Laatste Piet

Door
13 november 2014
Reacties (2)

Zwarte Piet.. zucht.. ik word al moe als ik er aan denk. Ik weet dat we er over moeten ophouden maar ik kan het niet afsluiten voordat ik er zelf wat over gezegd heb. Dus dat ga ik doen. Nu en hier. En daarna is het klaar. Ik sluit de discussie af en dan houden we er allemaal netjes over op.

Laat ik beginnen met te zeggen dat mijn moeder vroeger schoorsteenveger was. Dan behoeft het geen verdere uitleg hoe pijnlijk het is dat men graag wil dat witte mensen met roetvegen in hun smoel voor slaaf spelen. Dat gezegd hebbende wordt het tijd naar de fles te grijpen. Dat heeft verder niets met de discussie te maken, maar er staat op mijn bureau hier een lekkere fles wodka naar me te staren, met die dop van hem. En die ga ik grijpen. Ja, die ga ik eens even fijn bij zijn strakke fles grijpen. Godver, ik ben zo zat als een aap al, laatste slokje dan, dat beloof ik. Proost, op Sinterslaaf. Ik drink er nog één op het voor eeuwig verziekte kinderfeest, waar iedereen een mening over schijnt te moeten hebben. Maar als we heel eerlijk zijn, kom op mensen, als we écht héél héél eerlijk zijn interesseert het ons toch geen ene reet? Die Sinterdinges? Met zijn zwarte je weet wel..

Mij boeit het in ieder geval niet meer. Ik ben wat Sniklaas betreft dood van binnen. Leeg. Helemaal kapot gesloopt door al dat slappe gelul. Laten we er maar een eind aan maken. Ik stel daarom voor: weg met de Sint! In het allerlaatste Sinterklaasjournaal ooit zien we straks hoe een kaalgeschoren Sint, gehuld in oranje tabbert en zittend op zijn knietjes, vakkundig wordt onthoofd met een bot kapmes. Dan is het pas echt afgelopen!

Neeee, geintje natuurlijk, ik houd van Sinterklaas man. En hij houdt van mij, dat kan niet anders. Eerst nog een slokkie. Oh, lekker zeg, wat is dit? Maar de Sint houdt dus van mij. Ik ben toch ook kind geweest? Toen hield hij toch ook van me? Waarom zou hij nu dan niet meer van mij houden? Met zijn tabbert. En die grote, gele, glimmende staf van hem. En die gore stinkhandschoenen. Sinds ik op jonge leeftijd die mop heb gehoord over dat kind die een kutlucht ruikt aan de vingers van de Sint weet ik al dat hij niet bestaat trouwens. Man, nu ik er over nadenk: waar hebben we het eigenlijk over? Hij bestaat niet eens! We gaan toch niet iets veranderen wat niet bestaat? We veranderen de bijbel toch ook niet? Hoe racistisch dat alle belangrijke mensen in de bijbel blank zijn, hoe bestaat het? Maar dat gaan we toch niet aanpassen? Het is maar een verhaal, een fabeltje, een sprookje. Net als het lelijke eendje, die was ook zwart. En dat blijft’ie. De eend blijft zwart, God blijft blank, of een halfbloedje, weet ik het, en Zwarte Piet blijft gewoon zwart. Once you had black, you don’t go back, dat weet ook de Sint. En nou klaar ermee. Ik zeg hup, nog één glaasje om de Sint te vieren, want zaterdag staat’ie al weer op de stoep hier. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Joeeehoeee!

Leuk artikel? Deel het met anderen:
  • 078

    Iedere keeer begin ik weer aan jouw stukjes maar uitlezen doe ik ze nooit. Ik snap dat je leuk uit de hoek wilt komen en discussie op wilt roepen maar wat een niet boeiende stukjes altijd zeg.
    Ik ga de filemeldingen wel even lezen, dat is leuker.

  • NeytAndText

    Of we schaffen de woorden blank en wit af. Iedereen is verdomme zwart en verder niet lopen ouwe pijpzeiken.