Laat Ons Juichen!

Door
22 mei 2013
Reacties (0)

De tranen na het verlies tegen Go Ahead waren amper opgedroogd of FC Dordrecht had een reden tot feest. Het nieuwe stadionplan, een project van bijna negen jaar, was zó goed dat het college van B & W spontaan: ‘Ja, ik wil’ riep. Voor een club als FC Dordrecht is een nieuw stadion noodzakelijk, sponsors betalen niet graag honderden euro’s voor een stoel die met tape bij elkaar wordt gehouden. En je reclamebord zien bungelen aan een groen uitgeslagen dak van golfplaten is ook geen visitekaartje voor de firma. Een eigen broek ophouden gaat een stuk makkelijker wanneer het bedrijfsleven een handje meehelpt.

Maar ik ben geen bedrijf noch een visitekaartje, ik ben een supporter en ik hou helemaal niet van veranderingen. Mijn plek in het stadion bestaat uit vier scheve stoeptegels en een verkleurd stoeltje. Voor mij één van de mooiste plekken op aarde, omdat ik daar het angstzweet van de keeper kan ruiken, de spelers bijna aan kan raken en de scheidsrechter op gehoorafstand een ‘sjappie’ kan noemen.
Voor mij is voetbal romantischer dan de vurigste zonsondergang, een koude kroket in een plakkerig kadetje, laten zien dat je dapper moet doorgaan ook al gelooft niemand er meer in.

Ik ben niet de enige die er zo over denkt, er zijn boeken geschreven met de meest legendarische verhalen die allemaal met voetbal te maken hebben. En een aantal van die schrijvers staan aanstaande zaterdag tijdens Laat ons Juichen! op de Noord tribune van het FC Dordrecht stadion voor te lezen uit deze meesterwerken.
Marcel van Roosmalen bijvoorbeeld. Momenteel legt hij de laatste hand aan de biografie van Theo Bos, een boek waarvoor hij heel intensief contact onderhield met de trainer. Marcel is gehecht geraakt aan FC Dordrecht, het stadion doet hem denken aan zijn gloriedagen als Vitesse supporter op  Nieuw-Monnikenhuize. Ik sprak hem bij een benefietwedstrijd van FC Dordrecht in Elst, de voormalige woonplaats van Trainer Theo. “Jammer dat jullie een nieuw stadion krijgen, ik vind het nu juist zo mooi. Vroeger vond ik FC Dordrecht een stomme club, door al die naamsveranderingen hadden ze helemaal geen traditie opgebouwd. Nu is het één van de weinige clubs waar je als supporter nog echt voetbal kan beleven.” Bijna dezelfde tekst had Michel van Egmond, schrijver van de bestseller GIJP, toen hij afgelopen zomer een bezoekje bracht aan de Krommedijk. Hij wilde graag voordragen uit eigen werk op het laatste stukje voetbalerfgoed van Nederland. Net als zijn collega schrijvers Wiep Idzenga, Igor Wijnker en oud Feyenoorder, Rory de Groot . De aftrap wordt genomen door Peter M. van der Linden met een speciaal voor FC Dordrecht geschreven gedicht.

Als organisatie natuurlijk fantastisch dat schrijvers staan te popelen om op te treden op een stuk historische grond. Misschien wil het bestuur van FC Dordrecht overwegen om de Noord tribune in zijn geheel mee te verhuizen naar de nieuwe locatie. Goedkoper dan een schaduw in de straatstenen en wij kunnen nog jaren vooruit met “Laat Ons Juichen!”

Laat ons juichen!
Vier voetbalschrijvers en een oud voetballer over de mooiste bijzaak van de wereld: voetbal.

FC Dordrecht stadion, Noord Tribune
Zaterdag 25 mei 19.00 uur (aansluitend om 20.45 uur CL finale op groot scherm in supportershome)
Kaarten à € 5,- zijn verkrijgbaar bij Velvet Music, Boekhandel de Nieuwe Bengel en aan de kassa.

 

 

 

 

 

 

Leuk artikel? Deel het met anderen: