dordtse activiteiten, een kritische noot richting de gemeente en af en toe een persoonlijk verhaal / mening de revue. Regelmatig bagger afgeleverd, af en toe een stukje waarvan ik dacht ‘best goed gedaan’.

Lees verder... Reacties (2)

Een grijs Drechtsteden

Geplaatst op 8 juli door

Nee, deze blog gaat niet over het weer vandaag. Maar over het feit dat Dordt sneller vergrijst en ontgroent vergeleken met andere steden. Een kant die je niet wilt opgaan als stad. Aan de ene kant zie je in vooral cultureel Dordt jongeren opstaan, zie bijvoorbeeld DOOR, Woorden Worden Zinnen, Brandwerk, Do in Dordt, Zomerklanken, Werkplaats Oost, etc. Helaas, een schril contrast met de wat killere zakenkant in de regio.

Lees verder... Reacties (7)