Lotte gaat een geitje borstelen

Door
26 juli 2013
Reacties (7)

Lotte is een meisje van een jaar of 8. Het stille type, haalt goede cijfers. Na school speelt ze graag met vriendinnetjes. Lotte is een doorsnee meisje. Behalve dan dat haar ouders moeten rondkomen van de bijstand. Lotte mag blij zijn als er ’s avonds iets fatsoenlijks op tafel staat en loopt in kleren van de Zeeman. Na schooltijd maakt ze graag stoepkrijttekeningen. Ze heeft ook weinig keus, want voor de hobby’s van haar klasgenootjes is geen geld. Tegelijkertijd wordt haar jeugd verwoest door de psychische problemen van haar vader. De stress, het geschreeuw, de eindeloze ruzies  en emotionele chantage slaan waarschijnlijk diepe groeven. Toch blijft ze, in ieder geval voor de buitenwereld, vrolijk en zit ze vol plannen om later zuster te worden.

Feit: de statistische kans dat Lotte in de goot beland is gigantisch. En zelfs wanneer het haar gaat lukken om haar jeugd achter haar te laten, dan is daar altijd nog ‘de beste regering sinds WOII’ die haar kansen biedt haar dromen de grond in boort door een fatsoenlijke opleiding onbereikbaar te maken. Twee jaar geleden was ik op werkbezoek in de Dordtse Poorten: de cellenblokken zitten vol met deze groep jongeren. De details verschillen, maar de rode lijn van armoede, sociale problematiek en een totaal gebrek aan schoolondersteuning is overal hetzelfde. Het geval van Lotte staat daarmee niet op zichzelf, het begint al op de basisschool. Of, zoals dat in de ambtelijke molen heet: ‘er is sprake van een achterstand op het gebied van maatschappelijke participatie’. Die achterstand ten opzichte van klasgenootjes komt extra naar voren tijdens de vakantieperiode. Veel kinderen zitten thuis en hebben als de scholen weer beginnen niets te vertellen in de kring. Dat moet anders en het kan ook anders. Zijn alle problemen in korte tijd op te lossen? Nee. Maar elke reis begint met het zetten van een eerste stap. Het verminderen van armoede begint bij het bieden van kansen, mogelijkheden en ervaringen aan kinderen.Om die reden heeft het CDA Dordrecht in de afgelopen weken genoeg middelen ingezameld om een kinderboerderijfeest te organiseren voor de kinderen die op vrijdag 2 augustus niet op vakantie zijn. We nodigen alle Dordtenaren daarin van harte uit om hun (klein)kinderen mee te nemen en er een plezierige dag van te maken. Hieronder de belangrijkste punten, klik hier voor de volledige aankondiging in PDF. Want ook kinderen als Lotte verdienen een leuk verhaal.

——————————————–

Informatie kinderboerderijfeest 2 augustus 2013

Op het terrein van het NMC Weizigt, naast het station, staat een prachtige kinderboerderij, met een moderne speeltuin op het aangrenzende terrein. Het CDA versterkt deze leuke locatie d.m.v. de onderstaande activiteiten.

11.00 uur                            Opening door CDA wethouder Bert van de Burgt

11.30-16.00 uur                Het CDA zorgt voor de aanwezigheid van extra speelgoed waarmee kinderen zich in de speeltuin met elkaar kunnen vermaken en organiseert afhankelijk van het weer diverse spellen en activiteiten. Bovendien kunnen kinderen onder begeleiding van een knuffelcoach de dieren knuffelen en verzorgen en wordt de dag afgesloten met het verloten van een aantal leuke prijsjes.

Eten, drinken en cadeautjes

Bij binnenkomst krijgen alle kinderen een stempelkaart. Met de stempelkaart kunnen zij op kosten van het CDA verschillende versnaperingen ophalen bij het kraampje, waaronder limonade, fruit en koek/snoep. Voor de eerste 175 kinderen is er tevens een ijsje. Op vertoon van hun kaart kunnen kinderen bovendien stoepkrijt bij het kraampje halen en een presentje dat wordt aangeboden door het NMC.

Begeleiding

Alle kleine kinderen dienen onder toezicht te staan van ten minste één eigen aanwezige volwassene. 

Samenwerking

Het CDA is heel blij met de diverse partners die zich met ons inspannen om de Dordtse kinderen een leuke dag te bezorgen. We bedanken dan ook het NMC voor het assisteren met de dieren en de voedselbank voor de ideeën en hulp. Tot slot gaat onze grote dank uit naar sponsor Pel ’t Lam, van de Plus op het Damplein. Pel staat al bekend als een betrokken wijkondernemer en bewijst  hiermee wederom dat hij hart heeft voor de Dordtse samenleving.

