Kastanjebomen groothoofd gekapt

Door
8 november 2014
Reacties (5)

De kastanjebomen op het Groothoofd zijn gekapt, schrijft de krant. Ze zouden ziek zijn en ten dode opgeschreven. Ik moet dat maar aannemen, ik weet te weinig van boomziekten af om het te controleren. Een Groothoofd zonder kastanjes, ik kan het mij niet voorstellen. Kastanjes kunnen wel duizend jaar oud worden. Hoe oud deze gemiddeld waren, weet ik niet, maar zes van de zeven moeten er voor mijn geboorte al hebben gestaan. Misschien stonden zij er ook al toen Jongkind zijn schilderij Groothoofd bij maanlicht maakte.

Een boomloos Groothoofd is onbestaanbaar. Daarom gaat de gemeente nieuwe bomen planten. Iepen. Ook respectabele bomen, maar ze worden maar driehonderd jaar. Ze zijn gevoelig voor de iepziekte. Die is buitengewoon besmettelijk en dodelijk. Je moet een iep twee keer per jaar op de ziekte controleren. Gaat de gemeente dat doen? Als het goed is wel, maar ik hoor het woord bezuinigen en kosten alweer zoemen. Ik ben er niet gerust op.

Op zwoele, sfeervol verlichte zomeravonden waan je je op het Groothoofd in klein Parijs. Op sombere winterzondagmiddagen, met geen pest te doen in de stad, bewaakten de kastanjes de Groothoofdspoort tegen de barbaren waarop steeds weer wordt gewacht. In het voorjaar pronkten zij met hun kaarsen. Nooit meer bloeiende kastanjes op het Groothoofd, daar moet je toch niet aan denken?

Kees Klok

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • Jaap Kooijman

  Wat een lelijke kale bedoening zo. Die dame fleurt de boel dan weer aangenaam op, dat dan weer wel.
  Maar waarom ook al kwetsbare Iepen terugplaatsen? Zijn er geen bomen met een grotere duurzaamheid?

  • PieterWolters

   Dan krijg je volgens mij van die vreselijk saaie populieren. Die kunnen wat hebben, daarom staan ze ook overal.

 • KwikenKwak

  Alles van waarde. etc…..maar de barbaren zijn inmiddels al lang onder ons…
  Ze moeten daar in die gemeente nu echt eens kappen met die onzin, bomenonderhoud is toch zeker een kerntaak!! Kleine geesten daar.

  Het heeft er toch zeker niets mee te maken dat de kastanje een niet-autochtone boom is….
  of dat ZKH Willie allergisch is voor kastanje pollen of zo…??

  Iepen bah, saaie bomen.

  (leuke dame op de foto overigens)

 • NeytAndText

  Mwah, weet niet of de grond ervoor geschikt is, maar plaats wat Japanse sierkersen. Levert in het voorjaar een grote roze wolk op. Kunnen we momenteel wel gebruiken, een roze wolk.

 • Okkie

  Wellicht gebruiken ze dezelfde iepensoort die als levend monument voor Wubbo is geplant. http://www.nu.nl/binnenland/3924053/levend-monument-wubbo-ockels-onthuld.html

  En zo slecht ziet het er nou ook weer niet uit zonder bomen…. Toen de reeweg en noordendijk boomloos waren, DAT was een kale bedoeling….

Fluitconcert voor Dordrecht

Geplaatst op 29 mei door

De laatste dag van Dordt in Stoom is aangebroken. Voor sommige mensen een verademing, voor andere een triest moment. Heb je nou gisteren het fluitconcert niet gehoord? Mocht dit het geval zijn dan kan een bezoekje aan Beter Horen misschien geen kwaad, want het geluid reikte ver. Dan kan je het hier nog even terugluisteren […]

Lees verder... Reacties (0)