Juichend degraderen

Door
17 mei 2015
Reacties (1)

FC Dordrecht – Ajax. Voorlopig de laatste wedstrijd in de eredivisie. ‘Dat wordt stunten,’ droomde ik, maar in feite had ik mij al neergelegd bij alweer een nederlaag voor de Schapenkoppen. Dat leek dan ook te gebeuren. In een bomvol stadion begonnen we vol goede moed aan de wedstrijd. De zon scheen, het leek bijna zomer, en Dordt speelde vanaf de eerste minuut dat kenmerkende, frisse, aanvallende voetbal, dat vorig jaar tot promotie leidde.

Ajax kon er weinig tegenover stellen, viel ons al snel op, alsof de inspiratie aan Amsterdamse zijde ontbrak. FC Dordrecht ontbeerde, ook weer typerend, na het scheppen van enkele kansen, zoals zo vaak scorend vermogen, al had het de wedstrijd beter in de hand dan Ajax. Een enkele keer werden de Amsterdammers gevaarlijk, maar het duel speelde zich toch voornamelijk af op de helft van Ajax. Dat gaf enige moed. Iedere corner die Dordrecht mocht nemen was reden tot grote vreugde onder het publiek, al werd er niet uit gescored. Tot aan de rust wisten de Dordtenaren de Amsterdammers te beteugelen en regelmatig te overvleugelen. Langzamerhand begonnen wij te hopen op een gelijkspel, dan zou de eer gered zijn.

Na de rust bleek Dordt nog steeds de baas op het veld, al leek Ajax iets meer inspiratie te tonen. In de 57e minuut scoorde Fischer en keken we tegen een 0-1 achterstand aan. ‘Daar gaan we weer,’ ging het door me heen, ‘weer zijn we beter en weer wordt het niet uitbetaald.’ We bleven zingen, we bleven juichen en de selectie bleef er in geloven. Voortdurend viel Dordrecht aan, steeds weer werd Ajax in de defensie gedrongen. De kortstondige inspiratie ebde al spoedig weg. Via goeie kansen voor Korte en Van Haaren, die verrassenderwijze in de spits speelde, werden de Amsterdammers meer en meer op het verkeerde been gezet. Mentaal was Dordt niet kapot te krijgen. Dat werd uiteindelijk beloond. In de 70e minuut scoorde Klaiber na een mooie pass van Van Overeem. Zouden we dan toch?

Nee, dachten we, we zullen wel weer in blessuretijd een doelpunt tegen krijgen, zoals zo vaak. Dit keer bleek de pechduivel echter met vakantie te zijn. Het almaar aandringende Dordrecht bleef het spel beheersen en vlak voor het einde van de wedstrijd scoorde Van Haaren een prachtig doelpunt. 2-1. Met een klinkende overwinning op een zwak spelend Ajax verlaten we de eredivisie. Soms worden dromen werkelijkheid. Mooier kan het eigenlijk niet en in de Jupiler League zijn ze gewaarschuwd: FC Dordrecht komt eraan!

Foto: Kees Klok

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • Arie Klep

    Zo heb ik de wedstrijd ook gezien, goed verwoord :)