Jongeren in debat: Onderwijs in Dordt

Door
17 april 2016
Reacties (0)

De Jongerenraad organiseerde voor de eerste keer een jongerendebat in DOOR. Een volle zaal met scholieren en gemeenteraadsleden discussieerden over het onderwijs in Dordrecht. Maar wat waren de debat punten? En welke argumenten werden er gebruikt? Hoe kijkt jong Dordt aan tegen het onderwijs?

In een volle zaal, waar je op je wenken werd bediend met lekkere hapjes, werd druk gediscussieerd over 2 stellingen. Het doel van de Jongerenraad was om input van jongeren te verzamelen en dit vervolgens bij de gemeente neer te leggen. Het thema onderwijs is volgens de raad een onderweg dat veel besproken wordt onder jongeren. Ze willen de ingang bieden om echt iets te veranderen.

Stelling 1: Scholieren moeten op een hoog niveau inspraak krijgen in de inrichting van hun school.

Sommige scholen hebben een leerlingenraad en daarmee geven ze de leerlingen best veel inspraak. Zo hebben Dalton leerlingen de wc’s gepimpt. Op Insula is er wel een raad maar de leerlingen vinden dat er te weinig mee wordt gedaan. Het grootste punt dat ze graag zouden veranderen is de temperatuurregeling. Een gemeenteraadslid merkte hierbij gelijk om dat Halmaheiraplein een monumentaal pand is dus dat niet alles kan. Daar komt bij dat de leerlingenraad geen verplichting is voor scholen. De eindconclusie was eigenlijk dat leerlingen door scholen meer betrokken moeten worden bij het maken van keuzes met name door hun advies te geven. De scholen moeten beter kijken naar wat de leerlingen willen.

Stelling 2: Er is te weinig contact tussen Middelbarescholen in Dordrecht. De gemeente dit moet stimuleren.

Leerlingen vinden dat scholen moeten samenwerken over universele problemen. Het moeilijke hieraan is alleen dat de leerlingen ook aangeven voor een school te kiezen vanwege de identiteit van de school. Ze zijn dan ook bang dat als er universeel gedacht gaat worden de identiteit langzaam zal verdwijnen. De raad geeft echter aan geen invloed te hebben op het beleid van scholen. Wel is de uiteindelijk conclusie dat het zou werken als de leerlingenraden van alle scholen bij elkaar komen en met de Jongerenraad of gemeenteraad gaan praten. Schooldirecties bij elkaar zetten zal niet werken omdat ze elkaars concurrenten zijn.

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dikke doei

Geplaatst op 1 maart door
idordt comateus

iDordt is Comateus. Al een tijdje eigenlijk. Sinds juni 2016 posten we niks meer. De energie om zinloze stukjes te tikken over Dordrecht was een beetje op. Misschien komt het nog eens en beleeft iDordt een doorstart. Voorlopig even niet.iDordt was een initiatief van Marco van Schaardenburgh. Meer info vind je op 10Duizend.nl. Vragen, ideeën […]

Lees verder... Reacties (0)