 

Leuk artikel? Deel het met anderen:
 • PieterWolters

  Wat een origineel idee: een CDA verkiezingscampagne over de rug van sociaal zwakkeren…

 • Marc Bevers

  Op 12 sept. Stuurde idordt een brief aan de gemeenteraad en CvdM waarin men aangaf samen te gaan met rtvdordt. In de statuten van rtv dordt staat in art. 5 beschreven dat men journalistiek onafhankelijk is. Als dit artilel daar een voorbeeld van is, dan ben ik benieuwd hoe men propaganda definieert. Of valt dit onder de betaalde advertenties? Beetje transparantie over deze cda-spam graag.

  • L. de Behangert

   De PvdA is ook al aan het woord geweest ergens anders.
   En de VVD krijgt ook weer een push van een andere blogger.
   Weer een andere blogger is zo Groen(links) bezig, dat ze aan fotosynthese doet.

   Zolang er een balans is, is het niet erg…
   Overigens is dit toch niet de mening van iDordt, maar die van Scharco… dunkt mij.

   • L. de Behangert

    Correctie, die van Chris… verkeerde schrijver aangesproken 😛

 • Marc Bevers

  Disclaimer bij mijn eerdere reactie: raadslid @vvd

 • Keuringsdiensd van Wahrheit

  Zie daar, de (N) liberale toezichthouders melden zich om de vrijheid van meningsuiting onder de loep te nemen….! Oppassen nu, die gasten hebben tegenwoordig ook autoriteit voor van alles en niets, hahahaha

 • L. de Behangert

  Ik val er een beetje over dat het zielig is dat Lotte in kleding loopt van de Zeeman.
  Dat deed ik ook.
  Mijn vader werkte en mijn moeder zat thuis, voor de kids. Ik kreeg de kleding die mijn broer was ontgroeid en al het nieuwe kwam van de Zeeman, Wibra en soms heel luxe van de C&A.
  Waren wij arm? Nee, wij hadden elke avond wel iets fatsoenlijks op de tafel. Had ik veel speelgoed? Nee, maar ik had nog leren buitenspelen.
  Uiteindelijk is de carrière van mijn familieleden en mijzelf goed gegaan en verdien ik nu in vergelijking meer, dan mijn vader toen deed. Maar ik zal mijzelf nooit arm noemen.
  Daarbij vind ik het dus beledigend, dat als mensen Zeeman kopen, om zo zuinig te doen, gewoon als “arm” worden bestempeld.

  Overigens heeft haar psychisch gestoorde vader een bijstand uitkering, omdat deze niet functioneert, kennelijk.
  Hadden we Lotte niet in een beter gezin kunnen plaatsen? Eentje waar ze wel de liefde, aandacht en duurder dan Zeeman-kleding zou kunnen krijgen?

  Volgens mij ligt het leed van Lotte niet bij de bijstandsuitkering. Maar bij het sociaal gestoord zijn van de ouders, die een voortplant-verbod hadden moeten krijgen.
  Het CDA probeert zich populair te maken over de rug van een emotioneel kapotgemaakt kind. Goed christelijk, hoor!
  De SP doet zulke dingen (landelijk) wekelijks en zie je er nooit over opscheppen. Het zal wel iets christelijks zijn, om erkenning te zoeken voor de liefde van god.

Politiek en jongeren; een giga kloof

Geplaatst op 2 februari door
11061725_387191101451468_6300752467928732746_o

Jaja, het is zover, Dordrecht heeft weer een Jongerenraad. Ooit is die er al geweest, maar die is tussendoor weer weggeweest en dit is weer een nieuw initiatief. Er wordt nu nog vooral gekeken naar hoe de raad in elkaar zal gaan zitten en wat er precies bereikt kan worden, maar het is hoe dan […]

Lees verder... Reacties (0)

Dordrecht staat achter verwelkomen vluchtelingen

Geplaatst op 15 september door

Het vluchtelingenprobleem werd vorige week in de gemeenteraadscommissie aan de orde gesteld. Meerdere partijen vinden dat er een opvang moet komen. Om alvast iets te kunnen doen deed Dordrecht mee aan de landelijke actie: ‘… Verwelkomt’. En dat bleek een goede zet.Iedereen was zaterdag welkom om welkomstpakketten af te geven om hiermee duidelijk te maken dat ook […]

Lees verder... Reacties (12)