Kloof tussen burgers en overheid (dichten)

Door
8 april 2015
Reacties (0)

We zitten in een transitie, waardoor zowel burgers als overheid zich anders moeten en gaan gedragen. De overheid meer op afstand met een meer regisserende, stimulerende, faciliterende / adviserende en/of limiterende rol. De burger in haar blijkbaar vernieuwende rol als participant, daarvoor hebben we blijkbaar onder een steen gelegen. Maar toch mooi als zo’n nieuwe rol ons wordt toebedeeld… Kunnen de partijen elkaar al vinden in deze transitie?

De gemeente vindt het lastig om los te laten, geen uitvoerder te zijn – want dat is de gemeente dikwijls nog wel, ook op vlakken waar de markt dit gewoonweg zou kunnen – en al die vage plannen van burgerinitiatieven in ontvangst te nemen. Voor laatstgenoemde heeft de gemeente de zogenaamde Rode Loper aanpak bedacht om een en ander gemakkelijker te maken voor zowel burger als overheid zelf. Ontslakken is daarbij het toverwoord in theorie. Hierin wordt onder andere gekeken, is het initiatief een aanwinst voor de stad? Zoja, laat er dan als gemeente niet meteen een ‘regelrem’ op los. De burger wil wel. Er staan genoeg Dordtenaren te popelen om iets gaafs neer te zetten in deze stad. Alleen doen ze dit niet altijd even professioneel met uitgebreide businessplannen zoals de gemeente dit graag ziet. Sommige initiatieven doen dit uiteraard ook helemaal buiten de gemeente om. Alleen in sommige gevallen heb je dit apparaat toch nodig en kan je er niet omheen.

De praktijk is weerbarstig. Beide partijen zitten nog vastgeroest. Ellenlange processen waar er nog een enorme kloof ligt tussen de genoemde groepen. Dat bleek maar weer eens bij een onlangs gehouden bijeenkomst bij DOOR. Een boel bottom-up initiatieven met mooie ideeën en plannen en een gemeente die vasthoudt aan ‘ouderwetse’ regelgeving. Er is nog een wereld te winnen, ook vanuit de burgerkant die heel goed is in kritiek leveren i.p.v. SAMEN bouwen. Verwachtingsmanagement, je kwetsbaar durven opstellen en een vertrouwensband opbouwen kunnen hierin van betekenis zijn.

Belangrijker is de vraag, wil je SAMEN? Een reden kan hier voor zijn dat je ervan overtuigd bent dat je SAMEN meer kan om gezamenlijke doelstellingen te bereiken. Elkaar daarin kunt versterken en voor meer impact kunt zorgen. Als de vraag hierop met ja beantwoord wordt, dan is het belangrijk dat je SAMEN een zoektocht in gaat wat de gezamenlijke visie is voor Dordrecht en hoe je dat SAMEN gaat organiseren. Een eerste stap op een en ander anders te gaan organiseren die nu nog niet is genomen maar waar we hopelijk wel aan de vooravond van staan!

@FairOnlyThirza
www.facebook.com\faironly

Leuk artikel? Deel het met anderen:

Dit is mijn laatste blog…

Geplaatst op 15 juli door

Ik heb m’n zegje gedaan. In december 2011 voor het eerst, en daarna zo’n beetje trouw iedere week voor zo’n ruim 3,5 jaar. Duurzaamheid was mijn hoofdtopic. Van duurzame evenementen, testpanels, energie tot aan eerlijke handel. Daarnaast passeerden Dordtse activiteiten, een kritische noot richting de gemeente en af en toe een persoonlijk verhaal / mening de revue. Regelmatig bagger afgeleverd, af en toe een stukje waarvan ik dacht ‘best goed gedaan’.

Lees verder... Reacties (2)

Een grijs Drechtsteden

Geplaatst op 8 juli door

Nee, deze blog gaat niet over het weer vandaag. Maar over het feit dat Dordt sneller vergrijst en ontgroent vergeleken met andere steden. Een kant die je niet wilt opgaan als stad. Aan de ene kant zie je in vooral cultureel Dordt jongeren opstaan, zie bijvoorbeeld DOOR, Woorden Worden Zinnen, Brandwerk, Do in Dordt, Zomerklanken, Werkplaats Oost, etc. Helaas, een schril contrast met de wat killere zakenkant in de regio.

Lees verder... Reacties (7)